Linkuri accesibilitate

Monica Babuc: „Nu avem destule cadre didactice. 42 la sută din profesori au atins vârsta de pensionare” (VIDEO)


Prima zi de şcoală la Buţeni, Hânceşti. 1 septembrie 2016
Prima zi de şcoală la Buţeni, Hânceşti. 1 septembrie 2016

Interviu cu ministra Educației, Culturii și Cercetării, în ajunul începerii noului an şcolar.

Mâine începe un nou an școlar și una dintre modificările anului este legată de comasarea a trei ministere într-unul singur. Este vorba despre crearea prin fuziune a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării ​într-o singură entitate executivă. Ministra Monica Babuc a răspuns mai multor întrebări, astăzi, adresate de corespondenta Europei Libere Liliana Barbăroşie.

Ministra Monica Babuc
Ministra Monica Babuc

Monica Babuc: „Sunt într-un debut de mandat extrem de plin de responsabilități și unul dificil, cel puțin pentru mine, pentru că trebuie să asimilez din mers un dosar foarte complex al educației și toate problemele legate de el.

Este vorba, în primul rând, de scăderea drastică a numărului de elevi și care presupune și anumite schimbări care se impun la nivel de gestionare a instituțiilor din educație de toate nivelurile. De asemenea, lipsa de cadre didactice. Avem un neajuns de cadre didactice destul de semnificativ, de peste 1.800 de cadre didactice lipsă în sistem, care creează deficiențe serioase în organizarea procesului de educație. Vorbesc de faptul că 42 la sută din cadrele didactice sunt profesori care au atins vârsta de pensionare. Acest lucru nu este neapărat, întotdeauna, unul rău, dar arată o perspectivă care ne întristează și ne îngrijorează și care ne motivează să luăm decizii, în special legată de faptul că tinerii nu se grăbesc să îmbrățișeze specialitățile pedagogice.

Asta, apropo, este o altă problemă pentru care suntem deciși să stabilim soluții. Vorba este că tinerii nu se grăbesc, deloc nu dau buzna la specializările pedagogice la admiterea în instituțiile de învățământ superior.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:38 0:00
Link direct


Și, de asemenea, scăderea gravă a numărului de copii. Dacă vorbim, să zicem, de anul 2010, dacă nu greșesc, aveam în sistem peste 400 de mii de copii, iar astăzi vor merge la școală ceva mai mult de 330 de mii de elevi în învățământul general secundar. Și acest lucru nu poate să nu se repercuteze asupra managementului instituțiilor de învățământ de toate nivelurile.

Adică, vorbesc despre faptul că se impun și anumite reorganizări, se impun anumite situații în care va trebui să decidem cum procedăm cu unele sau alte instituții. Dar toate acestea sunt probleme pe care vom îndrăzni să le soluționăm și sperăm că acest lucru se va întâmpla.”

Europa Liberă: Ajungem imediat la măsurile la care vă gândiți. Cum stau lucrurile cu infrastructura școlară? Școli neautorizate să primească copii avem sau nu? Sau autorizate, dar cu rezerve?

Monica Babuc: „La acest capitol nu stăm cel mai rău. În general, autorizarea instituțiilor de educație se face prin centrele de sănătate publică și Agenția națională de sănătate alimentară și la acest capitol avem la moment, din datele de care dispunem, șase instituții din raionul Hâncești care au blocurile alimentare nefinalizate și, de aceea, ele, probabil, nu vor alimenta copiii începând cu data de 1 septembrie.

În rest, dacă vorbim despre infrastructură, vreau să vă spun că absoluta majoritate a instituțiilor de educație sunt pregătite, pentru că mâine deja începem anul școlar în toate aceste instituții. Anul de învățământ 2017-2018 va începe regulamentar pe 1 septembrie.

Vom putea asigura un control extrem de strict al lucrurilor ilicite, pentru a curma orice suspiciuni de corupere în sistemul de educație.

În 638 de instituții de învățământ secundar general s-au produs reparații capitale ale clădirilor, acoperișurilor, rețelelor termice, apeductelor, rețelelor electrice și așa mai departe, pentru aceasta fiind alocate peste 400 milioane de lei. Deci, ceea ce a mai rămas de făcut sunt niște lucrări de finalizare a reparației sălilor sportive sau terenurilor adiacente și chiar dacă acest lucru va continua după 1 septembrie, aceasta nu va afecta, de fapt, procesul de studii care va începe mâine, la 1 septembrie.”

Europa Liberă: Ca soluție pentru deficitul de cadre, care ziceați că în acest an e mai pronunțat ca în alți ani, vă gândiți, eventual, să permiteți directorilor, de exemplu, să plătească surplusuri la profesorii pe care îi consideră buni? E o soluție despre care am auzit vorbindu-se de mai multă vreme, inclusiv Lilian Carp, un deputat liberal din Comisia pentru învățământ, ne spunea zilele trecute în interviu că ar trebui să facem această permisiune.

