Teatrul Național „Mihai Eminescu” de la Chișinău s-a alăturat breslei actorilor din peste 20 de țări care denunță represiunile față de cetățenii și artiștii din Belarus, angajați în acțiunea amplă de protest împotriva falsificării alegerilor prezidențiale din vara anului trecut. Trupa de la Chișinău a pus în scenă spectacolul-lectură după piesa „Insultați. Belarus(ia)”, a dramaturgului de la Minsk, Andrei Kureicik.
Your browser doesn’t support HTML5
Spectacolul-lectură a fost montat în 21 de limbi și a fost jucat în peste 80 de teatre.
Începând cu 7 februarie, ziua care, potrivit Svetlanei Tihanovskaia, lidera opoziției belaruse, ar urma să fie declarată drept „Zi internațională de solidaritate cu Belarusul”, mai multe colective teatrale din România vor prezenta spectacolul după piesa dramaturgului belarus.
La Chișinău, spectacolul va fi readus în scenă pe 8 februarie. Actorul Petru Hadârcă consideră că acest proiect, care a demarat concomitent în mai multe țări ale lumii, arată că solidaritatea artistică sfidează lesne orice hotare:
„Noi suntem cei care venim în scenă, sensibilizând anumite momente. M-am bucurat că a venit inițiativa din partea actorilor, am susținut-o, chiar m-am implicat. Trebuie să luăm o atitudine, pentru că artistul, în primul rând trebuie să aibă și o poziție civică. Și în momentul de față, la fel, suntem solidari și este o onoare pentru noi de a fi invitați să participăm cu acest spectacol în cadrul unui manifest internațional unde participă și alte teatre care sunt solidare cu opoziția din Belarus și cu tot ceea ce înseamnă libertatea expresiei.”
Ceea ce se întâmplă în Belarus este pericolul, sabia lui Damocles care stă atârnată și deasupra noastră...
Ce și-ar dori liderii protestatarilor care nu se lasă intimidați de violența miliției lui Lukașenka?
„Este crucial să se mărească presiunea asupra celor vinovați de încălcarea drepturilor omului şi libertăților civice”, insistă Svetlana Țihanovskaia, de fiecare dată când are ocazia să se adreseze liderilor din lumea democratică.
Piesa de teatru este inspirată din realitățile de la Minsk și surprinde drama participanților la proteste și felul în care li s-a schimbat viața după intervenția în forță asupra manifestanților.
### Vezi și... ### Luminița Țâcu: Spectacolul-lectură „Insultați. Belarus(ia)” e un manifest în numele demnității și libertății umanePetru Hadârcă, directorul Teatrului Național, este de părere că în contextul acestor evenimente teatrul oferă o tribună suplimentară pentru solidarizarea cu poporul belarus:
„Acum fiind vorba de ceea ce se întâmplă nu numai cred că în Belarus, dar și în alte părți, în Rusia, dictatura asta, nu de-a Domnul să se întâmple și la noi. Atunci când ești într-un circuit de acesta internațional, nu trebuie să fim indiferenți, trebuie să fim implicați. Ceea ce se întâmplă în Belarus este pericolul, sabia lui Damocles care stă atârnată și deasupra noastră.”
Your browser doesn’t support HTML5
Regizoarea spectacolului-lectură „Insultați. Belarus(ia)”, Luminița Țâcu, a remarcat într-un interviu pentru Europa Liberă că teatrul documentar „a devenit un instrument de dialog și cultivare, capabil să atingă teme și probleme stringente din societate.