În ultimele zile s-a vorbit mult la Chișinău, în tabăra opoziției, despre posibilitatea înlocuirii guvernului lui Ion Chicu, pe care unii îl văd slăbit de mai multe evoluții recente, inclusiv de blocarea împrumutului rusesc sau de nemulțumirea provocată de răspunsul lui la criza de coronavirus. Cât de eficient sau ineficient este guvernul Chicu, și cât de înțeleaptă și de fezabilă ar fi schimbarea lui într-o perioadă de criză medicală?
Your browser doesn’t support HTML5
După ce mai mulți observatori au tot avertizat că ar fi o eroare ca opoziția pro-europeană să se lase mânată de tentația debarcării guvernului Chicu, fără posibilități reale de înlocuire a acestuia cu altul, Platforma DA, cea care anunțase că are pregătită deja o moțiune de cenzură, a precizat astăzi, prin vocea secretarului general al formațiunii, Ion Terguță, că o va lansa în procedură doar în anumite condiții, iar ele par a fi garanția unui guvern nou, însă fără participarea lui Candu sau Șor:
„Știți foarte bine că diferențele între noi sunt enorme. Noi nu putem să discutăm de la egal la egal cu Candu. Oamenii aceștia trebuie să înțeleagă care este rolul lor. Ei nu pot pretinde la funcții in executiv, sub nici o forma, nici Candu, nici Șor”, a spus Terguță în cadrul unei dezbateri politice de la Agenția IPN.
„Putem să numim un prim ministru și să ne asumăm guvernarea cu condiția că întreg parlamentul va oferi sprijin acestui guvern”, a mai punctat politicianul.
Motivul esențial din care analiștii - de altfel, mulți dintre ei, deloc încântați de prestația executivului actual în lupta cu pandemia - nu privesc totuși cu ochi buni debarcarea cabinetului, este siguranța că forțele politice ce ar putea face asta nu vor fi capabile să se adune în jurul unui nou executiv.
### Vezi și... ### Igor Volnițchi: După starea de urgență, reîncep luptele pentru scoaterea guvernului de sub controlul președintelui
Tot mai frecvent e invocat însă și un nou motiv: cei care surpă sub majoritatea PSRM-PD, ademenind tot mai mulți deputați, sunt Pro-Moldova finului lui Vlad Plahotniuc, Andrian Candu, și formațiunea politică a fugarului Șor. În spatele acțiunilor celor două se suspectează o încercare de revenire în cărți a puternicului fost lider democrat pentru înlăturarea căruia de la putere s-au făcut eforturi colosale în vara anului trecut.
Plahotniuc oricum este implicat în toate aceste acțiuni...V.Soloviov
Plahotniuc „is back in business”, afirmă astăzi într-un articol un autor de comentarii politice de la Chișinău, Alex Cozer. La fel, un avertisment a lansat și fostul premier moldovean Ion Sturza, care scrie azi într-un comentariu că lupta de zece ani împotriva lui Plahotiuc nu s-a dat pentru ca acum acesta să aibă parte de o revenire triumfală la Chișinău prin „marionetele sale”, se au în vedere Candu și Șor.
Vladimir Soloviov, jurnalistul de la publicația rusă kommersant.ru, ne spunea și el zilele trecute:
„Vrea sau nu să revină, Plahotniuc oricum este implicat în toate aceste acțiuni ale grupului Pro-Moldova. Este dificil să lupți cu sentimentul că e vorba de o revanșă a omului care a fugit un an în urmă în Miami. Mai ales că toate mișcările de deputați din parlament se produc după aceleași tipare pe care le aplica el. Dar, pe de altă parte, noi am văzut foarte frecvent cât de repede pot Dodon și Plahotniuc bate palma, atunci când este necesar.”
În aceste condiții, partidei pro-europene de la Chișinău i se sugerează să nu meargă la debarcarea guvernului, pe un scenariu pregătit de Candu și Șor, adică de Plahotniuc. Cei de la Platforma DA susțin, pe de altă parte, că a refuza un astfel de vot ar însemna să te confrunți cu acuzații de complicitate cu un guvern aducător de dezastre. Partidul Acțiune și Solidaritate, la rându-i, nu și-a făcut publică vreo opțiune cât de cât clară, dar liderul său, Maia Sandu, a vorbit deja de mai multe ori public despre dificultatea alegerii în favoarea demiterii sau nu a executivului, atunci când va veni momentul.
Astfel, deocamdată nu se știe cum vor proceda cele două formațiuni, iar lucrurile vor rămâne cel puțin la fel atâta timp cât majoritatea PSRM-PD mai există în parlament.