Rezultatele alegerilor parlamentare din 24 februarie par a încurca și mai mult ițele politice în Legislativul de la Chișinău. Pentru că nu se cunoaște când va fi pusă la punct o noua formulă guvernamentală, rămân valabile mai multe scenarii despre care vorbesc nu doar analiștii politici, dar și simplii cetăţeni. Vera Ciuchitu este preşedinta unei asociaţii obşteşti din oraşul Căuşeni, a fost membră a unei secţii unde au votat alegătorii din stânga Nistrului.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Politicienii încearcă să acrediteze ideea că s-ar găsi o soluție pentru problema transnistreană ca cetățenii de pe cele două maluri ale Nistrului să se apropie, au fost create și două circumscripții electorale, au câștigat acolo deputați. Vă este clar cum s-ar putea în evoluție să se vorbească despre apropierea celor două maluri ale Nistrului?
Vera Ciuchitu: „Cunosc realitatea nu din spuse, dar din acțiunile pe care le avem și în calitate de lider de ONG pentru multe localități din Transnistria, și în calitate de specialist în investiții atunci când implementăm Proiectul de sporire a încrederii și avem comunicare. Eu vreau să zic că la nivel de cetățeni noi nu avem nicio dificultate în comunicare, în acțiuni concrete. Cetățenii sunt receptivi atât pe de o parte, cât și pe de altă parte...”
Europa Liberă: Dar acum când au mers cei din stânga Nistrului și au votat, au știut pentru ce votează? Știu ei cu cine se identifică dintre politicieni?
Din acest stat autoproclamat ei au făcut o afacere...
Vera Ciuchitu: „Ironia sorții, am fost membră a Biroului electoral pe circumscripția unde au votat cetățenii din Transnistria. Acesta nu a fost un vot, asta nu a fost o acțiune conștientă în care d-lui, considerându-se cetățean al Republicii Moldova, să vină să-și pună votul pentru viitor, deoarece alegerea deputaților în Parlament este un pas în care tu croiești viitorul și vrei să-l vezi realizat. A fost un vot cu ochii închiși, a fost un vot în care lumea nici nu a conștientizat că a fost la vot. Eu sunt martoră și semnez pentru cuvintele mele în oricare instanță. A venit lumea cu ochii închiși, a venit lumea adusă pentru 400 de lei și necazul nostru, al celor din Biroului electoral, era că îi stimăm foarte mult pe acești cetățeni și strigătul lăuntric al nostru era să le zicem: „Treziți-vă!”. Să ne trezim și noi și să dăm mână cu mână și să influențăm politicul, căci tensiunea în regiunea transnistreană o menține politicul. O mențin acei conducători din partea Transnistriei care au făcut o afacere.
Your browser doesn’t support HTML5
Din acest stat autoproclamat de ei au făcut o afacere, au împiedicat autoritățile locale să comunice cu alte localități, să comunice cu finanțatorii din Europa și acum au rămas la covata spartă, deoarece au școli cu condiții neadecvate, au grădinițe cu condiții neadecvate și strigătul cetățenilor, interesul lor de a participa aici a fost, da, să zic că și leul, dar a fost că și acea lume de acolo vrea mai bine, vrea mai bine să trăiască, să colaboreze. Fiecare al doilea sau al treilea era din cei care ziceau: „Să fie cum am fost prieteni, cum am fost colegi, cum am fost consăteni, cum am fost cetățeni ai unui stat”. Vreau să zic că da, majoritatea au venit și în circumscripția 48 și 80 la sută aveau scris pe hârtie „Viorel Melnic”, dar au fost și zeci de cetățeni care veneau și ziceau: „Care este, să votăm pentru partidul care-i pentru Europa? Care este partidul pentru democrație, pentru înțelegere?” Desigur că nu am avut îndrăzneala să facem încălcarea asta în procesul electoral și să-i spunem cetățeanului, dar faptul că nu toți sută la sută au votat pentru Viorel Melnic dovedește că și acolo cetățenii vor o schimbare, și o schimbare spre aceea ca Republica Moldova – un tot întreg, cu regiuni de dezvoltare, cu regiuni de comunicare – să devină un stat unitar...”
Europa Liberă: Dar Dvs. credeți în această reîntregire? Au trecut 28 de ani de la conflictul armat de la Nistru, au crescut generații pe un mal și altul al Nistrului, cu diferite mentalități.
Vera Ciuchitu: „Am avut o activitate, ONG-ul din Căușeni s-a întrunit cu ONG-urile din Transnistria. Generații tinere, generații care nu cunosc despre conflict, dar care au spus „da” unei acțiuni comune, unei comunicări inteligente și eficiente. Eu sunt inspirata optimistă care văd că totuși se vor găsi forțe care vor aduce adevărul pe acest pământ, doar că cei aflați la conducere, cei din politică au mascat această înțelegere a noastră prin faptul că, chipurile, cetățenii din Transnistria vor să fie independenți, că, chipurile, noi, moldovenii din partea dreaptă a Nistrului, îi urâm pe acei din partea stângă. Nu, cetățenii se adaptează la condiții pentru existență. Majoritatea au spații locative în Bender, în Tiraspol și se duc acolo, se duc cu bunăvoie; cei din Bender, din Tiraspol inundă piețele agricole de la noi. Cetățeanul caută surse de existență, fiindcă este pus în situația să-și mențină existența așa cum poate.”
Europa Liberă: Deci, bunăstarea de pe malul drept al Nistrului ar fi un motiv pentru cei din stânga Nistrului ca să se apropie mai repede și mai mult de interesul național?
Eu sper că integritatea R.Moldova poate fi asigurată dacă politicienii vor deveni onești...
