Linkuri accesibilitate

Vaccinul Sputnik V a ajuns în Moldova. Prea puțin, prea târziu, spun specialiștii


Este adevărat că, după o așteptare îndelungată, Republica Moldova a primit vaccin rusesc Sputnik-V contra COVID-19 ca ajutor umanitar mediat de liderul socialist Igor Dodon? Este adevărat, dar a primit de două ori mai puțin vaccin decât se aștepta și nici nu-l poate folosi deocamdată.

Sputnik V a ajuns în Moldova. Prea puțin, prea târziu, spun specialiștii
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:32 0:00
Link direct

Nu-l poate folosi nu pentru că vaccinul n-are autorizarea Organizației Mondiale a Sănătății. Au trecut autoritățile moldovene și peste asta. Nu-l poate folosi pentru că Rusia a livrat numai jumătate din produs. Spre deosebire de alte vaccinuri, Sputnik-V are două componente. Sâmbătă, la Chișinău, au fost aduse ca ajutor umanitar 71 de fiole din prima componentă, dintre care aproape jumătate au fost preluate direct de autoritățile din stânga Nistrului. Pe malul drept, Agenția Națională pentru Sănătate publică spune că nu va începe imunizarea cu Sputnik-V decât atunci când Rusia confirmă data la care va trimite și componenta a doua, indispensabilă, a preparatului.

Liderul socialiștilor Igor Dodon, cel care susține că a mediat donaţia de vaccin rusesc, promitea încă la începutul lunii aprilie, când se afla la Moscova că R. Moldova, va obține gratuit, în maxim o săptămână, 182 de mii de doze de Sputnik, inclusiv 62 de mii pentru regiunea estică. După mai multe amânări, primul lot de vaccin rusesc a fost livrat sâmbătă în R. Moldova cu o cursă aeriană specială la bordul căreia se afla şi Igor Dodon. Mai întâi el, după care şi un comunicat al Parlamentului au anunţat că lotul ar conţine 142 de mii de doze şi că alte 40 de mii vor fi livrate ulterior.

Ministerul Sănătăţii a precizat că, de fapt, în R. Moldova a ajuns doar jumătate din cantitatea anunțată iniţial, adică 71 de mii de fiole. A trezit confuzii nu doar cantitatea serului livrat. Ca şi alte vaccinuri Sputnik-ul se administrează în două doze, la o distanță de maxim o lună. Numai că în cazul vaccinului rusesc cele două doze diferă una de cealaltă, iar lotul recepționat poate fi folosit doar pentru prima doză. Până acum toate donațiile de vaccinuri recepționate de R. Moldova de la România și platforma COVAX erau repartizate astfel încât să fie utilizate pentru ambele doze. A stârnit confuzie şi că aproape jumătate din primul lot donat de Rusia, mai exact 31 de mii de doze, au fost preluate direct, fără intermedierea autorităților constituționale, de către administrația de la Tiraspol. De regulă, vaccinurile sunt repartizate de la nivel central către regiunile din țară echitabil, proporțional cu numărul populației. Regiunii transnistrene îi revin 10 la sută din dozele disponibile.

Cele 40 de mii de doze de Sputnik care au revenit malului drept al Nistrului rămân deocamdată stocate în depozitele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, precizează Alexei Ceban, șeful grupului de coordonare a campaniei de imunizare. Ele vor fi distribuite în teritoriu şi folosite doar când va fi confirmat termenul exact de livrare a celei de-a doua componentă a vaccinului necesară pentru rapel, spune medicul epidemiolog:

„Deocamdată sunt discuții că o să vină în mai.”

Se va iniţia imunizarea cu prima doză, iar între timp vor veni şi celelalte doze

Secretarul de stat de la Ministerul Sănătăţii Denis Cernelea spune că dozele necesare pentru rapel ar putea ajunge în 3 săptămâni. De ce spre deosebire de alte ajutoarea umanitare de vaccin, cel rusesc a inclus fiole doar pentru o singură doză? Denis Cernelea răspunde evaziv: „Se va reuşi exact pentru a fi asimilate. Se va iniţia imunizarea cu prima doză, iar între timp vor veni şi celelalte doze.”

Iniţial autoritățile din sănătate dădeau asigurări că în R. Moldova vor fi utilizate doar vaccinurile omologate la nivel internaţional, inclusiv de OMS. Sputnik nu a obţinut deocamdată autorizarea OMS-ului, dar a fost înregistrat oficial de Agenţia Naţională a Medicamentului din Moldova la finele lunii februarie. Agenţia moldoveană nu a oferit detalii atunci când a autorizat utilizarea vaccinului rusesc în campania de imunizare, dar premierul interimar Aureliu Ciocoi spunea atunci că decizia ar fi justificată întrucât Sputnik a fost aprobat la nivel naţional de câteva state europene.

XS
SM
MD
LG