Autorităţile de la Chişinău se pregătesc să achiziţioneze un pachet important, de aproape 64% de acţiuni, dintr-o bancă moldoveană – Moldindconbank - ca ulterior să vândă acest pachet către un holding bulgar - „Doverie United-Holding AD” – care a primit în ajun aprobarea Băncii Naţionale pentru tranzacţie. Propunerea de a aplica anume această formulă, testată deja o dată în cazul băncii Moldova Agroindbank ajunsă în octombrie trecut în proprietatea unui consorţiu internaţional incluzând BERD, aparţine Comitetului Naţional de Stabilitate Financiară, din care fac parte membri-cheie din Guvernul Filip şi guvernatorul BNM şi care a formulat o astfel de recomandare pentru executiv.
Your browser doesn’t support HTML5
Prin vânzarea Moldindconbank, sistemul bancar moldovenesc ar putea da un nou semnal de asanare, după suferinţa ce i-a fost provocată de furtul bancar de proporţii din 2014.
Primele două bănci pe care autorităţile le califică la fel drept sistemice şi care deja ar avea acţionariat transparent sunt Victoriabank şi Moldova Agroindbank: în prima, acţionari majoritari sunt acum banca românească Transilvania şi BERD, care deţin împreună un pachet de control de 66%, iar în cea de-a doua un pachet de 41% de acţiuni au fost achiziţionate în octombrie anul trecut de un consorţiu internaţional în frunte cu BERD.
Semnele de întrebare din comentariile ce au urmat anunţului de ieri al BNM că şi-a dat permisiunea pentru venirea în Moldindconbank a investitorului bulgar ţin însă de faptul că holdingul nu pare să aibă experienţă în administrarea de active bancare.
### Vezi și... ### Cumpărătorul bulgar al „Moldindconbank”Publicaţia cu profil economic de la Chişinău mold-street.com a scris astăzi că principala companie din holding - Sopharma – e cel mai mare producător de medicamente din Bulgaria şi este asociată în R. Moldova cu o reţea de farmacii. La fel, potrivit mold-street.md, companiile holdingului ar fi afiliate unui oligarh bulgar Ognian Donev, acuzat în trecut de procurori de spălare de bani murdari şi evaziune fiscală.
Grupul de companii ar fi la a treia încercare să cumpere acţiuni în băncile moldovene, scrie astăzi Ziarul de Gardă. Publicaţia sugerează că una din cele două încercări anterioare viza Victoriabank şi ea nu s-a materializat din cauză că părţile nu s-au înţeles, pe când cea de-a doua tentativă - pentru Moldova Agroindbank - ar fi eşuat din cauza refuzului BNM de a permite tranzacţia. Prin urmare necunoscuta e de ce atunci, în 2017, nu se putea, iar acum se poate.
Ar mai fi o necunoscută şi anume de ce tranzacţia nu se face fără implicarea guvernului, adică prin procurare directă de către holdingul bulgar a pachetului de acţiuni deţinut, aşa cum se crede, prin acţionari netransparenţi ce ar fi controlați de controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, condamnat la închisoare pentru fraudă. Formula pe care au de gând s-o aplice repetat autorităţile în cazul Moldindconbank presupune şi responsabilizarea guvernului în caz de litigii ulterioare cu actualii proprietari.
### Vezi și... ### Cum este văzută intrarea pe piața din R.Moldova a Băncii Transilvania?Explicaţia autorităţilor e că măsura ar fi aplicată şi în ţările europene şi că nevoia asanării băncilor sistemice moldovene e mai mare decât riscurile care ar putea apărea.
Guvernul ar avea la dispoziţie, pentru realizarea tuturor procedurilor, nu mai mult de o lună, pentru că imediat după scrutinul din 24 februarie, executivul actual trece în faza de „în exerciţiu”, până la numirea unui nou cabinet, ceea ce înseamnă cu nu va putea lua decizii decât de aspect tehnic şi de administrare.