Vera Ciuchitu: „Dacă cu adevărat Republica Moldova ar purcede pe calea democrației reale, democrației adevărate, dacă cetățeanul Republicii Moldova ar fi în viziunea politicului și politicul ar lucra pentru ca acest cetățean să se dezvolte și să se mențină, și să dispună de toate condițiile de afirmare, fiindcă noi nu avem nevoie de milioane pentru case, noi avem nevoie de o șansă de afirmare ca cetățeni care am ajuns la un nivel când vrem să oferim societății ceea ce avem. Și avem nevoie de aceste condiții. Așa au nevoie și cetățenii de acolo, din Transnistria. Și eu sper că totuși integritatea Republicii Moldova poate fi asigurată dacă politicienii vor deveni onești și ne vor face pe noi ca noi să simțim într-un fel că ei sunt cu angajamente pentru noi.”
Europa Liberă: Ce i-ați sfătui pe cei care au ajuns în Parlament, care deocamdată nu găsesc limbaj comun ca chiar ei să propună societății un deznodământ – cine și cum va guverna Republica Moldova în următorii patru ani. Ca alegător, ce ziceți?
Vera Ciuchitu: „Liniștea asta aparentă care este la momentul de față este o dovadă a faptului că noi, alegătorii, am obosit; am obosit de atâta agitație, am obosit de atâta îndemn: „Hai, votați-ne! Hai, votați-ne!”; am obosit de atâtea promisiuni. Vrem să vedem până la urmă faptele. Și faptele vor fi atunci când cei care ne-au promis foarte multe le vor realiza.”
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Dar cei care au ajuns în Parlament sunt totuși atât de diferiți. A fost o confruntare pe muchie de cuțit în campania electorală, s-au atacat foarte grosolan unii pe alții. Îi vedeți grămăjoară la o masă de negocieri?
Vera Ciuchitu: „Este și natural să fie atât de dispersați, să fie atât de încolțiți, fiindcă în perioada electorală mulți și-au arătat colții. Este și natural că prin diversitate să facă o unitate, și această unitate nu este aceea că se vor așeza toți la masa de negocieri, vor lua fiecare câte un portofoliu și hai, înainte, deoarece nici situația nu este așa și nici oamenii care au nimerit acolo nu sunt atât de negociabili. Le-am zis și în perioada electorală la mulți: „Să nu uităm că au venit persoane care doar ne-au arătat ce posibilități au, inclusiv financiare, dar nici o capacitate și nici o atitudine serioasă față de noi ca popor”. Din acest considerent, în viziunea mea ca fiind înafara politicii, dar fiind totuși între oameni, fiind facilitator în multe programe, aș sugera ideea că cei care au venit cu foarte mari ambiții ca angajamente față de cetățeni să și le asume, cei care vor nimeri în minoritate să facă o opoziție constructivă, o opoziție care să apere interesul nostru al tuturor.”
Europa Liberă: Dar cine ar trebui să coalizeze ținând cont de realitățile de astăzi? Cine cu cine ar trebui să creeze această majoritate parlamentară?
Vera Ciuchitu: „Socialiștii cu Partidul Democrat au o majoritate în Parlament care să le permită să aprobe legi ca promisiunile să devină realitate...”
Europa Liberă: Deci sugerați ca cei din blocul ACUM să rămână în opoziție?
Vera Ciuchitu: „Viziunea mea este așa, fiindcă să împaci astăzi varza și cu capra cam este imposibil.”
Europa Liberă: Ziceți că socialiștii și democrații să fie împreună și să decidă cum să guverneze Republica Moldova în următorii patru ani. Prioritățile socialiștilor sunt diferite de cele ale democraților. Democrații au promis calea ireversibilă a integrării europene, pe când socialiștii spun că vor insista pe un parteneriat strategic cu Federația Rusă. Și nu doar aici sunt divergențe.
Your browser doesn’t support HTML5
Vera Ciuchitu: „Atunci când vii cu responsabilitate față de un popor, te adaptezi și te aliniezi într-un fel la doleanțele poporului, fiindcă majoritatea din noi sunt cei care mizăm pe cursul european al Republicii Moldova, dar cei care vin cu niște ambiții, fiindcă n-a fost un calcul și nu este o dovadă că întoarcerea înapoi este reală. Ceea ce propun socialiștii și mai caraghios, aș zice chiar caraghios este ceea ce propune Șor cu colhozuri... Noi am depășit aceasta, să nu ne simtă pe noi niște oameni analfabeți, noi avem progres în gândire, progres în acțiune, progres în ceea ce facem, de aceea acei parlamentari care au nimerit în Parlament trebuie să se alinieze înțelepciunii noastre și devotamentului nostru față de calea pe care ne-am pornit. Și ar fi real și onest ca ei să-și mai dezbrace haina asta a ambiției și să se alinieze la ceea ce zice poporul. Au o sumedenie de sondaje și dacă s-a întâmplat loteria care s-a întâmplat, că desigur fiecare proces electoral este o loterie, au câștigat loteria, să fie înțelepți să folosească acest câștig în folosul nostru, al cetățenilor. Ca cetățean, cunoscând și multe familii din cei care sunt parlamentari, consider că mulți din ei au nimerit așa, pe linie de partid, pe linie de nu-știu-cum, prin faptul că cineva a organizat, de aceea, indiferent că este parlamentar, nu este parlamentar, până la urmă justiția are să-și spună cuvântul în raport cu multe acțiuni ale celor care au nimerit în Parlament. Și prin aceasta noi, cetățenii, vom avea o altă atitudine față de Parlament și vom veni cu susținere, și vom veni cu acțiuni în care politicile pe care le vor aproba d-lor să devină realitate pentru moldoveni.”