Victor Munteanu: „Plecarea de la conducerea Procuraturii Generale a dlui Harunjen, indiferent dacă această plecare este totalmente acoperită de lege sau au fost folosite diferite insuficiențe în lege ca să-i determine plecarea, se înscrie într-o gamă mai largă de acțiuni și activități care sunt puse la baza conceptului și filosofiei de schimbare totală. Altfel spus, trebuie să înțelegem că această guvernare pe care o avem acum, acest Guvern și-a propus schimbări totale.
Your browser doesn’t support HTML5
Schimbările totale nu pot să se facă – după opinia dânșilor declarată de câteva ori, pe care nu neapărat o împărtășesc sau nu o împărtășesc, nu despre asta vorbim –, sunt imposibile cu liderii și cu oamenii care au deținut funcții de control în guvernarea precedentă, fie că este vorba de justiție, fie că este vorba de poziție în Guvern etc. Altfel spus, remontarea felului în care fosta guvernare acționa nu se poate face decât prin înlăturarea de la conducere a tuturor celor care, într-un fel sau altul, au lucrat în fosta guvernare, pentru fosta guvernare și indiferent unde. Justiția nu face o excepție se pare că din acest scenariu. Mai mult decât atât, cred că justiția este pusă în capul scenariului.”
Europa Liberă: Punctul slab al acestei logici Dvs. îl vedeți?
Victor Munteanu: „Noi nu putem ști care sunt [punctele slabe]. Haideți să ne uităm un pic mai larg la toată chestiunea asta. Nu este vorba specific de dl Harunjen. Mâine va fi o altă poziție, altcineva, alt nume. Deci, noi avem o alianță aproape imposibilă, asta n-am spus-o eu, asta spun toți cei care înțeleg în politică. Această alianță nu a fost făcută pentru a monta și a construi, această alianță pe termen foarte scurt este pentru a demonta.
Haideți să fim sinceri că și regulile deja au fost încălcate de atâtea ori, încât noi nu mai știm ce este corect și ce nu este corect...
Dacă acesta este principiul de bază, atunci regulile nu mai funcționează celea așa cum le știm noi, pe de o parte. Pe de altă parte, haideți să fim sinceri că și regulile deja au fost încălcate de atâtea ori, încât noi nu mai știm, sincer vorbind, ce este corect și ce nu este corect. Mie îmi pare că, la acest moment, scopul pe scurtă durată, probabil dacă nu legitim, atunci vine argumentat. Eu îmi dau seama că nu se poate, pur și simplu, nu se poate o altfel de guvernare cu aceiași oameni.
Asta este o logică imbatabilă, dovedită de foarte multe ori. O să mergem la exemplul justiției, și reforma serioasă în justiție s-a încercat de multe ori. Și lucrurile nu au mers tocmai pentru rezistența din interior, dar în ceea ce privește justiția de data asta, Procuratura și sistemul judiciar au picat în propria capcană pe care și-au construit-o ani de-a rândul, pentru că nu și-au dorit să se curețe pe interior.
Au făcut aceste lucruri cu jumătate de măsură, am avut o tradiție destul de bine înrădăcinată și nimeni nu a vrut sincer, până la capăt să înlăture această tradiție sau să o suprime, de a coopera – ca să mă exprim frumos – cu puterea, deci de a fi cumva loial puterii politice și fosta guvernare nu a făcut nimic altceva decât să folosească la maximum această slăbiciune, care era tradițională, dar nu putem spune că am avut o justiție perfect independentă și funcțională până la Partidul Democrat și Plahotniuc și după aia, brusc, a deviat. Nu este adevărat!
Deci, acest regim s-a folosit de slăbiciunile sistemului și este de înțeles că noul Guvern și noua guvernare nu pot face alți pași, nu pot construi o justiție independentă pe aceleași platforme, nu? Platforma, dincolo de a fi o platformă legală, dincolo de a vorbi despre legi care guvernează sistemul de administrare a justiției și de efectuare a justiției penale sau civile, este populată de anumiți oameni cu o anumită pregătire, cu anumite conexiuni; de anumiți oameni care au constituit leadership-ul cu acest sistem. Or, această guvernare nouă ne-a spus foarte clar și mie mi se pare că ei acționează conform planurilor pe care și le-au propus, într-o manieră bine concertată – noi avem de... Și asta au spus, asta și-au propus, filosofia inițială, primul pas este „să demontăm”.
