Valeriu Paşa: Coaliția cu PSRM nu-i convine lui Plahotniuc, dar ar fi calculat el că alegerile anticipate implică mai multe riscuri

Valeriu Pașa

În dialog cu activistul civic, despre ce poate urma după propunerea democraților.

PDM a invitat PSRM la discuții pentru crearea unei coaliții. Se întâmplă după aproape trei luni de tăcere. Partidul Democrat a decis să invite socialiştii la dialog, declarându-se chiar gata să le cedeze funcţia de speaker, iar socialiştii au răspuns ca ar avea nevoie de o formalitate, adică de şedinţa extinsă a partidului. Cei din urmă nu neagă crearea unei coaliții cu PD. Activistul civic Valeriu Pașa anticipează crearea unei coaliții de guvernare PSRM-PDM.

Your browser doesn’t support HTML5

Valeriu Paşa: Coaliția cu PSRM nu-i convine lui Plahotniuc, dar ar fi calculat el că alegerile anticipate implică mai multe riscuri


Valeriu Pașa: „Urmează să se convoace, așa cum a fost anunțat public, Consiliul Republican al socialiștilor și să se ia o decizie dacă merg la aceste discuții sau nu. Unii deputați PSRM au reacționat foarte rapid, bănuiesc că necoordonat, așa cum s-a întâmplat și mai demult în cazul discuțiilor cu Blocul ACUM. Au anunțat că refuză să discute cu democrații, în cele din urmă a venit și poziția oficială a partidului, prin care au zis că au să convoace Consiliul Republican. Urmează să vedem.”

Europa Liberă: Și ei chiar spun că toate deciziile de ordin tactic și strategic ale Partidului Socialiștilor sunt luate de către organele de conducere ale formațiunii, în speță de către Consiliul Republican al Partidului Socialiștilor. Cuvântul decisiv îi aparține Consiliului sau lui Igor Dodon, care rămâne a fi liderul neformal al PSRM?

Valeriu Pașa: „Asta cu deciziile politice în Republica Moldova este poveste în cazul oricărui partid, nu se referă doar la PSRM, pentru că asta se întâmplă de fiecare dată când e nevoie să se anunțe o decizie, iar liderii care, de fapt, iau aceste decizii și pe urmă consiliile le legitimează, doresc să paseze responsabilitatea. De exemplu, l-am întrebat pe Dodon: „Dar de ce nu discutați cu democrații?” – „Că nu avem decizie.” – „Dar de ce vă duceți să discutați, eventual, cu democrații?” – „Pentru că avem decizie.”

Nu-i nicio diferență, cei de la Blocul ACUM sunt tot cam pe acolo când nu vor să-și asume răspunderea pentru eventuala întâlnire sau respingerea întâlnirii cu Dmitri Kozak. Fac consiliu, după care, evident, o să predomine opinia liderilor, dacă o vor agrea. Bine, pentru cazuri când, într-adevăr, sunt împărțite opiniile, atunci poate să fie o decizie cu adevărat dezbătută, lucru care nu se întâmplă. Nu există chiar așa democrație în partidele din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Oferta socialiștilor e cunoscută. Probabil că rămâne cea care a fost propusă pentru deputații Blocului ACUM. Sau credeți că în cazul unor discuții cu democrații se modifică agenda?

Socialiștii urmează să decidă dacă sunt gata, de dragul lui Igor Dodon, să se opună susținătorilor lor, cei care aduc voturi și resurse de la Moscova...

Valeriu Pașa: „Astea toate au fost până la urmă tatonări, niște jocuri de poziționare publică, pentru a găsi motive – „De ce nu v-ați înțeles? De ce ați făcut niște lucruri?”. Dincolo de aceste condiționalități, au să existe, probabil, discuții practice. Discuțiile acestea pentru socialiști sunt foarte importante. De ce? Ei au nevoie de o conjunctură, de fapt, nu socialiștii, ci Igor Dodon are nevoie de o conjunctură care să convingă Moscova că, uite, merită să facă această alianță cu PD-ul, lucru pe care eu îl văd puțin probabil. Cel mai probabil, după vizita premierului rus Kozak la Chișinău, Moscova își va reitera poziția de a nu face niciun fel de alianță cu Partidul Democrat și socialiștii urmează să decidă dacă sunt ei gata de dragul lui Igor Dodon să se opună susținătorilor lor, cei care aduc voturi și resurse de la Moscova. Asta este necunoscuta momentului.”

