Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: „Premierul Filip a aflat cu oarecare surprindere”, așa titra o televiziune, că în lista de condiționalități există și una politică. Dvs. cum ați tălmăcit reacția premierului Filip – a fost una de mirare, a fost una de nemulțumire, a fost una de resemnare?
Igor Boțan: „Reacția domnului Filip poate fi înțeleasă, pentru că asistența macrofinanciară, până la cazul Republicii Moldova, a fost una absolut tehnică, care era coordonată cu Fondul Monetar Internațional pentru țările pe care Uniunea Europeană dorea să le ajute. Pavel Filip cunoaște foarte bine că aceste condiționalități au apărut doar în cazul Republicii Moldova. În Uniunea Europeană, funcționarii înalți nu sunt fericiți de faptul că trebuie să aplice astfel de condiționalități, dar este greșeala Republicii Moldova că ea a devenit primul exemplu pentru care se aplică astfel de condiționalități politice. Și în Parlamentul European, și în Comisia Europeană această abatere, hai să spunem așa, de la tradiția pe care a avut-o Uniunea Europeană în acordarea asistenței macrofinanciare este încă discutată. Poate acesta a fost motivul pentru care domnul Pavel Filip și-a arătat nedumerirea – de ce anume Republica Moldova trebuia să fie primul stat asociat cu Uniunea Europeană față de care se aplică astfel de condiționalități?”
Europa Liberă: Oricine i-ar fi spus că e vorba despre nesocotirea recomandărilor Comisiei de la Veneția, legea privind mixtul, în primul rând. De ce acum ar fi mai ascultătoare guvernarea de la Chișinău, dacă până acum nu a vrut să țină cont de recomandările europenilor?
Igor Boțan: „Este adevărat că Republica Moldova nu poate să-și permită să nu se conformeze acestor condiționalități, pentru că există experiența anului trecut. Vedem discrepanța dintre raportarea că au fost îndeplinite obligațiunile pe care Chișinăul singur și le-a asumat, Foaia de parcurs pe care a emis-o chiar guvernarea de la Chișinău pentru a restabili bunele relații și a recuceri încrederea Uniunii Europene și rezultatele implementării, a trecut un an…”
Europa Liberă: Adică, distanța dintre vorbe și fapte?
Igor Boțan: „Da, și apropo, la summitul de la Bruxelles privind Parteneriatul Estic accentul s-a pus anume pe implementare, pentru că la raportare, la adoptare de legi avem progrese, iar în privința implementării există probleme. La Bruxelles înțeleg foarte bine că angajamentele pe care și le-a luat Republica Moldova în perfecționarea legilor privind anticorupția, privind justiția în Republica Moldova, libertatea mass-media, finanțarea partidelor, ele nu au fost implementate de o manieră cum se cade.”
Europa Liberă: Multă lume se așteaptă că hârtia de turnesol va fi, totuși, legea privind alegerea viitorului Parlament, așa-zisul mixt buclucaș. Va da înapoi acum Chișinăul? Uniunea Europeană insistă să fie revizuită această lege?
Igor Boțan: „Nu cred, sunt foarte sceptic. Acum, după ce legea a fost adoptată, după ce normele secundare au fost adoptate, mă refer la trasarea hotarelor circumscripțiilor uninominale, acum Comisia de la Veneția, probabil, va trebui să intervină și să dea un aviz pentru noi, cetățenii Republicii Moldova, dar și pentru Uniunea Europeană, pentru Comisia Europeană și Comisia…”
Europa Liberă: Dar Comisia Europeană a dat un cadru general foarte clar la adoptarea legislației privind alegerile – trebuie să fie respectate drepturile omului etc. Legea asta, în forma în care a fost deja votată și promulgată, respectă ea oare condițiile puse de Uniunea Europeană?
Igor Boțan: „Noi, ca cetățeni ai Republicii Moldova, credem că nu, dar, iarăși, după adoptarea legii și a normelor secundare va trebui Comisia de la Veneția să mai aibă un aviz, care va fi avizul principal pentru Comisia Europeană. Așa stau lucrurile că instituțiile europene au toată încrederea și operează cu rapoartele, recomandările pe care le emit instituțiile internaționale specializate. În cazul dat este vorba de Comisia de la Veneția și OSCE.”
Europa Liberă: Și atunci, Comisia de la Veneția va trebui să-și înghită căciula?
Igor Boțan: „Nu, Comisia de la Veneția va trebui să spună foarte clar cum au fost implementate recomandările acesteia, pe care guvernarea la început le-a ignorat, dar după ce a fost adoptată legea, după ce au avut loc dezbateri, aici, în Republica Moldova, și au fost trasate hotarele circumscripțiilor uninominale, probabil va fi nevoie de intervenția Comisiei de la Veneția ca să-și pună cuvântul final.”
Europa Liberă: Deci, buturuga asta mică va răsturna sau nu această tranșă, primă tranșă din primul trimestru?
Igor Boțan: „Eu cred că prima tranșă probabil va veni cel mai devreme în februarie, până în martie-aprilie, dar celelalte două tranșe se află sub condiționalități foarte puternice, sunt 28 de condiționalități. Noi știm în linii generale la ce se referă: la anticorupție, justiție independentă, mass-media independentă. În lini mari, cunoaștem și, evident, factorul electoral persistă, dar Uniunea Europeană nu își dorește ca măsurile pe care le ia și atitudinile pe care le exprimă să submineze cumva, hai să spunem așa, stabilitatea politică și parcursul european al țării noastre.”
Europa Liberă: Deci, mortul de la groapă, iertați-mi metafora, nu se va întoarce?
