Partidul Pro România al fostului premier Victor Ponta, Mişcarea Populară a fostului preşedinte român Traian Băsescu, național-liberalii conduşi de Ludovic Orban - sunt doar trei dintre formaţiunile politice de la Bucureşti care şi-au făcut cunoscută intenţia de a lupta pentru voturile deţinătorilor de paşapoarte române din Republica Moldova în europarlamentarele din luna mai. Una din formaţiuni, cea creată de Victor Ponta după plecarea sa din PSD, l-a inclus chiar pe un loc eligibil pe liste pe un fost premier de la Chişinău, Iurie Leancă, unii spun că în scopul să-l flancheze pe Băsescu, cel care continuă să se bucure de multe simpatii la Chişinău. Într-un interviu pentru Europa Liberă, fostul liberal de la Chişinău Valeriu Munteanu se declară convins că decizia lui Ponta are mai degrabă de-a face cu planurile politice ale acestuia din interiorul României decât cele din vecinătate.
Valeriu Munteanu: „Pentru partidele din România, tema Basarabiei este o chestiune de politică internă. Mai multe partide din România încearcă să mențină pe agenda publică chestiunea Basarabiei și chiar multe partide încearcă să facă campanie pe acest subiect. Respectiv, voturile din Basarabia, pe care le-ar culege partidele politice de aici, din Basarabia, sunt insignifiante în raport cu polemica și tema politică care este dezvoltată în interiorul țării românești.”
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Când ziceți că sunt neimportante, aveți în vedere ca pondere sau altceva?
Valeriu Munteanu: „Nu. Evident că fiecare vot contează, dar agitația, atenția partidelor politice din România pentru Basarabia depășește cu mult cuantumul numeric al acestor voturi pe care se mizează din Basarabia, cu atât mai mult...”
Europa Liberă: Adică e mai mare, e mult mai mare?
Valeriu Munteanu: „Este mult mai mare, ceea ce aduce acest subiect la un nivel mult mai mare. De ce? Pentru că în România există câteva sute de mii de descendenți ai celor care, la un moment sau altul al istoriei, au plecat din Basarabia în România. Există un curent puternic unionist și predispoziții ale electoratului; există oameni din România, foarte mulți, care consideră că România în ultimele decenii și-a rezolvat temele mari, cum ar fi aderarea la NATO, aderarea la Uniunea Europeană, iar acum ar trebui să-și canalizeze eforturile și către rezolvarea unei chestiuni mai vechi – reîntregirea cu Basarabia. Respectiv, toți actorii politici din România, relevanți, încearcă să dezvolte mesaje și acțiuni și în acest sens.”
Europa Liberă: În această logică privind lucrurile, credeți că prezența dlui Leancă, de exemplu, în lista partidului dlui Ponta de la București, vizitele dlui Băsescu aici, la Chișinău, mai degrabă sunt legate de aceste lucruri, decât de faptul că votul de aici ar fi substanțial pentru un câștig?
Valeriu Munteanu: „Exact! Există mai multe partide politice relevante în România, partide mari, care insistă mai mult pe chestiunea Basarabiei. Acestea ar fi PMP-ul lui Traian Băsescu, mai nou – PNL-ul lui Ludovic Orban, dar și partidul nou ProRomânia al lui Victor Ponta, care are o experiență din perioada în care era prim-ministru al României și, respectiv, de aici a și apărut legătura cu omologul lui din acea perioadă Iurie Leancă, care, iată, se încearcă a fi vulcanizat, reșapat politic și utilizat în noua conjunctură, rolul atribuit de către acest partid fiind de portavoce pentru acest subiect.
Vedem că Iurie Leancă și-a schimbat în ultima perioadă puternic mesajul, de la unul strict moldovenist...
În același timp, vedem că Iurie Leancă și-a schimbat în ultima perioadă puternic mesajul, de la unul strict moldovenist în perioada în care era la liberal-democrați și în prima perioadă în care își fondase partidul, iar în ultimele 12-14 luni, subit, Iurie Leancă a devenit unionist și, respectiv, dezvoltă un mesaj care s-ar plia cu așteptările prietenilor săi din România.
Pentru Traian Băsescu lucrurile sunt mult mai ușoare, în ultima decadă a președinției dlui și în ultimii ani acesta face din tema Basarabiei o chestiune predilectă pentru dlui. În același timp, consider cu tărie că basarabenii sunt foarte conectați la ceea ce se întâmplă în România și vor vota în proporție covârșitoare exact așa cum vor vota și ceilalți români și, respectiv, vor prinde valul și tendințele care există acum în România.
