Linkuri accesibilitate

Ghidul votantului în pandemie


Ce ar trebui să știe un alegător despre măsurile sanitare din ziua votării.

Urne mobile la domiciliu pentru bolnavi de Covid-19 sau doar suspecți, dezinfecție la fiecare două ore la orice secții de votare din țară sau din afara ei și coridoare verzi pentru votanți cu semne de boală care se vor prezenta la urne după oră 15.00 - sunt doar câteva dintre regulile noi impuse de pandemie și pe care s-au angajat să le respecte autoritățile moldovene la scrutinul prezidențial de duminica viitoare, astfel ca să nu declanșeze noi îmbolnăviri. Cât de clare sunt însă aceste reguli? Și cât de bine cunoscute acolo unde trebuie să fie respectate?

Ghidul votantului în pandemie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:13 0:00
Link direct

Pentru mulți primari cu care am reușit să discutăm măsurile sanitare anunțate până acum de autorități rămân în picioare mai multe semne de întrebare, iar Gheorghe Vacarciuc, primar de comună în raionul Cimișlia – unul din edilii care tocmai a trecut el însuși prin boală - a acceptat să le descrie pe unele dintre ele la Europa Liberă:

„În primul rând, dacă se duc cu urnă mobile la domiciliu, în mod obligatoriu trebuie să fie echipați asemeni medicilor care ne-au monitorizat și tratat în saloanele de covid, pentru că eu nu exclud că pot să fie și mulți asimptomatici. Doi: eu cred că e nevoie de cât mai multă informație, nu de propaganda asta legată de alegeri și efectul pandemiei este lăsat pe planul doi sau chiar trei. Apoi, nu este clar cu persoanele trecute de 63 de ani – ei trebuiau să iasă din case doar dacă au nevoie de alimente și medicamente. În cazul acesta, ce, se ridică restricțiile și duceți-vă toți la votare sau cum?”

Dorin Cimil
Dorin Cimil

Dorin Cimil, președintele Comisiei Electorale Centrale de la Chișinău, pe de altă parte dă asigurări că autoritățile dispun de echipamentele de protecție necesare votării la domiciliu:

„Avem echipamente exact ca cele folosite în instituțiile medicale și ele deja au fost trimise deja către birourile electorale.”

Iată însă ce spune Dorin Cimil despre în ce situație anume autoritățile vor pune la dispoziția alegătorilor o urnă mobilă:

„Dacă sunt deficiențe locomotorii sau generate de boli care fac imposibilă deplasarea, se face solicitarea, inclusiv în ziua de votare, dar până la ora 15.00. Și cei cu febră, la fel, vor putea face solicitarea. Dar, principiul general este totuși prezentarea la urna de vot. Deci, nu transformăm o excepție în regulă.”

O măsură de protecție în plus anunțată anterior de autorități fusese cea ca secțiile de votare să funcționeze doar în spații largi și bine aerisite și să nu fie deschise în instituții educaționale.

Sergiu Armașu, primarul de Ialoveni - oraș din apropierea Chișinăului – ne-a explicat cum s-a conformat orașul său acestei măsuri anume:

„Din opt secții, am avut o problemă cu grădinița Lăstărel, după ce grădinițele au fost excluse din lista locațiilor posibile. Și am găsit o altă locație – o casă de nunți, care să răspundă cerințelor sanitare. Și am mai reamplasat o secție, în casa de cultură Ialoveni din spitalul raional, după ce acesta a fost transformat în instituție covid.”

O obligație a alegătorului e să se prezente la urne cu pix personal și mască...

Cum răspunde însă șeful autorității electorale, Dorin Cimil, unei îngrijorări pe care am auzit-o de la mai toți edilii cu care am stat de vorbă despre măsurile sanitare de la votul de duminică și anume cea că prezența la urne a unui număr sporit de asimptomatici ar putea fi problema esențială care să ducă la îmbolnăviri nedorite:

„Asimptomaticii vin la urna de vot, secțiile vor fi dezinfectate la fiecare două ore, iar dacă se descoperă febră la cineva, se va crea un coridor special, cu stabilirea unei cabine de vot speciale, cu dezinfectarea încăperii după fiecare caz separat.”

Ceea ce în primul rând trebuie să știe un alegător despre măsurile sanitare pe care va trebui să le respecte în ziua votului e că, dacă se va simți rău în ziua scrutinului, va putea solicita o urnă mobilă la domiciliu, pentru aceasta nefiind necesară vreo formalitate suplimentară. O obligație a alegătorului, pe de altă parte, e să se prezente la urne cu un pix personal și o mască, iar dacă totuși nu va avea mască, o va primi de la stat, mai dau asigurări autoritățile.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG