Your browser doesn’t support HTML5
„Accesați portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice pentru a afla că procurorul general, Alexandr Stoianoglo, nu a indicat în declarația de avere și interese personale veniturile soției sale, Țvetana Curdova, proprietara și administratoarea unui salon de frumusețe din Chișinău și nici o sumă din arenda localului. Mai mult, Stoianoglo a declarat că a avut anul trecut venituri salariale din funcția de procuror general de doar 1.659 de lei, deși a fost desemnat oficial la data de 29 noiembrie. Procurorul general este sigur că nu a comis nicio abatere, iar experții consideră că există premise ca omul legii să fie cercetat penal. Care sunt acestea, aflați de pe portalul nostru.
La rubrica știri citiți despre experta anticorupție, Cristina Țărnă, fostă vicedirectoare a Centrului Național Anticorupție, care susține că structurile speciale afiliate Guvernului au încercat să-i spargă poșta electronică după ce a făcut un comentariu în articolul despre afacerea procurorului general Alexandr Stoianoglo, publicat pe portalul Anticoruptie.md al Centrului de investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM). Experta ne-a comunicat că la câteva ore de la publicarea investigației a primit un mesaj de avertizare de la administratorul Yahoo că contul ei a fost ținta unei încercări de accesare a informației din partea actorilor guvernamentali. Detalii, pe Anticoruptie.md.
La rubrica știri citiți despre Cartea albă a jurnalismului din țara noastră. Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM) este printre cele nouă instituții de presă, care, de-a lungul anilor, au făcut jurnalism de calitate și continuă să facă față provocărilor. Cele nouă instituții media au fost selectate de Centrul pentru Jurnalism Independent și incluse în Cartea albă a mass-mediei din Republica Moldova, lansată în contextul Zilelor Libertății Presei. În 2003, câţiva jurnalişti plecau de la Agenţia informaţională de stat Moldpres. Erau decişi să facă jurnalism combativ, să scrie despre probleme, fără a fi influenţaţi. Aşa a apărut Centrul de Investigaţii Jurnalistice (CIJM) – prima echipă de jurnalişti de investigaţie din Republica Moldova. Mai multe detalii, pe Anticoruptie.md.
Dintr-un alt articol aflați cum funcționează justiția în cazul copiilor abuzați. Pentru copiii bătuți sau violați calea spre dreptate trece prin mai multe proceduri deloc ușoare. Însoțiți de părinți sau reprezentanți legali, ei sunt nevoiți să bată pragurile a cel puțin 4-5 instituții diferite și să povestească de nenumărate ori drama prin care au trecut. Specialiștii cu care interacționează nu sunt de fiecare dată pregătiți să lucreze cu copiii în așa fel încât să nu îi retraumatizeze, iar camerele de audiere nu corespund standardelor în domeniu. Situația se va schimba radical după ce în Republică Moldova vor fi deschise trei centre regionale de asistență integrată a copiilor victime sau martori la infracțiuni. Instituțiile vor acorda sub același acoperiș toate serviciile de care au nevoie copiii care au avut vreo tangență cu abuzul sexual, violența în familie, traficul de persoane etc. Medici, psihologi, asistenți sociali, procurori, judecători vor lucra în echipă pentru ca toate cazurile cu implicarea copiilor să fie rezolvate rapid și eficient. Detalii, pe portalul nostru.
Dacă ați fost victima sau martorul unor acte de corupție, abuzuri, încălcări ale drepturilor omului sau dacă aveți informații despre aranjarea unor licitații sau irosirea banilor publici, de asemenea puteți să le sesizați pe Harta Corupției a portalului nostru. Cele mai relevante cazuri pot ajunge subiectele unor investigații jurnalistice.”