Un an de carantină. De Paște, restricțiile impuse de Tiraspol sunt temporar ridicate

La Tiraspol, se fac repetiții pentru parada de 9 mai (30 aprilie 2021)

Ca în fiecare an, Europa Liberă vă propune un program muzical special cu ocazia Sărbătorilor de Paști.

Până atunci însă vă invit să ascultați un buletin de știri cu principalele evenimente ale săptămânii trecute:

Your browser doesn’t support HTML5

La Tiraspol s-a dat liber de Înviere

Locuitorii regiunii transnistrene pot circula liber în perioada sărbătorilor pascale. Pentru 12 zile Tiraspolul a ridicat restricțiile de circulație – nu mai este nevoie de aprobarea administrației transnistrene pentru a pleca din regiune, iar cei care merg în stânga Nistrului nu vor mai trebui să stea în carantină. Circulația a fost relaxată până pe 11 mai. După ce vor trece sărbătorile pascale, restricțiile de circulație vor fi reimpuse, spun responsabilii transnistreni. Chişinăul a cerut menținerea pe termen nelimitat a regimului liber de călătorii.

Your browser doesn’t support HTML5

„Mă bucur că măcar de Paște conducerea noastră are o atitudine mai rezonabilă”

La Tiraspol sunt în toi pregătirile pentru parada militară de 9 mai, zi în care regiunea transnistreană marchează victoria în ceea ce numește, pe model rusesc, „marele război pentru apărarea patriei”.

La paradă vor participa peste 800 de militari. Repetiții ale paradei au avut loc vineri, în ajunul Paștelui, în piața Suvorov din centrul Tiraspolului. La paradă vor participa și militarii Grupului operativ de trupe ruse, dislocat în regiunea transnistreană.

Pregătiri pentru parada de 9 Mai, Tiraspol , 30 April 2021

A doua tranșă de vaccin Sputnik V a ajuns în după amiaza zilei de vineri în Republica Moldova. Prima tranșă de 71 de mii de doze a sosit la Chișinău pe 24 aprilie, fiind vorba de doar prima componentă a serului donat de Federaţia Rusă. Odată ajunsă și a doua componentă, poate începe vaccinarea cu Sputnik V. Rusia a trimis 31 de mii de doze de vaccin în regiunea transnistreană, iar pentru restul teritoriului Republicii Moldova au rămas 40 de mii de doze. Asta, deși în mod normal în regiunea transnistreană sunt repartizate 10 la sută din vaccinurile donate Republicii Moldova, proporțional numărului de populație. Administrația de la Tiraspol spune că va începe vaccinarea cu Sputnik V de joi, 6 mai, iar Chişinăul nu a anunțat încă cum va proceda cu vaccinul rusesc.

### Vezi și... ### Începe vaccinarea anti Covid-19 cu Sputnik V

Până acum, Republica Moldova a mai primit aproape 300 de mii de doze de vaccinuri dezvoltate în Occident și donate de România și Platforma COVAX. Au fost administrate peste 147 de mii de doze, potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Autoritățile moldovene au cumpărat și 250 de mii de doze de vaccin chinezesc, dar nu au început deocamdată să le administreze populației.

Parlamentul de la Chişinău a fost dizolvat de președinta Maia Sandu, după ce legislativul nu a putut instala un nou guvern, iar noi alegeri parlamentare anticipate au fost fixate pentru data de 11 iulie.

### Vezi și... ### Peste jumătate de milion de pașapoarte rusești acordate locuitorilor din estul separatist al Ucrainei în doi ani

Ministerul rus de Interne a informat duminică, 2 mai, că aproximativ 527.000 de persoane din estul separatist al Ucrainei au primit cetățenia rusă în ultimii doi ani, potrivit agenției de stat TASS. Anterior, Rusia eliberase 650.000 de pașapoarte noi în regiune, după ce președintele Vladimir Putin a emis în 2019 un ordin prin care a simplificat procesul de acordare a cetățeniei pentru locuitorii din estul Ucrainei. Kiev-ul consideră mișcarea separatistă, dar și campania Moscovei de a acordare cetățenie locuitorilor din estul Ucrainei drept elemente ale războiului hibrid purtat de Moscova și o încălcare a suveranității Ucrainei.

Autoritățile Bulgariei au lansat o anchetă asupra posibilei implicări a șase ruși într-o serie de explozii la patru depozite de arme din Bulgaria, între 2011 și 2020. O purtătoare de cuvânt a procuraturii de la Sofia a spus că acțiunile rușilor ar fi urmărit să împiedice livrări de arme către Ucraina sau Georgia. Alt fapt suspect anchetat va fi otrăvirea comerciantului bulgar de arme Emilian Gebrev în 2015. Același oficial a spus că este foarte probabil ca incidentele din Bulgaria să aibă legătură cu exploziile produse în 2014 în Cehia, la un depozit al lui Gebrev, care au provocat în ultima perioadă o criză diplomatică între Cehia și Rusia.

