Ziarul de la Sofia „Sega” a publicat, joi, un articol intitulat „De ce Bulgaria se teme atât de mult de Laura Kovesi?” Subtitlul: Corupția la nivel înalt este câmpul de luptă unde se decide soarta Uniunii.
Autorul, lectorul universitar Svetoslav Terziev, este unul din cei mai buni cunoscători bulgari ai problemelor Uniunii. El constată că în pofidă opoziției autorităților române care au atras de partea lor Bulgaria, Ungaria și Polonia, Laura Kovesi a preluat conducerea în cursa pentru postul de procuror european. Cele patru țări își coordonează într-un mod secret eforturile în scopul de a zadarnici alegerea ex-șefei DNA care însă a câștigat votul în cele două comisii ale Parlamentului European.
### Vezi și... ### Kovesi : un est-european la conducerea Parchetului European?Elitele autoritare din Europa de est se tem că eventuale anchete pentru fraudarea fondurilor europene le vor strica liniștea. Votul în Consiliul reprezentanților permanenți a demonstrat că oponenții lui Kovesi sunt însă mai numeroși. Sprijinul acordat candidatului francez Jean-Francois Bonher și punctajul minim dat româncei sunt un indicator al fricii pe care multe guverne europene au fața de înăsprirea controlului asupra modului în care sunt cheltuiți banii contribuabililor europeni. În spatele celor doi principali concurenți se întrevăd două strategii pentru integrarea europeană. Confruntarea acestora va decide soarta Uniunii.
Spre deosebire de Consiliul reprezentanților, unde lupta se duce în umbră la nivel de guverne, disputa între deputații europeni a avut un caracter public. Ea demonstrează că UE se transformă treptat de la o alianța interguvernamentală în una paneuropeană în care cetățenii au un cuvânt mai greu de spus.
Este o confirmare a tendinței de înstrăinare între societatea civilă și elitele politice care reprezintă partidele tradiționale în pierdere de poziții...
Rar se întâmplă o contrapunere atât de clară guverne-societăți civile. Este o confirmare a tendinței de înstrăinare între societatea civilă și elitele politice care reprezintă partidele tradiționale în pierdere de poziții. Alegerile europene, cel mai probabil, vor agrava aceasta tendință.
Suntem martori ai apusului elitelor vechi care apără cu înverșunare dreptul de a-și păstra bogația acumulată în anii lungi de guvernare. Serviciul procurorului european reprezintă o amenințare pentru confortul acestora. El trebuie să pună capăt fraudelor.
Timp de 10 ani partidul aflat la guvernare în Bulgaria demonstrează într-un mod clar că între acaparare și absorbție de fonduri europene nu există deosebire. Puterea care controlează procuratura nu se ascunde când împarte banii europeni unor prieteni, rude și medii de serviciu. OLAF se comportă până acum ca o structură prietenoasă pentru că este subordonată Comisiei Europene care îl are în frunte pe „prietenul lui Boiko (Borisov)” Jean-Claude Juncker. Acum situația este mai gravă pentru că se construiește o structură în afară Comisiei și singurul mod de a fi neutralizată este de a i se pili dinții în avans prin numirea unui candidat „domesticit”, scrie Svetoslav Terziev.