Europa Liberă: Și Dvs. chiar credeți că socialiștii ar putea să revină la discuții cu deputații Blocului ACUM, să eșueze dialogul dintre PSRM și PDM?

### Vezi și... ### PD preia inițiativa şi îi cheamă pe socialiști la negocieri

Valeriu Pașa: „Da, este posibil. Eu nici nu sunt absolut sigur că acest dialog va avea loc. Cert este că Vlad Plahotniuc și-a făcut calculele și pentru el, probabil, alegerile anticipate, chiar și pe condițiile păstrării sistemului electoral mixt, nu sunt un scenariu care să-i convină totalmente. El este gata pentru aceasta să-și jertfească propriul copil politic – PSRM și Igor Dodon – proiect politic creat de el, dar crescut de Federația Rusă prin suportul său, pentru a menține această stabilitate, pentru că dacă se ajunge la înduplecarea socialiștilor să voteze împreună cu PD și să formeze această majoritate de guvernare, indiferent că vor încerca s-o menajeze sub forma unui Guvern pseudo-tehnocrat sau chestii din astea, lucrurile sunt absolut evidente, pentru a se păstra la putere.”

Europa Liberă: Să rămânem la oferta pe care o făceau socialiștii pentru deputații Blocului ACUM, că Zinaida Greceanîi trebuie să fie speaker...”

Valeriu Pașa: „Da... PD-ul în mod absolut evident poate să accepte orice, poate să le dea și funcția de prim-ministru, dacă tare vor. Oricum, asta nu va schimba absolut nimic.”

### Vezi și... ### De ce vine vicepremierul rus Dmitri Kozak la Chișinău?

Europa Liberă: Și că vor ministerele de externe, apărare, reintegrare, interne...

Valeriu Pașa: „O să le dea, absolut toate funcțiile în Guvern poate să le dea socialiștilor.”

Europa Liberă: Și cine să fie premier, Vladimir Plahotniuc?

Valeriu Pașa: „Poate să fie premier oricine, numele lui mai puțin contează.”

Europa Liberă: Dar credeți că dl Plahotniuc își dorește funcția asta?

Valeriu Pașa: „Da, și-a dorit-o dintotdeauna, este un moft personal al dlui, pe care îl are deja de 12 ani.”

Europa Liberă: Și nu ar fi un risc astăzi să vrea s-o obțină?

Valeriu Pașa: „Nu ar schimba mare treabă. Alta-i treaba că ar trebui să se afle mai mult în vizorul public, lucru care nu-i prea place d-lui, dar asta chiar nu ar schimba nimic pentru că, indiferent cine într-o astfel de conjunctură ar deține funcția de prim-ministru, va fi oricum un simplu executor al ordinelor venite de la dl Plahotniuc. Asta nu ar schimba lucrurile, că ar fi membru al PSRM...”

Europa Liberă: Chiar dacă Președinția și Parlamentul ar fi conduse de socialiști?

Valeriu Pașa: „Da! Este o chestie absolut clară. Partidul Socialiștilor, ca proiect politic, în anul 2012, a fost creat de către dl Vlad Plahotniuc, prin implicarea sa directă, iar crescut electoral a fost prin suportul Federației Ruse. Igor Dodon ...”

Europa Liberă: Și el l-a creat, și el îl desființează?

