Biroul de Reintegrare spune că Tiraspolul a luat unilateral această decizie, iar tarifele sunt aplicate diferențiat față de alte instituții de învățământ din regiune, ceea ar fi, în opinia Chișinăului, o „acțiune abuzivă” și „discriminatorie”.
De exemplu, tariful la electricitate pentru școlile cu predare în română a fost majorat de la 76 de bani până la 1,75 lei pentru un kwh (în unele cazuri, până la 2,53 lei), iar cel pentru gaze a crescut de la 38 de bani până la 3,5 lei pentru un metru cub (pentru unele instituții, la 6,13 lei).
Biroul de Reintegrare și Ministerul Educației dau asigurări că vor compensa cheltuielile adiționale și vor insista ca problemele școlilor cu predare în română să fie soluționate definitiv, în cadrul negocierilor diferendului transnistrean. Asta deși Tiraspolul refuză de aproape 2 ani ca grupurile pentru educație să fie convocate în ședință.
Tiraspolul a amenințat că va majora taxele pentru școlile subordonate Ministerului Educației de la Chișinău după ce, de la 1 ianuarie, agenții economici din stânga Nistrului au fost obligați să achite taxe vamale în bugetul de stat al R. Moldova, la fel ca și cei de pe malul drept.
În ianuarie, oficialii moldoveni spuneau că Tiraspolul ar fi renunțat la această idee. „Cel puțin pe domeniul școlilor, avem promisiunea Tiraspolului că funcționarea lor nu va fi periclitată”, a spus vicepremierul pe Reintegrare Oleg Serebrian la un briefing, a doua zi după întâlnirea de la Tiraspol cu negociatorul-șef din partea regiunii transnistrene, Vitali Ignatiev.
Tot ca răspuns la introducerea taxelor vamale, Tiraspolul a anunțat că fermierii din raionul Dubăsari care au terenuri după traseul Camenca - Tiraspol vor trebui să plătească „taxe” în bugetul regiunii, pentru a-și trece recolta prin punctele ilegale de control.
Ca „soluție provizorie”, Guvernul moldovean le-a propus agenților economici să le compenseze eventualele pierderi și i-a îndemnat să nu poarte discuții directe cu administrația separatistă.
### Vezi și... ### Chișinăul descurajează „discuțiile private” dintre fermierii din Dubăsari și autoritățile separatiste