Igor Boțan: „Părerea mea este că guvernanții vor ține cu dinții să nu cedeze nimic în ceea ce privește legislația electorală și știu de ce.”
Europa Liberă: Manevra cu referendumul oare nu va fi convenabilă puterii, ca să scape basma curată de această lege buclucașă, care i-a legat de socialiști?
Igor Boțan: „Părerea mea este că ei nu vor ceda absolut niciun milimetru din această întreprindere pe care au avut-o…”
Europa Liberă: Nici turul întâi?
Igor Boțan: „Nici turul întâi, cred că nu. Cred că nu, pentru că le convine și înțelegem care sunt strategiile pe care le dezvoltă, le vedem, vedem modul în care se comportă. Sigur că au schimbat legislația ca să-și creeze avantaje în procesul electoral, acum problema cred că mai degrabă ține de Partidul Socialiștilor, care a intrat în această capcană, asigurându-ne pe noi și votanții acestui partid că sistemul mixt este singurul care garantează victoria Partidului Socialiștilor.”
Europa Liberă: Cum ați înțeles Dvs. discursul ministrului Justiției care la București se angajează să preia experiența românească. Adică, care experiență – experiența DNA-ului, experiența procurorilor, magistraților sau experiența parlamentarilor de a vorbi despre un stat paralel care, vezi Doamne, împiedică prosperarea României?
Igor Boțan: „Noi știm un singur lucru și cred că prin prisma acestei percepții trebuie să trecem toate declarațiile înalților demnitari. Autoritățile Republicii Moldova împrumută din Uniunea Europeană, de la țările europene cele mai înalte standarde pentru a le introduce în legislație și-și lasă câmp de manevră la aplicarea acestor legi îmbunătățite, europenizate ș.a.m.d. Anume în această cheie trebuie să înțelegem și declarațiile la care vă referiți – vom adopta legi bune, euroconforme, dar le vom aplica așa cum ne convine nouă, pentru că așa s-a întâmplat că instituțiile sunt controlate politic.”
Europa Liberă: Iar la aceste declarații ochiul soacrei, al Comisiei Europene spune că noi nu mai avem de gând să ne îmbătăm cu apă rece, vom face expertiză faptică?
Igor Boțan: „Iată, această remarcă a Dvs. este foarte importantă și ea a fost, din punctul meu de vedere, a trecut ca un fir roșu la summitul Parteneriatului Estic de la Bruxelles. Oamenii au înțeles foarte clar că implementarea legilor bune, care sunt raportate ca succese, trebuie verificată și știu foarte bine că se lucrează la așa-zisele criterii pentru verificarea implementării, hai să spunem așa, normelor euroconforme. Și aici cred că are un rol foarte mare de jucat și societatea civilă, care trebuie să studieze cazurile speciale care se întâmplă…”
Europa Liberă: Cu riscul de a fi apostrofată de premierul Filip?
Igor Boțan: „Este adevărat, numai că în declarația finală, comună a summitului se pune accentul pe rolul societății civile, și anume pe rolul de verificator al organizațiilor societății civile cum se implementează aceste legi și norme euroconforme. Deci, putem conchide că summitul de la Bruxelles, summitul Parteneriatului Estic a fost unul foarte important, deși rezultatele finale au fost sub așteptările țărilor participante.”
Europa Liberă: Autoritățile s-au așteptat la o promisiune de acceptare în Uniunea Europeană sau astea erau iluzii false?
Igor Boțan: „Nu cred că erau iluzii, pentru că guvernanții noștri cunosc foarte bine ce poate oferi Uniunea Europeană, cunosc foarte bine cadrul pe care îl oferă Parteneriatul Estic și politica de vecinătate a Uniunii Europene. Lucrurile care s-au spus la summit sunt, de fapt, lucrurile înserate în acordurile de asociere cu cele trei țări care au semnat aceste acorduri, dar s-a așteptat un semnal că se va vorbi despre lucruri mult mai…”
Europa Liberă: Perspectiva aderării…
Igor Boțan: „Da, despre perspectiva aderării. Oricum trebuie să recunoaștem că summitul de la Bruxelles a fost, din punctul meu de vedere, a fost un succes, pentru că au fost dezvoltate lucrurile despre care s-a vorbit la precedentul summit de la Riga, iar 20 de obiective, care trebuie atinse către anul 2020, chiar sunt foarte bine formulate și oferă un cadru foarte, foarte precis, exact pentru țările Parteneriatului Estic în procesul de apropriere de Uniunea Europeană.”
Europa Liberă: Asta pentru proeuropeni din bună-credință sau pe bune, dar pentru proeuropeni „triumfaliști”, care declară pe mică, pe ceas că o să depună cerere de aderare în Uniunea Europeană, nu este tocmai în bilanț încurajator?
Igor Boțan: „Cel puțin, așa cum spuneam, au ce gândi și ce face, pentru că…”
Europa Liberă: Dacă vor?
Igor Boțan: „Dacă vor, pentru că Uniunea Europeană a spus foarte clar: fiecare țară decide cum își dorește să fie acest parcurs, cu ce viteză vrea să se miște către Uniunea Europeană. Uniunea Europeană va aprecia eforturile după formula veche „mai mult pentru mai mult”, va avea un fond de dezvoltare sustenabilă pentru aceste țări, pentru acest fond va fi un plan de investiții în aceste țări, iar țările care vor da randament vor fi cele care vor putea să beneficieze de suportul financiar al Uniunii Europene. Deci, lucrurile sunt foarte clare, acum toți trebuie să-și suflece…”
Europa Liberă: Mingea e în terenul Chișinăului?
Igor Boțan: „Da, al Chișinăului și al altor țări din Parteneriatul Estic.”