Valeriu Pașa: „Păi asta și este, să spunem, jertfa pe care se vede nevoit dl Vlad Plahotniuc să o aducă de dragul menținerii, cel puțin temporare, a unei stabilități a propriei guvernări. Normal că nu-i convine. Pentru el, PSRM timp de 3 ani de zile a fost găselnița perfectă de a speria partenerii vestici că, uite, vin tancurile rusești. Acum nu va mai avea această sperietoare și normal că nu-i convine, dar, probabil, a calculat d-lui că alegerile anticipate implică și mai multe riscuri, având în vedere și evoluțiile din regiune, și din România, și din Ucraina, și oboseala propriului partid, și a cetățenilor. Deci nu poți prevedea rezultatele, chiar dacă deții toată resursa administrativă.”

Valeriu Pașa

Europa Liberă: Trei oficiali de peste hotare sunt așteptați la Chișinău – din partea Uniunii Europene, din partea Statelor Unite ale Americii, din partea Federației Ruse. Vin luni, se vor întâlni și cu reprezentanții celor mai importante formațiuni, cu reprezentanții acestor trei partide din Parlamentul Republicii Moldova. Vin ei să ajute la deblocarea situației?

Valeriu Pașa: „Cu excepția lui Kozak, despre cei doi oficiali eu personal nu cred așa. Mai curând vin să facă un fel de chek al situației în ajunul deadline-ului pentru dizolvarea Parlamentul, să vadă care este atitudinea fiecăruia, să-și creeze o impresie, să transmită niște mesaje...”

Europa Liberă: Ei nu vin toți trei cu o idee fixă?

Ne-ar plăcea să credem că Federația Rusă, UE și SUA atâta lucru au să vină la Chișinău și să ia o decizie majoră privind viitorul nostru. Nu, nu este așa...

Valeriu Pașa: „Eu cred că nu. Mai mult ca atât, în mare parte, această prezență concomitentă este una accidentală. Vizita șefului Oficiului pentru Europa de Est din cadrul Departamentului de Stat a fost programată cu mult timp înainte; vizita comisarului Johannes Hahn a fost anunțată mai târziu, dar programată și ea un pic mai devreme, deci cu vreo săptămână, iar vizita lui Dmitri Kozak la Chișinău a fost decisă abia în urma acelei discuții din capitala Kazahstanului între Igor Dodon și Vladimir Putin. Deci, lucrurile sunt în mare parte o coincidență, eu chiar nu cred că există măcar tentativă de largă înțelegere a marilor actori internaționali pe situația din Republica Moldova. Nouă ne-ar plăcea să credem că, uite, Federația Rusă, Uniunea Europeană și Statele Unite atâta lucru au să vină la Chișinău și să ia o decizie majoră privind viitorul nostru. Nu, nu este așa.

Ei pot doar să participe, să ne susțină sau să se opună, eventual, pentru niște procese interne. Cu certitudine vor fi transmise mesaje, cu certitudine poziția Uniunii Europene este că lucrurile nu pot continua în același fel, că Ilan Șor nu are ce căuta în niciun fel de formulă de guvernare și nici măcar în Parlament. Cam aceeași este și poziția Statelor Unite, poate cu anumite nuanțări. Poziția Federației Ruse, deocamdată, nu s-a schimbat, ea se opune tranșant unei alianțe cu PSRM, între PSRM și Vlad Plahotniuc. Urmează să vedem ce vor decide. În principiu, cred eu că același Kozak vine la Chișinău în mare parte pentru a afla din prima sursă atitudinea actorilor politici, pentru că este din ce în ce mai puțină încredere în Igor Dodon acolo. Lumea a obosit, s-a săturat pur și simplu de Igor Dodon și de lobby-ul lui ostentativ de a face Federația Rusă să se așeze la masa de discuții cu Vlad Plahotniuc.”

Europa Liberă: Dar tot Igor Dodon, imediat după vizita acestor trei demnitari la Chișinău merge la o altă întrevedere cu Vladimir Putin. Deja a și anunțat...

