Comisia Europeană estimează că prețurile la energie care au crescut recent vor rămâne probabil ridicate pe parcursul întregii ierni, așa încât a recomandat celor 27 de țări membre ale Uniunii Europene să adopte măsuri pentru a sprijini consumatorii casnici și întreprinderile vulnerabile.
La publicarea setului de recomandări, pe 13 octombrie, Comisia a subliniat că este nevoie de un „răspuns rapid și coordonat” pentru a combate criza actuală, în timp ce soluția durabilă este trecerea la energia regenerabilă.
### Vezi și... ### UE a livrat un sprijin financiar adițional de 50 de milioane de euro Republicii Moldova„Pe măsură ce ieșim din pandemie și începem redresarea economică, este important să protejăm consumatorii vulnerabili și să sprijinim companiile europene”, a declarat comisara pentru energie, Kadri Simson.
Guvernelor naționale li se recomandă ajutarea de urgență a persoanelor cu venituri mici fie prin cupoane, fie prin achitări parțiale ale facturilor, dar și introducerea unui sistem de garanții pentru a evita deconectarea serviciilor pentru cei care nu pot plăti. În cazul companiilor și unor sectoare economice, țările membre ar trebui să reducă impozitele și să ofere alte scutiri și ajutoare.
20 de țări membre au luat deja sau intenționează să ia măsuri pentru a atenua presiunile financiare create de scumpirea energiei. Agenția AP citează un studiu recent al unei organizații a muncii, care sugerează că aproape 3 milioane de lucrători din UE nu au suficienți bani pentru a porni încălzirea acasă.
Comisia Europeană cere și măsuri pe termen mai lung pentru a pregăti UE de astfel de șocuri de preț. Oficialii europeni spun că blocul în ansamblu are în prezent o capacitate de depozitare a gazelor naturale care acoperă mai mult de 20% din consumul anual. Dar nu toate țările membre au asemenea capacități de stocare.
Comisia a declarat că va lua în considerare și dezvoltarea unui program comun de achiziții pentru rezervele de gaze, o idee propusă recent de Spania.
### Vezi și... ### Moldova, un pion în meciul pentru Nord Stream 2Principalul motiv în spatele creșterii puternice a prețurilor este o cerere globală crescută de energie și, în special, de gaze. La începutul acestei luni, gazele naturale se tranzacționau la un preț de aproape cinci ori mai mare decât la începutul acestui an.
UE depinde în mare măsură de gazele de import, în principal din Rusia.
Gazul natural este un combustibil cheie pentru generarea de energie electrică, astfel încât prețurile mai mari ale gazelor aduc facturi mai mari la electricitate.
Liderii UE urmează să discute despre prețurile energiei la un summit programat pentru săptămâna viitoare.
După Comisia Europeană, actuala criză arată o dată în plus că trebuie accelerată tranziția de la combustibilii fosili la energia regenerabilă, despre care spune că este „cea mai bună garanție împotriva șocurilor de preț din viitor”.
Dar criza a reaprins și o dezbatere cu privire la faptul dacă UE ar trebui să investească în energia nucleară pentru a-și spori independența energetică și a-și atinge obiectivul de a deveni neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050.