Sondaj CBS-Axa: moldovenii par nițel mai mulțumiți de viața lor

Dar numărul celor nemulţumiţi de direcţia în care merg lucrurile în R.Moldova a crescut, de la începutul anului, la peste 75%.

A fost dat astăzi publicităţii un nou sondaj de opinie, realizat de CBS Axa, și care, potrivit corespondentei noastre Alla Ceapai ar confirma unele tendințe semnalate și de alte sondaje și anume că percepția moldovenilor fața de viața lor pare să se îmbunătățească.

Your browser doesn’t support HTML5

Sondaj CBS-Axa: moldovenii par nițel mai mulțumiți de viața lor

Circa o treime dintre respondenți se declara, în general, mulţumiţi de felul în care trăiesc şi de situaţia economică a familiei lor. Mai exact, e vorba de 30% din populație, or cercetarea vrea să spună ca starea de spirit surprinsă de sondaj se regăsește simetric în întreaga societate.

Ponderea celor satisfăcuți a crescut uşor în ultima jumătate de an, spun autorii sondajului. A crescut, chiar daca nesemnificativ, şi numărul celor care se declară mulţumiţi de situaţia economică din ţară. Sondajul CBS Axa confirmă rezultatele celui mai recent Barometru al Opiniei Publice, cel din aprilie, care surprindea o diminuare şi mai pronunțată a ponderii celor dezamăgiți.

Tradiționala întrebare, cea privind direcţia în care merg lucrurile în Republica Moldova, surprinde însă o involuție. Ponderea celor nemulţumiţi a ajuns la peste 75%, faţă de 62% la începutul anului, când s-a înregistrat şi cea mai mică cotă în ultimii doi ani. Oricum, percepţia viitorului pare sa fie mai bună decât un an în urmă când peste 80% spuneau că direcţia este greşită, observă sociologul, Vasile Cantarji, vicedirectorul companiei CBS-Axa:

„Pe parcursul anului 2017 au fost înregistrate uşoare îmbunătăţiri, dar nu unele cardinale. Din câte puteţi vedea predomină pesimismul, deprimarea.”

Dezamăgirea declarată a moldovenilor deseori contrazice statisticile oficiale, potrivit cărora economia e în creştere, iar rata sărăciei scade, mai spune sociologul Vasile Cantarji:

„Opinia publică la general este construită pe observaţiile şi trăirile proprii şi pe fundalul informaţional din jur. Una din ele poate domina la un moment dat. dacă eu trăiesc la fel ca şi anul trecut însă dacă aud frecvent la televizor că o ducem din ce în ce mai prost, acest lucru îmi poate influența percepţia despre cum merg lucrurile.”

La blocul politic, datele sondajul nu ofera nici un fel de surprize, deoarece confirmă întocmai tendinţele din marea majoritate a sondajelor recente. Preşedintele Igor Dodon şi lidera PAS Maia Sandu, dar şi formaţiunile afiliate celor doi politicieni sunt cotaţi cu cea mai mare încredere. In același timp, aproape jumătate dintre respondenţi nu-şi pun speranțe în nici un politician. Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare patru formațiuni ar avea şanse să acceadă în parlament. e vorba de PSRM, PAS, Partidul Platforma DA şi actualul partid de guvernământ – PD. În general, partidele politice sunt instituţiile în care cetăţenii au cea mai mică încredere.

Sondajul mai sugerează că şeful statului, Igor Dodon, continuă să menţină cota de încredere a instituţiei prezidenţiale, cucerită chiar din primele luni de mandat, cea de aproape 40%, faţă de 4% cât o avea pe vremea fostului preşedinte Nicolae Timofti. Sondajul nu desface însă firul în patru, cel puțin deocamdată, ca să explice cu ce mijloace s-a zidit acest soclu şi cât de durabil este.