Tiraspolul anunță că a găsit un obiect exploziv într-un sat de lângă Tighina

Un obiect exploziv a fost depistat în satul Gâsca, raionul Căușeni.

În satul Gâsca, raionul Căușeni, aflat sub controlul regimului de la Tiraspol, au fost găsite bucăți dintr-un obiect exploziv, potrivit co-președintelui Comisiei Unificate de Control din partea delegației transnistrene, Oleg Beleakov.

„Observatorii militari s-au deplasat la fața locului. Lucrează geniștii, forțele de drept. A fost descoperit un obiect exploziv. Acesta este un fapt confirmat. În timpul apropiat, cred că vom putea obține informații exacte despre obiectul găsit”, a spus Oleg Beleakov Europei Libere.

Purtătoarea de cuvânt a Biroului pentru politici de reintegrare, Mariana Sarî, a confirmat Europei Libere că, joi după-amiază, în timpul ședinței Comisiei Unificate de Control, a fost recepționată informația despre găsirea unui obiect neidentificat în localitatea Gâsca, necontrolată de autoritățile constituționale

„Observatorii militari din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii s-au deplasat la fața locului pentru a clarifica situația. Informații precise despre obiectul depistat vor fi disponibile după încheierea constatărilor observatorilor miliari”, a spus Sarî.

Pe 25 și 26 septembrie, în satul Chițcani, controlat de Tiraspol, au fost găsite fragmente, considerate de administrația transnistreană părți ale unei rachete antiaeriene S-300.

Reprezentanții Guvernului de la Chișinău declaraseră atunci că „radarele nu au fixat violarea spațiului aerian al R. Moldova”.

Pe 27 septembrie, explozibilul unei alte rachete a fost găsit în lacul Hârbovăț, raionul Anenii Noi, și a fost detonat a doua zi.

La ședința Comisiei Unificate de Control de săptămâna trecută, delegațiile Chișinăului și Tiraspolului au discutat în controversă despre cele două cazuri.

Tiraspolul a solicitat ca toate fragmentele de rachete să fie examinate într-un dosar comun. Chișinăul a respins propunerea, invocând că experții săi nu au acces la obiectele descoperite în satul Chițcani, controlat de regimul transnistrean.

### Vezi și... ### Explainer | Ce reprezintă S-300, tipul de rachete căzute în R. Moldova