Your browser doesn’t support HTML5
Cei mai mulţi autori ai devastărilor unor cimitire evreieşti din Germania nu au fost identificaţi de către poliţie. Asta rezultă dintr-un răspuns al ministrului federal de interne dat deputatei parlamentare Petra Pau, care este şi vicepreşedinta Bundestagului.
Potrivit răspunsului dat deputatei Partidului Stîngii, publicat în ziarul berlinez „Der Tagesppiegel”, din 76 de astfel de incidente, înregistrate în prima jumătate a anului în curs, doar în patru cazuri autorii au fost identificaţi.
Această situaţie, a declarat Petra Pau, potrivit ziarului citat, denotă o lipsă de sensibilitate din partea poliţiei şi procuraturii, obligate să investigheze, în mod prioritar, astfel de cazuri. Deputata este de părere că, după toate probabilităţile, autorităţile poliţieneşti consideră anumite devastări drept „vandalism apolitic” şi nu ca acţiuni antisemite premeditate.
Comentînd răspunsul ministerului de interne, preşedintele Consiliului Central al Evreilor din Germania, Josef Schuster, a spus că vandalizarea cimitirelor este expresia „urii adînc înrădăcinate, îndreptată împotriva evreilor”. El a mai spus că în cazul unor astfel de incidente, ele nu trebuie tratate cu superficialitate. Tot Schuster şi-a exprimat speranţa că poliţia îşi va face „datoria cu conştiinciozitate - în toate land-urile federale” şi „va urmări cu intensitate făptaşii”.
Oficiul Federal pentru Combaterea Criminalităţii (BKA) a declarat că, de obicei, în cele mai multe cazuri nu există indicii în vederea identificării făptaşilor.
În Germania există circa 2000 de cimitire evreieşti. Cele mai multe atacuri asupra unor cimitire evreieşti au fost înregistrate în landul federal vestic, Renania de Nord Vestfalia. Ministerul de interne de acolo vorbeşte despre 16 devastări, motivate politic. Între anii 2014-2015 au fost identificaţi autorii implicaţi în două astfel de devastări. Alte două cazuri similare au putut fi clarificate în 2014 în landul estic Brandenburg.
Devastări au fost semnalate şi-n Saxonia Inferioară (12), Saxonia Anhaltină (9), Turingia (8), Baden-Württemberg şi Hesa (cîte 6), Bavaria (5). Poliţia din Berlin, Renania Palatinat şi Mecklenburg Pomerania Inferioară a înregistrat după 2014 cîte două astfel de devastări. Doar cîte-un singur caz de devastare a fost înregistrat în land-urile Bremen, Hamburg, Schleswig-Holstein şi Saarland. Singurul land în care, în ultimii 3 ani, nu a avut loc vreun incident similar este Saxonia. Petra Pau este sceptică în ceea ce priveşte informaţia furnizată de către autorităţi referitoare la landul estic Saxonia, făcînd o trimitere la celelalte landuri răsăritene în care cimitirele evreieşti au devenit ţinte ale atacatorilor.
Faptul că în Germania se observă o creştere a antisemitismului rezultă din mai multe studii şi articole, publicate în cursul acestui an. La începutul lunii septembrie, ziarul „Die Welt” a relatat că în prima jumătate a anului 2017 au fost monitorizate 681 de infracţiuni cu tentă antisemită.
Numeroase indicii pentru creşterea antisemitismului cuprinde şi un studiu-raport, redactat de un grup de experţi. Studiul a fost publicat, în aprilie, pe site-ul Ministerului Federal de Interne, sub titlul: „Antisemitism în Germania – evoluţii actuale” („Antisemitismus in Deutschland – aktuelle Entwicklungen”). În acest studiu autorii analizează, comparativ, şi evoluţia fenomenului în alte ţări europene. Experţii concluzionează că, în prezent, există o recrudescenţă îngrijorătoare a acestui fenomen, sugerînd, în acelaşi timp, intensificarea unor măsuri pedagogice în vederea contracarării tuturor formelor de manifestare a antisemitismului.