Valeriu Pașa: „Eu văd lucrurile în felul următor: vicepremierul Kozak vine la Chișinău pentru a discuta, în primul rând, cu cei din Partidul Democrat, eventual personal sau cu exponenții lui Vlad Plahotniuc, apoi cu cei din opoziția pro-europeană, ca să-și creeze o impresie, să vadă care sunt propunerile din prima sursă a actorilor politici de la Chișinău. Probabil se va întâlni și cu fracțiunea PSRM, separat de Igor Dodon, să-și creeze o impresie, să strângă informația din prima sursă, să meargă să raporteze la Moscova în fața lui Vladimir Putin, iar la distanță de două-trei zile, Igor Dodon va fi la Sankt Petersburg pentru a primi verdictul din partea lui Vladimir Putin și să i se spună care sunt opțiunile favorabile sau acceptabile pentru Federația Rusă.

Posibil, dl Plahotniuc va reuși să-i convingă că poate să le fie util, că ar putea deveni un partener de încredere pentru Federația Rusă și merită să îl accepte în această formulă. Există o anumită șansă. Noi nu cunoaștem care este obiectul târgului și ce poate să ofere Vladimir Plahotniuc Federației Ruse, dar m-aș mira să poată oferi ceva prin care să-i convingă să creadă în el pe termen lung. La fel cum nu poate oferi lucrurile acestea nici Uniunii Europene, pentru că de prea multe ori a dezamăgit și a mințit.”

### Vezi și... ### „Vin și estul, și vestul la Chișinău ca să se înțeleagă asupra unui viitor”

Europa Liberă: Dar în joc e pusă sau nu schimbarea vectorului de politică externă?

Valeriu Pașa: „În teorie da, în practică este puțin probabil. Dacă se păstrează actuala formulă de guvernare, însemnând Vlad Plahotniuc la controlul tuturor butoanelor, va rămâne aceeași mimare a relațiilor externe și, de fapt, o utilizare a tot ce înseamnă diplomație, factori externi strict în interesul personal al guvernării.”

Europa Liberă: Dar dacă se retrage dl Plahotniuc, se rezolvă toate problemele imediat?

Valeriu Pașa: „Nu toate, dar se deblochează, cu siguranță.”

Europa Liberă: Dar admiteți și un pas făcut de el în direcția asta?

Dacă se păstrează actuala formulă de guvernare, cu Vlad Plahotniuc la controlul butoanelor, va rămâne aceeași mimare a relațiilor externe...

Valeriu Pașa: „În teorie, d-lui a făcut lucrul acesta cel puțin o dată; practic, de două ori – această retragere din politică. Nu a avut luciditatea să-și păstreze acea poziție, pentru că ar fi fost o ieșire mai puțin dureroasă pentru el. Acum lucrul acesta este deja mai complicat să fie realizat și foarte probabil, mai devreme sau mai târziu, va trebui să revină la exact aceeași decizie, doar că pentru asta are nevoie de un gen de garanții din partea partenerilor externi, pe care ei sunt din ce în ce mai puțin dispuși să i le dea. Dar, iarăși, depinde de ofertă. Poate ar fi o cale bună sau cu mai puține riscuri și pierderi pentru Republica Moldova decât o schimbare de regim prelungită.”

Europa Liberă: Anticipate sau coaliție formată în Parlament?

Valeriu Pașa: „Este foarte greu de spus. Nu putem pune mizele. De ce? Pentru că asta implică niște decizii. În primul rând, poziționarea Federației Ruse, într-al doilea rând, poziționarea lui Vlad Plahotniuc - dacă va accepta acesta să distrugă efectiv Partidul Socialiștilor și să rămână fără acest partener pe termen lung...”

Europa Liberă: Dar cine i-ar lua locul pe eșichierul politic al Partidului Socialiștilor, dacă, eventual, îi reușește dlui Plahotniuc să-i diminueze rolul?

Valeriu Pașa: „Foarte greu de spus, e foarte greu de spus. Cu siguranță, dacă lucrul ăsta se întâmplă, Federația Rusă va încerca să își construiască un nou vehicul-păpușă politică în Republica Moldova, dar îi va fi mult mai greu, pentru că-i una să-l construiești împreună cu Vlad Plahotniuc și-i cu totul altceva să-l construiești împotriva voinței lui Vlad Plahotniuc.”

