Victoria Maiei Sandu, privită cu speranță la forumul Moldova Business Week

Afișe cu Maia Sandu, la Chișinău, în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale

„Un mesaj clar al alegătorilor moldoveni și un mandat clar pentru combaterea corupției și pentru restabilirea respectului față de statul de drept” - ambasadorul UE, Peter Michalko.

Investitorii străini și partenerii occidentali ai R. Moldova în continuare așteaptă rezultate palpabile în investigarea fraudei bancare și a „laundromatului rusesc” – sunt mesajele cheie transmise de Ambasadorul Uniunii Europene și cel al Statelor Unite la deschiderea forumului economic Moldova Business Week, la Chișinău. Diplomații occidentali au salutat, între altele, victoria Maiei Sandu la scrutinul din 15 noiembrie și au menționat că votul de sprijin al oamenilor în favoarea liderei PAS reprezintă o dovadă că „vechile metode de guvernare” nu mai sunt tolerate.

Your browser doesn’t support HTML5

Moldova Business Week: mediul de afaceri are nevoie de siguranță

Forumul economic Moldova Business Week, organizat deja de opt ani, își propune să devină o punte de legătură între investitorii străini și guvernul de la Chișinău. Doar că, în ultimii ani, dezbaterile economice sunt eclipsate de cele politice. Anul trecut, bunăoară, investitorii și diplomații occidentali își exprimau îngrijorarea legată de votarea moțiunii de cenzură împotriva guvernului condus, la acea vreme, de Maia Sandu.

La un an distanță, victoria liderei PAS la scrutinul din 15 noiembrie a fost comentată în special de ambasadorul Uniunii Europene, Peter Michalko. Oficialul european a declarat că sprijinul masiv al alegătorilor pentru Maia Sandu reprezintă o dovadă că oamenii încurajează calea europeană a Republicii Moldova și că vor o schimbare la nivelul clasei politice:

Peter Michalko (arhivă)

„Rezultatul alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie reprezintă un mesaj clar al alegătorilor moldoveni și un mandat clar pentru combaterea corupției și pentru restabilirea respectului față de statul de drept. Această chemare a oamenilor așteaptă un răspuns. Deci, mă adresez demnitarilor, funcționarilor publici, antreprenorilor locali și celor străini: este timpul să spunem nu vechilor practici și să restabilim contactul social între cetățeni și stat. Acest lucru va aduce prosperitate, creștere economică și o viață mai bună pentru toți.”

Este timpul să spunem nu vechilor practici și să restabilim contactul social între cetățeni și stat...
Peter Michalko

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău a amintit, între altele, că pieței europene îi revin aproape 70 la sută din valoarea totală a exporturilor moldovene. Anul trecut, bunăoară, aproape 2 mii de companii din R. Moldova livrau bunuri pe piața Uniunii Europene, în creștere cu 48 la sută, comparativ cu anul 2015. În ce privește prezența investițiilor străine pe teritoriul R. Moldova, Peter Michalko a atras atenția că oamenii de afaceri așteaptă ca reformele începute, în special în ce privește justiția și sistemul financiar-bancar al țării, trebuie duse până la capăt. Ambasadorul UE la Chișinău s-a arătat îngrijorat de avansarea modestă a investigațiilor în cazul dosarelor sonore cum este „frauda bancară” și „laundromatul rusesc”:

„Uniunea Europeană vrea să vadă, de asemenea, o determinare clară a autorităților moldovene pentru a realiza reforme ce au la baza Acordului de asociere la UE, în special în ce privește sistemul de justiție și combaterea corupției. Regretăm lipsa progresului în ce privește investigarea fraudei bancare din 2014 și scandalul în jurul dosarului numit laundromatul rusesc. Cei care se fac vinovați nu au fost trași la răspundere, iar bunurile încă nu au fost recuperate.”

Menținerea independenței Băncii Naționale este crucială...
Dereck J. Hogan

Datele Ministerului Economiei arată că în lunile aprilie-iunie, descreșterea economică a Republicii Moldova a fost cea mai dramatică din ultimii 20 de ani. Cele mai grele încercări le-au suportat antreprenorii din domeniile serviciilor, comerțului, transporturilor și din domeniul construcțiilor. Ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck J. Hogan, a salutat faptul că guvernul moldovean a găsit bani pentru a continua programele de suport pentru oamenii de afaceri. Doar că, în paralel, mediul de afaceri are nevoie de siguranță, predictibilitate și birocrație mai puțină:

Dereck Hogan (arhivă)

„Încurajez oficialii și antreprenorii să lucreze cu companii occidentale, fapt care ar aduce beneficii pentru toți moldovenii. Lupta cu corupția ar îmbunătăți climatul de afaceri al R. Moldova și ar crea o economie plină de beneficii pentru cetățeni. Din punctul nostru de vedere, menținerea independenței Băncii Naționale este crucială pentru protecția sistemului financiar al țării. Acest lucru ar trimite un semnal clar oamenilor de afaceri că Republica Moldova este o țară sigură pentru investiții.”

Un recent studiu al Băncii Mondiale arăta că un antreprenor străin care vrea să-și investească banii într-o afacere în R. Moldova ar trebui să cântărească de șapte ori. Și asta pentru că țara nu este suficient de prietenoasă cu mediul de afaceri: organele de drept abuzează des de împuterniciri, justiția e aplicată selectiv, iar legile sunt valabile doar pe hârtie.