Un tribunal din Rusia a acceptat, marți, demersul procurorilor de a suspenda unele activități ale fundațiilor lui Alexei Navalnîi, proeminentul critic al Kremlinului aflat în detenție. Tribunalul orășenesc din Moscova a restricționat provizoriu activitatea Fundației Anticorupție și Fundației pentru Apărarea Drepturilor Cetățenilor. Directorul Fundației Anticorupție, Ivan Jdanov, a declarat presei ruse că organizația sa nu planifică să-și modifice activitatea în urma deciziei tribunalului.

Savantul aflat la originea vaccinului cunoscut în prezent ca Pfizer spune că Europa va atinge „imunitatea colectivă” în ce privește coronavirusul de tip nou „în iulie, cel mai târziu în august”. Ugur Sahin, șeful companiei germane BioNTech, care a elaborat vaccinul împreună cu americanii de la Pfizer, a mai spus că pentru o imunizare de durată ar fi nevoie de al treilea vaccin, cel mai probabil la 9-12 luni după prima injecție, iar apoi în fiecare an, sau la fiecare an și jumătate.

***

Și în acest an sărbătorile pascale stau sub semnul carantinei, pe ambele maluri ale Nistrului, totuși atmosfera este mai relaxată față de anul trecut, iar pentru locuitorii regiunii transnistrene este și o perioadă în care pot reveni, chiar dacă numai temporar, la regimul de circulație de dinainte de pandemie. După 11 luni de la introducerea unilaterală de către administrația de la Tiraspol a restricțiilor de circulație, începând din 30 aprilie locuitorii regiunii transnistrene pot circula liber, dar numai până pe 11 mai inclusiv. Sergiu Culeac a stat de vorbă cu mai mulți locuitori din stânga Nistrului, dornici de a-și revedea apropiații, care au venit la Chişinău în chiar prima zi de relaxare a restricțiilor.

Your browser doesn’t support HTML5

Ce spun oamenii după decizia Tiraspolului de a ridica temporar restricțiile de circulație

Vox:

- Cum oare e posibil așa ceva? De-a lungul acestor luni copiii suferă. Știți ce i-au spus nepoțeii unei cunoștințe de-ale mele? Puneți-ne într-o geantă și trimiteți-ne ca pe un colet. Este dureros să nu-i poți vedea pe cei dragi. Aici am un fecior, acolo - alt fecior. Acolo am nepoței, aici am casa. Este foarte trist.

- Am așteptat foarte mult. Cum să vă spun, e greu. Nu putem să ne vedem rudele. Nici măcar nu putem merge la cimitir. Nicăieri. Să dea Dumnezeu să treacă această boală.

Pentru niciunul dintre cele două maluri ale Nistrului nu este bine. Oamenii trebuie să fie împreună…

- Până azi era regim de carantină și circulau numai două microbuze spre regiunea transnistreană, dar la Chișinău revenea fără oameni. La ora șapte dimineață am pornit de la Bender [Tighina]. Erau deja trei microbuze pline cu oameni. Microbuzele pleacă imediat ce sunt ocupate toate locurile. Nu mai așteptăm să respectăm graficul.

- De jumătate de an nu am mai fost la Chișinău. Merg de sărbători să-mi văd mama Mă bucur. După 11 mai va fi la fel.

- Sunt născut în regiunea transnistreană și sunt bucuros, desigur. Bunica trăiește acolo. Ea mi-a spus că, de exemplu, comercianții au majorat prețurile de două-trei ori după ce oamenilor li s-a interzis să circule. Prin urmare, oamenii au avut de suferit, ca să zic așa.

- Merg la Tiraspol, dar nu știu dacă voi putea sa revin. Da, sunt 11 zile, dar s-ar putea să am nevoie de mai multe zile.

- La un an distanță, credeți că a avut vreun rost izolarea regiunii?

- E ca și cum s-ar pune aici un gard. Oricum va fi înconjurat. E clar că totul a fost făcut special. Până nu se va ajunge la o înțelegere cu Moscova, va fi aceeași atitudine ostilă.

- Pentru niciunul dintre cele două maluri ale Nistrului nu este bine. Oamenii trebuie să fie împreună. Nu am mai fost la Tiraspol de un an. Am rude, prieteni acolo. Sper să se termine cu aceste probleme la trecere. Să dea Dumnezeu să redeschidă circulația, să scăpăm de acest coșmar al carantinei.