Monica Babuc: „În general, această prevedere funcționează deja, chiar dacă la nivel de pilotare. Pentru că avem pilotat proiectul de autonomie financiară și există mai mulți manageri școlari care deja efectuează acest lucru. Liceul „Mihai Viteazul”, de exemplu, din Chișinău și altele în care managerii școlari știu să-și gestioneze de unii singuri bugetul și din acest buget, așa cum ziceți foarte bine, pot oferi inclusiv suplimente la salarizarea profesorilor noștri.

Reamintesc că de la 1 septembrie, toți profesorii din sistem vor beneficia de majorarea de 11,3 la sută a salariilor. De asemenea, din anul 2017 au fost majorate îndemnizațiile pedagogilor, tinerilor absolvenți ai specializărilor pedagogice, de la 30 la 45 de mii pentru absolvenții universităților și de la 24 la 36 de mii pentru absolvenții de colegii.

Mai mult decât atât, având în vedere acest deficit de cadre didactice, în acest an 2017, a fost inițiată introducere a 250 de locuri în cinci colegii pedagogice pentru absolvenții de gimnazii, și care au fost acoperite, apropo, care ar veni să suplinească deficitul de cadre în instituțiile de educație timpurie, în grădinițe. E vorba despre educatori și asistenți de educatori.

Început de an școlar la Gimnaziul din Buțeni
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:16 0:00

Toate aceste măsuri, precum și anumite strategii care se elaborează pentru motivarea celor care vor veni la specializările pedagogice pentru anii viitori, cred că vor veni să soluționeze cel puțin treptat această problemă a lipsei cadrelor didactice din sistem.”

Europa Liberă: Acum vreau să vorbim foarte pe scurt ce schimbări în evaluare vor interveni în acest an după ce s-a modificat legea și vor exista, din ce înțelegem, două tipuri de bacalaureat: clasic și profesional, iar mai multe agenții, inspectorate, create în baza Codului Educației nou, înțeleg că, urmează să fie comasate sau deja s-au comasat. Ce se va întâmpla, iată, în acest sens?

Monica Babuc: „Reforma în învățământ care se produce este o reformă complexă și ceea despre care vorbiți va începe, în primul rând, de la reforma care se produce în interiorul ministerului și comasarea acestor trei ministere într-un minister complex, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, care prevede și componenta tineret și sport. Va însemna o axare generală a ministerului pe elaborare de politici.

De asemenea, crearea acestor agenții despre care vorbeați dumneavoastră, va însemna, de fapt, îmbunătățirea procesului de implementare a acestor politici, inclusiv a procesului de evaluare. Gândim asupra acestui proces de elaborare și de implementare a BAC - ului profesional.

Eu cred că aceasta este o cerință a timpului, în care trebuie să arătăm că tinerii de la specializări profesionale trebuie să fie evaluați la cunoștințe, în primul rând, generale de comunicare, dar și, în special, a acelor cunoștințe profesionale care li se dau acestor tineri în instituțiile de învățământ specializat.”

Europa Liberă: Vreau să vă mai abordăm și în subiectul adunării ilicite de bani de la părinți, copii în școli. Anul trecut a existat, de exemplu, în Chișinău un ordin prin care se interzicea colectarea ilicită de bani în instituții. Care este viziunea dumneavoastră în acest sens? Problema există. Cum vedeți dumneavoastră soluția?

Monica Babuc: „Suntem categoric de acord cu opiniile părinților și a oamenilor care pun întrebări și le pun absolut just și regulamentar vizavi de aceste strângeri de bani. Și acestea se întâmplă în special în localitățile urbane și acest lucru se întâmplă nu doar în școli, ci și în grădinițe.

Nu întotdeauna putem vorbi aici despre ilegalități, pentru că există fundații școlare care sunt absolut racordate la cadrul legal și sunt transparente în activități și utilizează finanțele care se donează efectiv benevo, pentru necesitățile stricte ale procesului de educație sau a instituției respective fără ca să aibă probleme cu gestiunea acestor finanțe.

Totodată, aceste multiple sesizări ne arată că există încă foarte multe probleme la acest capitol și noi vom interveni de fiecare dată când vom fi sesizați în fiecare caz aparte, ca să verificăm modul în care acest lucru se întâmplă în fiecare instituție luată aparte. Vom putea asigura un control extrem de strict al lucrurilor ilicite care se întâmplă la acest capitol, pentru a curma orice suspiciuni de corupere în sistemul de educație din Republica Moldova.”

XS
SM
MD
LG