Aducerea organizată a locuitorilor regiunii transnistrene să voteze la secţiile de votare din dreapta Nistrului; cazul democratului Constantin Ţuţu care pare să fi fost surprins de observatori fotografiindu-şi opţiunea de vot; activismul şi sacrificiul cetăţenilor din străinătate, precum şi contestaţiile celor ce nu au fost lăsaţi să voteze cu paşapoarte expirate; prezenţa masivă a agitaţiei electorale peste tot, inclusiv în declaraţiile politicienilor sau afişajul electoral de lângă secţiile de vot… acestea sunt câteva lucruri care atrag mai ales atenţia internauţilor astăzi, în timpul scrutinului parlamentar.
Mai mulţi dintre aceşti internauţi au surprins activismul transnistrenilor în poze sau imagini video plasate pe profilurile lor de pe Facebook. Comentariul autorului unei secvenţe video era: „Transnistrizarea Republicii Moldova a început. Oameni care nu achită un leu în bugetul naţional ne hotărăsc nouă soarta”.
Your browser doesn’t support HTML5
„Emisarii Moscovei nu sunt deranjati în Moldova. Aşa că ei îşi fac treaba nestingherit. Aşa a fost şi la alegerile din 2016”, scrie într-un comentariu la o poză reprezentând cozile la una din secţiile destinate transnistrenilor Ludmila Popovici, directoarea centrului „Memoria” de la Chişinău.
Comentatorul Europei Libere Vitalie Ciobanu care atrage şi el atenţia într-un comentariu la această situaţie, se întreabă: „(…) În regiunea separatistă concurenții noștri electorali nu și-au putut face campanie, nu s-au putut întâlni cu alegătorii - acest privilegiu l-au avut doar Dodon și socialiștii lui - în aceste condiții, nu este lovit de nulitate juridică votul transnistrenilor?”
Igor Dodon, numele căruia este invocat de Vitalie Ciobanu, a semnalat într-un comentariu din ajun de pe aceeaşi reţea de socializare că are şi el o problemă cu votul transnistrenilor, însă de altă natură.
Acuzat în prezidenţialele de acum doi ani că i-ar fi organizat şi plătit el, cu sprijinul Moscovei şi administraţiei transnistrene, pe cetăţenii din stânga Nistrului ca să-l voteze, şeful statului îi acuză acum pe democraţi că ar face acelaşi lucru. „Locuitorilor Transnistriei cu paşapoarte moldoveneşti li se propun astăzi 20 de dolari ca să-i voteze pe cei ce optează deschis pentru aderarea la NATO”, a pretind preşedintele în acest comentariu.
„Să uităm de Rusia şi Europa. Să ne întrebăm dacă suntem mulţumiţi de ce s-a întâmplat în ţară în ultimii 10 ani”, a mai spus acelaşi Dodon, dar deja într-un apel video plasat pe pagina sa.
Politicienii democraţi activi astăzi pe reţele stăruie, în schimb, pe o idee formulată în ajun de premierul Pavel Filip într-o declaraţie pentru presa internaţională, şi anume că R. Moldova ar fi ameninţată de „o catastrofă” dacă partidele pro-ruse căştigă alegerile.
Cei de la ACUM au şi ei o teză predilectă în comentariile de astăzi de pe reţele, cea că blocul de opoziţie nu va merge în niciun caz la o coaliţie cu democraţii sau socialiştii. „Pentru că nu sunt în Moldova, am semnat de la distanță. Nu vom face coaliție cu Plahotniuc-Dodon-Şor”, îşi asigură vizitatorii paginii, de pildă, Dumitru Alaiba, candidatul blocului pentru circumscripţia din Canada şi SUA.
De cele mai multe comentarii ironice are parte astăzi un candidat democrat, Constantin Ţuţu, cel care a fost surprins într-un video certându-se cu observatorii din secţia în care a votat, care pretindeau că l-ar fi văzut că şi-a fotografiat, contrar legii, opţiunea atunci când se afla în cabină.
„Cum? Și deputații PDM trebuie să prezinte dovada că au votat "cum trebuie"?, scrie directorul API, Petru Macovei, care, într-un alt comentariu pe aceeaşi temă spune: „În atenția lui Constantin Țuțu: dacă ați vrut să verificați buletinul de vot "la mercur" nu trebuia să-l fotografiați, ci să-l luați și să-l duceți la expertiză. Sau să-l mâncați și să vedeti dacă va avea efecte”.