Să fie lumină | Soluții pentru a-ți reduce drastic cheltuielile la energie 

Your browser doesn’t support HTML5

Proiectul special Să fie lumină e despre cum putem produce energie mai ieftină, în R. Moldova.

În ultimul episod al proiectului Să fie lumină, am mers împreună cu expertul în energie durabilă Eugen Camenșcic la un bloc de apartamente, la o galerie și într-o cafenea, pentru a discuta soluțiile potrivite pentru ca proprietarii acestor spații să își micșoreze cheltuielile de energie. 
Din 2020, Gazprom a redus livrările de gaze, generând o criză a prețurilor fără precedent. Cu ajutoare europene și americane, guvernul a acoperit o parte din facturi. Dar lumina s-a stins în multe case din cauza costurilor și a bombardamentelor ruse în Ucraina. Odată cu primăvara, facturile la energie vor scădea. Dar cum vom trece peste iarna următoare?


Proiectul special Să fie lumină e despre cum putem produce energie mai ieftină, la noi acasă.

Sunt Paula Erizanu. Înainte, nu știam prea multe despre energia verde. Am lucrat la această serie video pentru a te ajuta și pe tine să înțelegi ce pași înainte poți face tu și comunitatea ta pentru a fi mai independenți, mai rezistenți și mai prosperi.

În episodul 6, am cunoscut o familie cu opt copii care a găzduit 48 de refugiați ucraineni în ultimul an. Problema lor principală ca gazdă a fost lipsa apei calde. Un colector solar, care încălzește apa menajeră de la soare, i-a ajutat să depășească dificultatea. Află cum îți poți construi propriul colector solar și tu în acest video.

Your browser doesn’t support HTML5

Cum să ai apă caldă fără gaz sau electricitate

În episodul 5 al proiectului, am mers la fotograful Dinu Bubulici, care și-a construit o casă eficientă energetic, izolând bine pereții, podul și acoperișul și achiziționând panouri fotovoltaice. În plus, Dinu și-a mai pus și creativitatea în mișcare, "inventând" un sistem de încălzire a podelii... dintr-un aparat de aer condiționat.

Your browser doesn’t support HTML5

Cum îți construiești o casă eficientă energetic?

În episodul patru, v-am arătat o stână în care, zeci de ani la rând, nu exista lumină deloc. Aflată la marginea satului Temeleuți, aceasta nu era conectată la rețeaua electrică. Dar, de trei ani, lumina s-a aprins la stână datorită energiei solare.

Your browser doesn’t support HTML5

Stâna cu panouri fotovoltaice

În episodul trei, am pus întrebarea: ar putea Chișinăul să treacă de la gaz la biomasă? Una dintre centralele orașului deja încălzește Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor din sectorul Botanica datorită unei plante noi pentru Republica Moldova: miscanthus. Promotorii energiei verzi spun că modelul ar putea fi replicat la scară mai largă, în toate localitățile din țară.

Your browser doesn’t support HTML5

Ar putea orașul Chișinău să treacă de la gaz la biomasă? Potențialul plantei miscanthus

În episodul doi, v-am povestit istoria Mariei Josan, care datorită unui cazan pe biomasă, unde arde lemn și vreascuri tocate din livezile din împrejurimile satului, a reușit să-și înmulțească plantele în seră și în sezonul rece.

Your browser doesn’t support HTML5

De la sobă la cazan sau cum a reușit o antreprenoare să cultive flori pentru 8 martie

În primul episod, am aflat cum pot genera energie orașele și satele Moldovei. Am mers în satul Feștelița, pentru a afla cum au reușit instituțiile publice ale acestei localități să primească facturi zero la energie.

Your browser doesn’t support HTML5

Cum au ajuns instituțiile publice din Feștelița să achite zero lei pentru energie