Uniunea Europeană plănuiește să condiționeze mai temeinic asistența financiară pentru cele șase țări ale Parteneriatului Estic de progresele lor în consolidarea statului de drept și ar putea mări sumele alocate pentru a le ajuta să treacă la surse de energie alternative, pentru a le reduce dependența de combustibilii fosili rusești.
Într-un proiect referitor la viitorul Parteneriatului Estic, văzut de Europa Liberă, Bruxelles-ul mai spune că vrea să intensifice lupta împotriva delictelor economice în cele șase țări, inclusiv în ce privește recuperarea banilor furați.
Creat în 2009, Parteneriatul Estic urmărește să apropie de UE fostele republici sovietice Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina prin asistență în schimbul reformelor, fără să le ofere garanții că vor fi primite ca membre.
„Este important ca partenerii estici să pună la punct cadre robuste de recuperare a bunurilor și fondurilor (furate), inclusiv prin înființarea unor oficii de recuperare capabile să localizeze și să identifice averile ilicite”, se spune în proiect.
### Vezi și... ### Helmut Scholz: „Vom cere Comisiei Europene să condiționeze asistența macrofinanciară de recuperarea banilor furați” (VIDEO)
În proiect se mai spune că UE va sprijini în cele șase țări adoptarea unui cadru legislativ „concentrat asupra corupției la nivel înalt” și „va acorda atenție specială domeniului achizițiilor publice”.
Corupția este o problemă cronică majoră în țările Parteneriatului Estic, din cauza instituțiilor publice șubrede, cum sunt judiciarul independent, presa liberă și societatea civilă. Multe din țările respective au scoruri foarte proaste în indexul perceperii corupției alcătuit de Transparency International.
Documentul cu 18 pagini, care ar putea fi prezentat de Comisia Europeană săptămâna viitoare, se intitulează „Reinforcing Resilience – an Eastern Partnership that delivers for all” și vine după luni de consultări între țările membre în UE și cele șase țări vecine, pe tema viitorului Parteneriatului Estic.
Documentul va constitui o bază de discuții la următorul summit al liderilor UE cu omologii lor din țările Parteneriatului Estic...
Documentul va constitui o bază de discuții la următorul summit al liderilor UE cu omologii lor din țările Parteneriatului Estic, care ar urma să aibă loc la Bruxelles, la 18 iunie. Liderii vor discuta despre lansarea de negocieri pentru liberalizarea vizelor cu Armenia, Azerbaidjan și Belarus.
În trecut s-au ridicat semne de întrebare privind scopul Parteneriatului Estic în țări ca Georgia, Moldova și Ucraina, care vor să adere la UE, și pun sub semnul întrebării faptul că sunt puse în aceeași oală cu Armenia, Azerbaidjan și Belarus, care nu și-au exprimat dorința de aderare. În proiectul văzut de corespondentul Radio Europa Liberă se spune că nu există vreun plan de separare a țărilor din Parteneriatul Estic.
Un accent mare se va pune la summit pe chestiunile de mediu. Franța a sugerat ca 50% din asistența financiară pentru țările beneficiare să fie cheltuită pe proiecte „verzi”. În document se mai spune că cele șase țări vor fi ajutate să-și mărească eficiența energetică și securitatea energetică îndepărtându-se de combustibili fosili, pe care majoritatea lor îi primesc din Rusia.
(trad. Mircea Țicudean)