Your browser doesn’t support HTML5
Vacanța legitimă a personalului de la grădinițe pe durata lunilor de vară dă mari bătăi de cap părinților, mai ales celor din localitățile rurale. La Chișinău, cel puțin, există soluția vremelnică: mutarea la alte grădinițe din sector. În sate însă singura alternativă sunt bunicii. În lipsa lor, copiii merg cu părinţii, de voie, de nevoie, la muncile lor. Sau rămân, foarte frecvent, nesupravegheați acasă, fireşte cu o listă lungă de sarcini: măturat, cărat apă, adunat iarbă pentru animale, dezghiocat porumb, ca să rămână cât mai puţin loc pentru tot felul de idei.
Soluția recomandată de pedagogi sunt taberele de odihnă. Numai că asta ar înseamna o cheltuială de cel puțin două mii de lei pentru o vacanță de zece zile. Ceea ce nu-şi poate permite oricine.
M-am convins că anume așa stau lucrurile și în satul Mingir, din raionul Hâncești, unde există o singură grădiniță la care merg aproape 250 de copii. Am fost la Mingir într-o zi de marți. Chiar dacă satul are aproape cinci mii de locuitori, străzile erau pustii la ora amiezii. Doar la poștă erau câțiva vârstinici care își așteptau pensiile.
La grădiniță nu am găsit pe nimeni. Câteva mame pe care le-am întâlnit prin sat mi-au spus că din 16 iulie e vacanță. Femeile par înțelegătoare. Spun că și lucrătorii grădinițelor au dreptul la vacanță. Când le întreb însă ce fac cu copiii cât sunt la muncă, ridică din umeri.
Ludmila e mamă a trei copii, doi dintre care sunt de grădiniță. Muncește cu ziua în câmp, prin urmare, se vede nevoită să apeleze la rude sau vecini pentru a nu lăsa copiii singuri acasă:
„E greu fără grădiniță. Eu, de exemplu, am doi copii mici de grădiniță și chiar mi-i foarte greu, nu mă descurc. Permanent depind de cineva, să vină, să mă ajute, să-i țină. Era bine dacă măcar două grupe lăsau pentru cei mai mici. Așa, pe vară, ce să faci cu ei? Este și de lucru. Chiar e foarte greu. Nu ne descurcăm. E o problemă pentru noi.”
Auzind discuția mea cu Ludmila, Viorica Zaporojan, mamă a doi copii, a insistat să-și dea și ea cu părerea. Recunoaște că acasă cât nu a încercat, nu a reușit să le asigure copiilor același regim ca la grădiniță:
„La grădiniță este bine. Acolo stau la umbră, mănâncă la timp, au un regim care este respectat, însă acasă nu respectăm acest regim. Nu dorm, nu mănâncă. Ne rugăm la ei ca să mănânce. Și mănâncă din fugă că prietenii sunt în drum și să nu scape ceva”.
Vecina de peste drum Tatiana Simionel este mama unei fete de șapte ani. La întâi septembrie copila va merge în clasa întâi. Pentru că nu mai frecventează grupa pregătitoare, fata va trebui să-și petreacă întreaga vacanță acasă:
„Ar fi bine dacă copiii din grupa mare tot ar fi încadrați pe perioada de vară în grădinițe. Cred că se uită multe până la școală și asta tot e o problemă. Deci să fie o grupă specială unde ei să fie toți grămăjoară pentru că părinții tot sunt la serviciu și copiii iarăși rămân fără supraveghere. Ar fi de dorit și rugăm primăria să se sesizeze.”
Autoritățile spun că sunt nevoite să sisteze temporar activitatea grădinițelor din cauza lucrărilor de igienizare și reparațiilor curente. Primarul de Mingir, Ilie Chițanu, speră că până la finele lunii grădinița din sat își va relua activitatea, iar părinții vor da dovadă de indulgență. Primarul spune că s-a sfătuit cu sătenii înainte de a închide grădinița pentru reparații.
„Este așa un program pentru reparații curente. Și dat fiind faptul că se lucrează cu vopsele, cu fel de fel de diluanți este necesar de a fi sistată activitatea. De asemenea și pentru a demara lucrările interioare de reparație mai calitativ și mai sigur este nevoie de 14-15 zile. Dat fiind faptul că este perioada estivală, este perioada când posibil și părinții au mai mult timp liber, dumnealor în mare parte au fost de acord, dat fiind faptul că nu e primul an când se petrec asemenea lucrări și ei au dat dovadă de înțelegere pentru că este o oportunitate și o necesitate.”
Practica de sistare a activității grădinițelor pe parcursul verii există în majoritatea țărilor, spune Alina Andronache, consultantă în cadrul Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare și mamă a trei copii. Diferența e că părinților li se oferă și soluții, iar pe prim-plan se pun interesele copilului.
„Este foarte complicat la sat pentru că nu ai ce face cu ei. Trebuie să-i târâi pe copii pe cele mai mari călduri la deal, la prășit, la munci grele în grădini. Practic sunt în dificultate. În cunoștință de cauză pe mine anul trecut m-a costat foarte mulți bani. Pentru familia noastră a fost o problemă financiară acest concediu a grădinițelor și, respectiv, când încercam să văd care sunt anul acesta prețurile și să dau copiii mei la același centru ca să le fie mult mai ușor, prețurile au crescut practic cu 25%. Iar nu toți își permit să plătească 4400 sau 2200 de lei pe o lună întreagă, prețul mediu la centrele private. Cine își permite, atunci când în Republica Moldova majoritatea oamenilor primesc salariul de 2500-3000 de lei? Adică tu practic salariul tău ar trebui să-l dai.”
Alina Andronache mai spune că în alte state, în special cele occidentale, părinții obișnuiesc să se asocieze câte trei-patru familii și, pe rând, să stea cu copiii cât grădinița este în vacanță. Doar că această practică este reglementată și urmărită de autorități, părinții fiind obligați să anunțe primăria că vor avea de sine stătător grijă de copii, în plus, prezintă și calendarul zilelor și adresele la care vor sta micuții.
* Acest reportaj a fost produs cu sprijinul programului „Consolidarea Presei Independente și a Educației Mediatice în Moldova” implementat de IREX Europe.