Sunt departe de gândul că se vor îmbulzi într-o formă sau alta să susțină partidul de la guvernare al lui Liviu Dragnea, chiar dacă după metoda veche, care a avut și conotații penale în România – vorbesc despre dosarul referendumului –, PD-ul va încerca pe cale administrativă să strângă voturi pentru Partidul Social Democrat, chiar dacă nu vor exista acțiuni răsunătoare în acest sens, dar basarabenii vor vota așa cum vor vota românii de pretutindeni, dând, cel mai probabil, preferință partidelor din opoziție cu șanse mult mai mari. Vorbesc aici de PNL, dar și de coaliția dintre partidul dlui Cioloș și partidul dlui Dan Barna, chiar dacă ultimul partid despre care v-am vorbit, această uniune nu are pe agenda sa foarte activ această temă a re-Unirii Basarabiei cu România, fiind mai degrabă strict în conformitate cu poziția oficială a României și cu poziția oficială a Marilor Puteri din Europa, în mod special, Franța și Germania.”
### Vezi și... ### Fertilizarea politică transversală: când partidele pun pe liste candidați din altă țarăEuropa Liberă: Totuși să revenim un pic încă la Iurie Leancă. Deci, plasarea lui Iurie Leancă pe lista acestui partid în devenire a dlui Ponta este mai degrabă o mână întinsă dlui Leancă de către dl Ponta în virtutea relației pe care au stabilit-o între ei când erau premieri sau e ceva mai mult?
Valeriu Munteanu: „Cu siguranță este mult mai mult. În politică funcționează încă relațiile personale și amintirile, dar funcționează mult mai bine rațiunile de natură strategică și electorală. Victor Ponta este într-o luptă acerbă în interiorul României cu partidul lui Liviu Dragnea de unde a plecat, iar aceste alegeri europarlamentare sunt o cotitură foarte puternică, care vor arăta – și analiștii din interiorul României spun în felul următor: „Dacă PSD-ul lui Dragnea va rămâne cu mai mult de 30 la sută din electorat, atunci, probabil, va supraviețui într-o formă sau alta și Liviu Dragnea, dar și partidul; în situația în care coboară sub 30 la sută, iar partidul dlui Ponta ia peste 10 la sută, atunci va exista un fenomen de înghițire a vechiului PSD”.
### Vezi și... ### PNL din România își lansează duminică 21 aprilie la Chișinău campania pentru alegerile europarlamentareIar pentru PSD, chiar dacă nu există persoane foarte vocale ca să spună acest lucru, dar mai ales pentru partidul dlui Ponta, subiectul acesta al re-unirii este unul foarte pregnant și așa a considerat dl Ponta că trebuie să ia o personalitate cunoscută și o personalitate care nu este nevoie ca să fie prezentată. Ai spus Iurie Leancă, fost prim-ministru, și atunci se prezumă că este clar despre cine este vorba, chiar dacă, trebuie să recunoaștem, Iurie Leancă nu este atât de cunoscut și atât de important în România.”
### Vezi și... ### ProRomânia își lanseaza candidații la europarlamentare. Iurie Leancă pe locul patruEuropa Liberă: Adică e legat mai degrabă de planurile dlui Ponta, planurile politice pe care le are acasă, în România?
Valeriu Munteanu: „Cu siguranță, cei din Basarabia, din Republica Moldova, care acceptă să participe într-un fel sau altul la lupta politică din România, se conformează rațiunilor de la București, de pe Dâmbovița, și, respectiv, sunt absorbiți de evenimentele politice de acolo, conformându-se într-un fel sau altul agendei pe care o au partidele care i-au adus într-o funcție sau alta.”
Europa Liberă: Totuși despre cât de mare este, cât de substanțial este acest vot al cetățenilor din Republica Moldova, v-aș întreba în felul următor: la un moment dat erau chiar discuții că un mandat al dlui Băsescu ar fi fost obținut de domnia sa grație acestor voturi? Adică, importanța care se dădea acestui segment era mai mare. Dvs. parcă o minimalizați sau mi s-a părut mie?
Valeriu Munteanu: „...Aveți perfectă dreptate, am minimalizat-o. O să explic de ce. Istoria a făcut ca prezența în Parlament a partidului dlui Băsescu la ultimele alegeri parlamentare s-a realizat la limită, a avut 5,05. Iată, ceea ce e după virgulă erau voturi care puteau fi comparate cu cele pe care le-a acumulat la acea etapă partidul dlui Băsescu în Basarabia.”
Europa Liberă: Adică, așa au fost circumstanțele atunci?
Valeriu Munteanu: „Așa au fost circumstanțele atunci și cu siguranță vor mai exista și alte coincidențe de acest gen, dar în plan general la cele 5, 6 sau 7 milioane de voturi care există în România, cele câteva zeci de mii de voturi nu contează atât de mult pe cât contează polemica, mesajul și celelalte aspecte pe care le produce această chestiune a Basarabiei.”