Europa Liberă: Unii acreditează ideea că Partidul „Șor” ar putea să ia încet-încet electoratul socialiștilor.

Valeriu Pașa: „Nu! Este exagerat, lucrul acesta este absolut exagerat. Partidul „Șor” are o anumită capacitate, să atragă anumite voturi prin, efectiv, coruperea alegătorilor. Atât! Acolo altceva nu există. Dar electoratul ideologic pro-rus, îl putem numi, nu va reuși să-l atragă pe termen lung. Pentru a-l putea atrage, Ilan Șor trebuie să se afișeze în poze cu Vladimir Putin, lucru imposibil.”

### Vezi și... ### Gheorghe Cojocaru: „Din declarațiile lui Șor s-ar putea deduce o nouă linie în politica externă: nici cu Vestul, nici cu Estul”

Europa Liberă: Dacă se ajunge la anticipate, pe cine favorizează cel mai mult, pentru că cel mai probabil PD-ul îi va învinui pe cei doi actori politici – PSRM-ul și Blocul ACUM?

Valeriu Pașa: „În mare parte va avea dreptate, pentru că ei trebuie să găsească o formulă ca să se meargă la anticipate în alte condiții. Mă refer, în primul rând, la alt Guvern în exercițiul funcției, altă componență a Comisiei Electorale Centrale, de dorit să fie rugați frumos să plece și cei de la așa-numita Curte Constituțională și, în mod absolut evident, să revadă și legislația, pentru că avem un sistem electoral nociv, prost, care diminuează din reprezentativitatea votului.”

Europa Liberă: Greu de admis acest lucru, pentru că Înalta Curte a spus că legislația nu poate fi modificată până la un eventual scrutin anticipat.

Valeriu Pașa: „Dacă politicienii în țara asta s-ar respecta, ar înceta în genere să discute la modul serios despre deciziile așa-numitei Curți Constituționale, pentru că nu are nicio treabă nici cu Constituția, nici cu legea; aceștia sunt niște oameni care pur și simplu uzurpează puterea. Atât! Nu au niciun drept să decidă ceva în țara asta. Și timp mai este. În teorie, cei de la PSRM împreună cu Blocul ACUM încă reușesc să instaleze un Guvern de conjunctură independent, care să aibă un singur scop – buna desfășurare a viitorului scrutin; să declare alegeri anticipate la distanță de câteva luni, să schimbe componența Comisiei Electorale Centrale și să se meargă la niște alegeri libere și corecte, nu făcătura care a fost în februarie anul trecut.”

Europa Liberă: Problema e că, dacă configurarea politică nu se modifică după alegerile anticipate, la ce bun aceste alegeri?

În momentul în care PD rămâne fără resursa administrativă, nu mai câștigă nici a zecea parte din acele circumscripții uninominale...

Valeriu Pașa: „Ea se va modifica absolut. În momentul în care Partidul Democrat rămâne fără resursa administrativă, nu mai câștigă nici a zecea parte din acele circumscripții uninominale pe care le-ar lua dacă rămâne sistemul mixt. Dacă vorbim de revenirea la sistemul proporțional, dă, Doamne, să treacă pragul electoral, pentru că electorat de facto - oameni care îi susțin cu adevărat - ei nu au. Aceștia sunt oameni pe care i-au constrâns, amăgit, manipulat, impus sau pur și simplu s-au făcut falsificări direct după încheierea procesului de vot. Ceea ce a fost în 24 februarie nu sunt alegeri. Noi avem nevoie mai mult decât orice – și asta-i mult mai important decât cine o să fie câștigătorul acelor alegeri – de alegeri libere și corecte, de un Parlament care să fie reprezentativ și dacă vom avea un astfel de scrutin, eu vă garantez că acolo nu va fi niciun fel de Șor, așa-numiții independenți, și Partidul Democrat dacă va trece pragul electoral.”