***

Dragi ascultători, aici îmi iau rămas bun de la Dvs., vă doresc Sărbători laminate și vă invit să ascultați un program musical special din arhivele Europei Libere, cu ocazia sărbătorilor de Paști, semnat de regretatului nostru coleg, Victor Eskenasy.

Victor Eskenasy (1950 - 2019), istoric și redactor la Radio Europa Liberă, octombrie 2019

Hristos a Înviat!

„Easter Sunday”, Duminica de Paște, cânta odinioară Patti Smith... Stimați ascultători, Sărbători fericite tuturor celor care serbează Paștele astăzi! La microfon Victor Eskenasy și, ca în fiecare an, vă propunem pe undele Radio Europa Liberă un program muzical special.

O cunoștiință din Germania scria zilele trecute pe Facebook, cu umor, că ea, personal, ar fi traversat săptămîna Patimilor „fără să rîdă, fără să danseze de loc, așa cum i-au amintit jurnalele de Paști: nu dansați, nu rîdeți, nu vă mutați, fiindcă Patimile cer să-ți porți crucea, să suferi, să fii îndurerat, să-ți strigi durerea...”. Și adăuga „O Dumnezeule, dacă Tu ai știi cum carnea-mi exaltă, de fiecare dată cînd ascult crucificarea prin muzica lui Bach, m-ai excomunica oare?”

Mutatis mutandis – nu va fi vorba de muzica lui Bach, astăzi - o amintire de ani și ani mi-a revenit în minte: noi, grupul de prieteni și cunoștiințe, din cartierul Cotroceni, toți elevi, fie la Liceul Lazăr, fie la Sava, înșirați pe gardul din fața Bisericii Sf. Elefterie, pentru a privi spectacolul luminilor, ce ne fusese interzis expres, în avertismente severe primite de la profesori în ajun de Paște...

Biserica Sfântul Elefterie, București

Iar apoi, tot noi - și cred că eram de toate religiile pămîntului - ca o sfidare a interdicțiilor regimului în care trăiam, adunîndu-ne pentru a asculta muzici care, atunci cînd mai veneau și de la Cornel Chiriac, pe undele Europei Libere, păreau și mai savuroase...

Power to Redeem, forța de a mântui, cîntată de Lauren Daigle.

Lauren Daigle și „Forța de a mântui” dintr-o compilație a casei RCA intitulată „He is Risen”/Cristos a înviat!”.

Și din aceeași compilație, vă propun „Ressurection Power”/„Forța învierii”, cu Cris Tomlin, o altă voce cunoscută.

Născut în 1972, originar din Texas, cu o carieră de succes, consolidată de înregistrări sub etichete de marcă, Sparrow Records și EMI., recompensat, între alte cu două premii Bilboard Music și un Grammy, Cris Tomlin are la activ o colecție de nu mai puțin de 13 discuri compact, înregistrate între 2001 și 2016.

Cris Tomlin

Și tot Cris Tomlin cu piesa „I Will Rise”/„Voi învia” din aceeași compilație de muzică pop avînd ca temă sărbătorile pascale.

Cris Tomlin – „I Will Rise”.

Sărbători fericite, încă odată, amintindu-vă că ascultați Radio Europa Liberă, un program muzical special cu ocazia sărbătorilor de Paște, o muzică ce se poate asculta astăzi liber – nu ca pe vremea tinereții noastre cînd sfidam diverse interdicții și taboo-uri, printre care se înscria atunci și Radio Europa Liberă.

Din aceeași generație de cîntăreți ai credinței în Dumnezeu, face parte și autorul de cîntece și solistul britanic Matt Redman, născut în 1974 la Watford în Anglia. Ascultați una din piesele lui cele mai populare „10.000 de motive (Binecuvîntează Doamne)”, din unul din albumele sale de top.

Matt Redman

Matt Redman. Și ne continuăm periplul prin muzica pascală cu iz pop, cu David Crowder, din Waco, Texas, alt compozitor de muzică rock și pop creștină, care pînă în 2012 a condus grupul David Crowder Band, pentru a urma apoi o carieră de solist independent. „Come As You Are”/„Vino cum ești”. David Crowder:

David Crowder

Încheiem acest periplu muzical pascal cu Bryan & Kathie Torwalt, un duo cunoscut american din Sacramento, California și piesa lor „Holy Spirit”/„Sfântul Duh”.

Bryan and Kathie Torwalt

Aici se încheie programul muzical special. Dorindu-vă sărbători fericite și o duminică plăcută în continuare, vă reamintim că ascultați Radio Europa Liberă.

Aici e Radio Europa Liberă