Ce înseamnă „să demontăm”? Înseamnă să nu cooperezi, să nu lucrezi cu oamenii care sunt în funcție și care au fost în funcție. Deci, ei trebuie să plece. Cum pleacă, este complet o altă chestiune. Și, bineînțeles, aici, în cazul dlui Harunjen au fost câteva scenarii. Primul scenariu au fost semnale către dl Harunjen: „Vă rugăm să plecați. Dați-vă demisia”. Așa cum au făcut-o foarte mulți alții. Bun. Pasul nr. 2 – căutăm ce spune legea. Legea spune că nu e atât de simplu să-l înlăturăm pe dl Harunjen. Atunci, pasul nr. 3 – spunem că felul în care a fost adus la conducerea Procuraturii nu a fost legal. Pasul nr. 4 – apelăm la Consiliul Superior al Procurorilor. Pasul nr. 5 – tot așa și tot așa...
În R. Moldova este o chestiune tradițională să ne folosim de tot felul de tertipuri pentru a atinge niște scopuri politice...
Asta nu mai contează, sincer vorbind. V-am zis, în Republica Moldova este o chestiune absolut tradițională să ne folosim de tot felul de tertipuri și insuficiențe în cadrul normativ pentru a atinge niște scopuri politice, însă principial, din punctul meu de vedere, este să punem punct într-un moment dat. Dacă această guvernare, acum nu știu cum să zic, haideți că li se iartă multe lucruri că nu știu, eu nu vreau să mă pronunț, pentru că în privința legalității demersurilor pentru plecarea dlui Harunjen din poziția de procuror general, asta nu mai contează, pentru că avem niște precedente mult mai strigătoare la cer. Este tradițional deja să folosim tot felul de chestiuni la limita legală pentru a atinge inclusiv scopuri politice.
Întrebarea este: dacă se vor opri? Dacă nu se vor opri, va fi dezastru, dar speranța mea este că se vor opri și eu chiar nu văd, de data asta îi înțeleg, pentru că eu nu văd o altă posibilitate și un alt fel să-ți construiești planuri de guvernare, să începi implementarea lor cu aceeași echipă sau înțelegând că la fiecare pas vei fi sabotat din interior. Și ei sunt copleșiți de sarcini și ei înțeleg că această alianță care se trage cât se trage de ea, se ține pe ce se ține, asta-i o chestiune politică, dar dincolo de asta ei realmente au foarte puțin timp la dispoziție și trebuie să lucreze în regim de urgență pentru a face primul pas, pentru a se asigura că reformele pe care le vor porni vor fi durabile și nu vor pica odată cu picarea Guvernului, pentru că orice Guvern cade odată și odată și nici acesta nu va fi un Guvern veșnic, ei au nevoie să stabilească reguli de joc.
### Vezi și... ### Patimile procurorilor moldoveniPrimul lucru în aceste reguli democratice și corecte de joc este o justiție independentă, cu oameni cu o ținută și osatură puternică, profesională, care populează această profesie. Aici îi înțeleg perfect. Deci îmi pare rău pentru toți cei care sunt la conducere sau au fost la conducere sau ar trebui să vină, deci semnalul este foarte clar: „Plecați, veți pleca, vom găsi ce spune legea, vom utiliza legea!”. Deci nu mai facem și nu mai construim mai departe nici justiție independentă, nici economie, nici educație, nici nimic cu fostele echipe, dacă pot să mă pronunța așa.
Acesta este un semnal și mai mult decât un semnal, lucrurile sunt spuse tranșant: „Cine se opune și poate să se opună, se opune, inclusiv pe căi legale sau doar pe căi legale, că altele nu există; cine nu se opune, pleacă”. Nu vorbim la momentul de față – atenție! –, nu vorbim deloc la acest moment despre trimiterea acelor oameni care pleacă în judecată fiind bănuiți de săvârșirea unor acte de corupție sau de depășirea atribuțiilor de serviciu. Cred că nici nu asta contează și nici nu cred că asta se urmărește pe moment.
Dacă mă pun în papucii celor de la guvernare, eu cu cine lucrez, eu cum îmi pornesc programul?...
La momentul actual și eu, dacă mă pun în papucii celor de la guvernare, eu cu cine lucrez, eu cum îmi pornesc programul – cu cei care m-au urât, cu cei care mi-au pornit dosare, cu cei care, care, care?... Nu. E foarte clar. Deci se caută altă echipă. Din păcate, acest lucru, nu știu, vine un pic în contradicție și vine în competiție cu noțiunea de independență a justiției, dar acesta este un alt subiect și-l vom monitoriza și urmări mai departe.”