Bătălia la prezidențiale se va da între președintele Igor Dodon și lidera PAS, Maia Sandu, într-o reluare a meciului din 2016, sugerează rezultatele unui nou sondaj de opinie realizat de compania Date Inteligente.
Your browser doesn’t support HTML5
Cei doi se află pe primele locuri, la distanță mare de restul candidaților, iar Dodon conduce cu un spor de aproape 5 la sută. Niciunul nu va câștiga însă din primul tur, iar meciul se va tranșa în repriza a doua, mai sugerează sondajul. Este prima cercetare din această campanie care a măsurat şi preferințele electorale ale alegătorilor din diaspora, precum şi ale celor din regiunea transnistreană.
### Vezi și... ### Aproape unul din trei moldoveni nu va vota sau nu știe cu cine (BOP)Încercarea de a cerceta starea de spirit în mediul alegătorilor din diaspora nu este neapărat foarte reprezentativă întrucât nu există statistici sigure despre numărul moldovenilor plecați în străinătate şi structura electoratului din diaspora, a precizat din start Mihai Bologan, directorul executiv al companiei Date Inteligente, instituția care a realizat sondajul.
### Vezi și... ### Gheorghe Cojocaru despre alegerile prezidențiale în pandemie: Multe promisiuni, puține soluțiiAu fost chestionați 150 de alegători din diaspora, din 10 regiuni geografice, condiția fiind ca ei să se fi aflat cel puțin un an peste hotare şi să dispună de cetățenia moldovenească. Marea majoritate dintre ei consideră că în R. Moldova lucrurile se îndreaptă într-o direcție greșită. Iar peste o treime speră la o îmbunătățire a situaţiei după scrutinul prezidențial. 8 la sută spun că nu doresc să se prezinte la urnele de vot. Iar aproape 28 la sută nu știu deocamdată pentru cine îşi vor da votul la 1 noiembrie. Lideră în preferințele alegătorilor din diaspora este candidata PAS, Maia Sandu cu aproape 29 la sută, urmată la mare distanţă de candidatul independent Igor Dodon, sprijinit de PSRM, pentru care în străinătate ar vota 10 la sută. Pe locul trei se poziționează candidata Partidului Şor Violeta Ivanov cu 9,2 la sută.
„Dat fiind faptul că studiul nu este reprezentativ şi nimeni nu ştie câte persoane din diaspora vor participa la vot, aceasta este doar o imagine care poate să ne ajute să avem o închipuire la ce am putea să ne aşteptăm. În realitate însă putem să ne aşteptăm la orice din partea votului diasporei”, a precizat Mihai Bologan.
### Vezi și... ### Alegătorii de peste Nistru și îngrijorările că scutinul poate fi fraudatÎn regiunea transnistreană au fost realizate 100 de chestionare, iar datele colectate sunt reprezentative, însă nu pe toată populația din stânga Nistrului, ci pe segmentul celor care dețin cetățenia R. Moldova şi teoretic pot participa la scrutinul prezidențial, e explicat Mihai Bologan. O observație generală a expertului este că cetățenii din regiunea transnistreană tratează mai curând cu indiferență procesele politice din R. Moldova. 27 la sută dintre respondenţi au spus că nu doresc să vină la urne la 1 noiembrie. Alţi 29 la sută nu ştiu cu cine să voteze. Cei deciși au numit doar trei din cei opt candidaţi pentru care posibil şi-ar da votul. E vorba de Igor Dodon care ar putea obţine în stânga Nistrului 18 la sută, urmat de Violeta Ivanov cu 4 la sută şi de Maia Sandu cu 2%. Întrebați despre ce așteptări au de la scrutinul prezidențial, cei mai mulți dintre respondenții din stânga Nistrului au răspuns că nu au nici o așteptare.
Opțiunile alegătorilor din diaspora şi ale celor din regiunea transnistreană sunt prezentate separat în sondaj şi nu au fost incluse în datele colectate la nivel național. Cercetarea confirmă tendința din majoritatea sondajelor apărute în ultimele săptămâni, cea că alegerile prezidențiale din 1 noiembrie nu vor fi câștigate din primul tur și că în turul doi se va repeta confruntarea din 2016 între Igor Dodon şi Maia Sandu. În sondajul realizat de compania Date Inteligente diferența între cei doi este de aproape 5 la sută. Pe locul trei cu un scor mult mai modest este liderul Partidului Nostru Renato Usatîi. Cota celor care încă nu ştiu pentru cine îşi vor da votul duminică la urne e de circa 27 la sută.
Totul depinde de candidaţi
Spre cine ar putea migra acești votanți, rămâne o necunoscută, dar care nu neapărat va genera mari surprize, crede Mihai Bologan: „Mai avem o săptămână de campanie şi în această perioadă se pot întâmpla multe. E puţin probabil însă să fie ceva ieşit din comun. Totul depinde de candidaţi, dacă ei nu vor întreprinde măsuri, rezultatele vor fi cele prezentate de noi. ”
Spre deosebire de alte sondaje recente, cel realizat de companie Date Inteligente nu modelează situații ipotetice pentru turul al doilea. Un rol decisiv îl vor avea, presupune Mihai Bologan, dezbaterile electorale televizate evitate în primul tur de cei doi favoriți ai cursei Igor Dodon şi Maia Sandu.
### Vezi și... ### Cât de credibile sunt promisiunile candidaților?Cea mai recentă ediţie publicată vineri a Barometrului Opiniei Publice, sondaj bianual ce apare în ultimii 22 de ani grație unui program al Institutului de Politici Publice, arata, în urma unei modelări a opțiunilor de vot pentru turul doi, un rezultat aproape egal pentru Igor Dodon şi Maia Sandu.
Un alt sondaj publicat luni de o companie sociologică mai puţin cunoscută şi credibilă în rândul experţilor, Fondul Opiniei Publice, sugera că Igor Dodon va câştiga în turul doi indiferent cu cine se va duela.
Marţi este ultima zi în care, conform legislaţiei electorale, mai pot fi publicate sondaje de opinie despre alegerile prezidențiale de duminică.