Va intra PD la guvernare, alături de PSRM?

Retrospectiva săptămânii politice: cu editorialistul Vitalie Călugăreanu (Deutsche Welle) și comentatorul politic Vasile Vasilică (IPN).

Editorialistul Vitalie Călugăreanu, corespondent „Deutsche Welle” la Chișinău, consideră că evenimentul cel mai vizibil al săptămânii a fost ascuns în culise, pentru că e vorba de posibila intrare la guvernare a democraților: „Într-adevăr, se conturează tot mai clar această înțelegere. Iată, săptămâna aceasta, Partidul Democrat a încercat să-și pregătească cumva susținătorii pentru oficializarea acestei coaliții cu Igor Dodon.”

Your browser doesn’t support HTML5

Va intra PD la guvernare, alături de PSRM?



Europa Liberă: Dar de ce să-i pregătească? Dl Diacov a zis că nu-i nimic rușinos în asta.

Vitalie Călugăreanu: „Da, dar, având în vedere reacțiile care vin din teritoriu de la liderii locali ai Partidului Democrat, se pare că lucrurile stau un pic altfel. Or, informațiile pe care le avem noi de la liderii locali ai Partidului Democrat spun că foarte mulți nu ar agrea o astfel de înțelegere sau coaliție oficială între cele două partide, pentru că asta i-ar lovi pe ei foarte mult, având în vedere că în campania pentru alegerile locale ei au mers pe filiera eurointegrării și cu drapele ale Uniunii Europene, nu cu cele pe care le fâlfâie Igor Dodon.”

Vitalie Călugăreanu

Vitalie Călugăreanu

Europa Liberă: Dar ce ar avea de câștigat Partidul Socialiștilor dintr-o eventuală coaliție de guvernare?

Vitalie Călugăreanu: „Lui Igor Dodon eu cred că i-ar conveni și ar fi cumva interesat să împartă acum puterea cu cineva, cu oricine, numai să nu și-o asume singur, pentru că în acest caz nu va mai avea pe cine da vina pentru proasta guvernare și eșecurile inevitabile în condițiile în care banii din exterior vedem că nu mai vin și probabil că nu va veni nici acel credit rusesc, cel puțin așa spun experții economici.”

Europa Liberă: Pe cealaltă parte a eșichierului politic, vizavi, ce se întâmplă?

Vitalie Călugăreanu: „În ceea ce-i privește pe cei din Blocul ACUM, aceștia spun că vor alegeri anticipate, dar neoficial, cred eu, își doresc ca această guvernare hibridă PD-PSRM să se chinuiască până la alegerile prezidențiale, să sară din eșec în eșec pentru a se compromite concomitent, împreună.”

Și Valeriu Vasilică, comentatorul Agenției Info-Prim Neo, la fel consideră că capul de afiș al săptămânii a fost cristalizarea unei noi guvernări: „După mine, probabilitatea mariajului este suta de procente, dacă ne putem exprima așa, pentru că nici PSRM, nici PDM nu au altă soluție. Într-un fel, sunt condamnați.”

Valeriu Vasilică

Europa Liberă: Pierderile de imagine, inevitabile mai ales în cazul democraților, ar fi justificate, ar cântări mai puțin decât profiturile?

Valeriu Vasilică: „Eu cred că imaginea nu este grija cea mare a democraților acum. Ei au două pericole pe care trebuie să le treacă cât de repede posibil, să intre la guvernare, ca să se apere de anumite pericole, despre care se spune în spațiul public că ar putea exista odată cu finalizarea sau apropierea finalizării anumitor procese penale, anchete penale. Acum a venit și al doilea pericol de destrămare a Partidului Democrat ca entitate politică și, ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută, a fost un prim semn. Cel mai probabil că acest semn se va fortifica, vor ieși mai mulți democrați din formațiune și mai mulți deputați din fracțiune, dacă, eventual, Partidul Democrat și fracțiunea Partidului Democrat nu se dau la umbra puterii, sub umbrela puterii. Partidul Democrat are nevoie de această umbrelă a puterii - fie oficial, fie neoficial -, ca semn că își poate proteja persoanele eventual bănuite de anumite nereguli anterior în anchete deschise sau încă nedeschise, în derulare, spre finalizare sau nu. Și după aceea vor avea grijă de imagine.”

Europa Liberă: Ce se întâmplă pe partea dreaptă? Acolo sunt semne de unificare lucrativă?

Valeriu Vasilică: „Nu, nu sunt semne. Nu sunt semne și situația de pe dreapta facilitează stânga și centru-dreapta, PSRM și PDM, le lasă marjă de manevră, le lasă timp. Se pare că la nivel de PAS și PPDA, lucrurile, după mine, au intrat în impas.”