Până la ora 14.00 în municipiul Soroca s-au prezentat la urne în jur de 18% din alegători, faţă de o participare de circa 25% la nivel naţional. Despre o rată de participare mică vorbeşte şi jurnalistul local Victor Cobăsneanu.
Your browser doesn’t support HTML5
Victor Cobăsneanu: „Cuvântul de ordine din orașul de pe malul Nistrului este dezamăgire, or de data aceasta electoratul de la Soroca a avut tocmai 12 candidaţi la funcția de primar al orașului Soroca. În marea finală au intrat două persoane absolut neașteptate...”
Europa Liberă: De ce?
Victor Cobăsneanu: „Fiindcă orașul Soroca a fost condus două mandate de unul dintre contracandidații de astăzi. Doamna socialistă este o persoană fără experiență, chiar dacă are în spate un partid politic care are majoritatea în consiliul municipal. Adică, orașul Soroca și locuitorii lui riscă două variante: o variantă – să câștige actualul candidat independent, Victor Său, care va avea un consiliu ostil și, implicit, orașul va avea de pierdut, sau a doua variantă – să câștige candidatul socialiștilor și acesta să aibă consiliul de partea sa, dar asta nu ar schimba foarte mult lucrurile.”
Europa Liberă: Dvs. ați lăsat să se înțeleagă că scorul obținut de socialiști în municipiul Soroca va permite PSRM în mare măsură să fie el stăpân pe situație și să stabilească chiar regulile de joc. Credeți că ar avantaja-o pe dna Pilipețchi faptul că PSRM se află la guvernare împreună cu cei din Blocul ACUM?
Victor Cobăsneanu: „Este o diferență prea mare care ar putea fi remontată, candidatul socialiștilor a luat de două ori mai multe voturi decât candidatul independent. Va fi aproape imposibil de recuperat această diferență. Nu știu ce va face dna Pilipețchi a doua zi când va fi aleasă primar de Soroca, fiindcă este o persoană care vine din alt domeniu, nu a lucrat niciodată în administrația publică locală, chiar dacă are în spate majoritatea în consiliul municipal, adică socialiștii la Soroca nu au nevoi de voturile altor formațiuni politice.”
Europa Liberă: Asupra căror probleme ar trebui să se concentreze administrația publică locală din municipiul Soroca, începând cu ziua de mâine?
Victor Cobăsneanu: „Dacă eu aș fi fost ales primar de Soroca, aș fi început cu oamenii, cu alegerea unei echipe care să poată implementa proiecte la Soroca.”
### Vezi și... ### Anenii Noi: „Numai promit, dar după ce sunt aleşi nu fac nimic, se justifică că nu au resurse” (VIDEO)
Europa Liberă: Proiecte în ce domenii?
Victor Cobăsneanu: „La Soroca este nevoie de proiecte în toate domeniile.”
Europa Liberă: Concret?
Victor Cobăsneanu: „Drumuri, salubrizare, amenajare, înverzire, ca să nu mai zic de problema cu barbă la care anterior și-a manifestat ajutorul și Europa Liberă – construcția stației de epurare.”
Europa Liberă: A rămas nerezolvată?
Construcția stației de epurare la Soroca este un obiectiv care depășește posibilitățile Sorocii, este o problemă de ordin național...
Victor Cobăsneanu: „A rămas nerezolvată, dar eu, ca alegător, mi-am pus scopul că în niciun caz nu voi vota pentru candidatul care ne-ar propune construcția stației de epurare, fiindcă construcția stației de epurare la Soroca este un obiectiv care depășește posibilitățile Sorocii, este o problemă de ordin național.”
Europa Liberă: Există interes pentru acest al doilea tur de scrutin, merge lumea la vot?
Victor Cobăsneanu: „Foarte multă lume cu care am vorbit eu nu vrea să-și murdărească mâinile, vrea ca luni dimineață să se simtă o persoană liberă, care nu a pus umărul la câștigarea mandatului de cutare sau cutare candidat.”
Europa Liberă: Dar așa sau altfel în următorii patru ani cineva trebuie să aibă grijă de treburile administrației publice locale?
Victor Cobăsneanu: „Păi cu siguranță o să aibă grijă, fiindcă nu este importantă prezența la vot din punct de vedere numeric. Eu unul de dimineață nu am văzut cozi la secțiile de votare. Vreau să zic încă un lucru, că votul la Soroca nu este geostrategic, este mare diferență dintre actul votării la Chișinău și actul votării la Soroca.”
### Vezi și... ### Îndemnuri de mobilizare la vot
Europa Liberă: Și nici etnic nu este?
Victor Cobăsneanu: „Nici etnic, nici etnic nu poate fi numit, nu. Oamenii își aleg răul cel mic. Eu vreau să ajung în ziua când noi vom fi obligați să alegem din cei mai buni pe cel mai bun. Noi deja de 30 de ani votăm răul cel mic.”