Protestul, al treilea la număr, a fost organizat de asociația „Părinți Solidari” și a adunat zeci de părinți care au scandat în fața primăriei „Rușine, Ion Ceban”, „Întoarceți banii copiilor” și „Întoarceți grupele cu program prelungit”.
Diana Urîtu, una dintre protestatare, spune că are o fetiță în clasa întâi, care până la decizia primăriei frecventa grupul cu program prelungit.
„Acum fetița îmi spune să-i achit prânzul ca să rămână [la școală]. Și eu trebuie să-i explic că nu e posibil. Și nu pentru că eu nu-i pot achita prânzul, dar pentru că cineva din primărie a decis [că grupul cu program prelungit nu va mai fi finanțat]”, explică femeia.
Părinții prezenți la manifestație s-au arătat revoltați și de decizia Comisiei Situații Excepționale Chișinău de a institui în municipiu stare de urgență în educație.
Starea de urgență în capitală, spune Ala Revenco, președinta asociației „Părinți Solidari, „ar fi mai degrabă o reacție a primarului Ion Ceban la conflictul cu autoritățile centrale și ordinul ministrului Educației și Cercetării prin care s-a constatat încetarea raporturilor de serviciu cu șeful responsabil de educație în oraș, Andrei Pavaloi.
Potrivit decizie CSE Chișinău din 26 ianuarie, până la adoptarea de către instanța de judecată a unor hotărâri definitive privind legalitatea emiterii ordinelor ministrului Educației, Andrei Pavaloi va conduce în continuare Direcția educație a Consiliului municipal Chișinău.
- Te-ar putea interesa și: 80% din șefii de direcții educație din raioane vor fi demiși. Cine își va păstra postul?
Costurile pentru grupele cu program prelungit, pe umerii părinților
Chiar dacă peste 2.000 de părinți au semnat o petiție online, prin care cer autorităților locale să finanțeze aceste grupuri, Comisia Situații Excepționale din Chișinău a luat o altă decizie. Potrivit acesteia, părinții care vor să-și lase copiii la grupele cu program prelungit vor trebui să achite lunar 360 de lei pentru trei ore de program și 690 de lei pentru șase ore.
Datele autorităților arată că, în municipiul Chișinău sunt 38. 679 de elevi de clase primare, iar în 2023, în grupele cu program prelungit finanțate din bugetul municipal erau înscriși circa 30 de mii de elevi.
Ca și după protestul precedent, nimeni dintre funcționarii Primăriei nu a ieșit în fața părinților pentru a discuta cu ei.
Finanțarea activității grupelor cu program prelungit la clasele primare din școlile municipiului Chișinău, a fost sistată printr-un ordin, la început de an, al șefului Direcției Educație, Andrei Pavaloi. Potrivit lui, în bugetul municipal nu sunt bani suficienți.
Your browser doesn’t support HTML5