Trăim într-o lume ce nu pare să pună mare preț pe memorie. Mai bine zis, nu atât cât să se poată imuniza față de noile amenințări la adresa democrației și libertății. Luna august e plină de asemenea prilejuri, de date și aniversări în care istoria își dă mâna cu actualitatea, creând un fel de arc voltaic purtător de semnificații.
Your browser doesn’t support HTML5
La 8 august 2018 s-au împlinit 10 ani de la războiul ruso-georgian, război prin care Moscova a blocat aderarea fostei republici sovietice la NATO, anexând două regiuni separatiste georgiene, Osetia de Sud și Abhazia.
Your browser doesn’t support HTML5
Zilele acestea marcăm 50 de ani de la o mai veche intervenție a Rusiei – mai precis a Pactului de la Varșovia (exceptând România) – care a zdrobit mișcarea de reforme din Cehoslovacia, numită „Primăvara de la Praga”.
În Republica Moldova peste câteva zile se va sărbători Ziua Independenței – actul de emancipare politică a românilor de la est de Prut, după o jumătate de secol de ocupație sovietică. Din păcate, contextul în care am ajuns să marcăm despărțirea de imperiul răului, pe 27 august 1991, spune multe despre situația deplorabilă a Republicii Moldova.
Și dacă la Praga, zile acestea, s-au organizat ceremonii de comemorare, dar și manifestații de protest împotriva expansiunii rusești de acum 5 decenii și împotriva celei de azi, orchestrate de regimul Putin, în Moldova, Mișcarea de Rezistență Națională ACUM convoacă pe 26 august un mare miting împotriva „ocupantului intern”, cum îi spun mulți – regimul oligarhic de la Chișinău. Manifestația va continua, potrivit organizatorilor, și a doua zi, pe 27 august, ca o luptă, nu doar simbolică, pentru niște valori proclamate solemn în fața sutelor de mii de oameni entuziaști, acum 27 de ani, în Piața Marii Adunări Naționale. Idealuri compromise de guvernările care s-au succedat în Moldova, incapabile să rupă cordonul ombilical cu fosta metropolă (o dependență deopotrivă mentală și instituțională).
Lovit subit de o suspectă generozitate, guvernul a decretat trei zile de odihnă pentru bugetari, săptămâna viitoare, zile care, cuplate cu ultimul weekend plin al verii și cu sărbătorile de la sfârșitul lui august, vor face o vacanță de 9 zile! Decizia guvernului a provocat mai multe controverse și reacții negative mai ales din partea cadrelor didactice, pentru că dă peste cap procesul de pregătire a începutului de an școlar. Prost remunerați, solicitând în van majorarea salariilor, acești oameni, dascălii, în mâinile cărora le punem educația copiilor noștri, reprezintă expresia disprețului manifestat de un regim care n-are nevoie de oameni culți și liberi, ci doar de „voturi” necuvântătoare.
Această aplecare guvernamentală spre festivism și voioasă relaxare, afirmă unele voci, e doar o altă manevră cusută cu ață albă pentru a diminua impactul protestelor Opoziției. Așa încât cei care vor fi prezenți în PMAN, pe 26 august și în zilele următoare, cel mai probabil vor glăsui în pustiu, își vor adresa revendicările unor instituții goale și insensibile (nu c-ar fi mai receptive în zilele de lucru!) și… polițiștilor, dar aceștia, prin fișa postului, nu pot avea opinii personale.
Vacanța „cu subînțeles” de la sfârșitul verii completează o listă mai lungă de șicanări și diversiuni lansate pentru devalorizarea și compromiterea mișcării protestatare.
Tot ca la comandă s-a declanșat în aceste zile o dosariadă împotriva unor activiști ai societății civile, acuzați că ar fi colaborat și studiat în școli ale fostului KGB...
Tot ca la comandă s-a declanșat în aceste zile o dosariadă împotriva unor activiști ai societății civile, acuzați că ar fi colaborat și studiat în școli ale fostului KGB, actualul FSB rusesc. Sunt persoane care au formulat critici acide la adresa guvernării, vorbind despre afacerile de contrabandă pe care aceasta le favorizează sau le ignoră în mod deliberat. Senzația este de refren reluat periodic în Republica Moldova. „Patrioții” îi deconspiră pe „agenți”, vorbesc despre scenarii oculte, conspirații perfide. O coloană a cincea care va sugruma democrația înfloritoare din Moldova și eforturile regimului Plahotniuc de a ne duce spre o lume mai bună și mai dreaptă.
Istoria recentă a unor dezvăluiri similare ne spune că cei care au publicat liste de „informatori” și „trădători” din rândurile intelighenției basarabene, s-au dovedit ei înșiși a fi agenți ai Rusiei. Și, odată demascați, își fac un titlu de glorie din asta, expunând un fel de CV sfidător, scandalos asumat.
Așa încât aceste „campanii de spionită” trebuie privite cu circumspecție. Esențial în ele este factorul manipulator, intenția subversivă, nicidecum grija pentru interesul național. Acesta, interesul național, chiar ar avea de suferit într-o situație de pericol real, doar pentru că actuala guvernare ne-a obișnuit prea mult cu fake-uri și cu simulacre. Nu e de glumă.
Noua dosariadă se derulează în folosul Partidului Democrat, care vrea să mobilizeze opinia publică – o falsă mobilizare! – împotriva celor care ar distruge fundamentele siguranței naționale (protestele, adică, nu miliardul furat, nu laundromatul rusesc!). O campanie instrumentată de un partid care nu-și face curățenie internă, nu-și scutură masa de funcționari și deputați de strânsură – foști comuniști, foști socialiști și fani ai lui Putin, care s-au dat de-a berbeleacul trecând dintr-un partid într-altul, vopsindu-se oportun în „democrați” și „europeniști”. Și să nu uităm contribuția decisivă a PD-ului la alegerea lui Dodon președinte – un agent de influență deschis al Rusiei, care-și sabotează propriul stat.
Sigur că dacă s-ar fi făcut și la noi, la timpul potrivit, o lustrație, dacă am fi avut o Lege a accesului la dosare, cu prevederi foarte stricte și clare, nu am fi asistat la această „vânătoare de vrăjitoare”, la ritualuri de defăimare publică. Pentru că am ratat o de-kaghebizare reală în Moldova, am făcut din acest subiect un „război sezonier”, în care cei care au acces la dosare, guvernanții, mai scapă în presă câteva file, pentru a-și macula adversarii politici și a abate atenția opiniei publice de la problemele presante.
Nu sunt moldovenii singurii amnezici, cum se vede, se întâmplă și pe la case mai mari. Nuntă în Austria, dosariadă în Moldova...
E ca și în cazul justiției selective: să ne întrebăm cât de curați sunt judecătorii care decid pe cine să condamne fără drept de apel și cui să-i amâne sine die sentința finală? Cât de ireproșabili sunt ofițerii (foști, activi?) care fac scurgeri de informații clasificate, pe care apoi o armată de troli și jurnaliști aserviți le montează și le rulează la TV-urile puterii?
Poate cândva, o altă guvernare, cu oameni integri, fără schelete în dulap, va încerca să facă ordine în acest domeniu, așa ca să avem și noi o reformă morală în Moldova. Deocamdată, e doar un deziderat. Puterea de azi nu poate vota legi prin care să se lustreze pe ea însăși…
Și întrucât traversăm un „august în flăcări”, încărcat de amintiri și emoție, nu pot să nu evoc, din nou, aniversarea invaziei sovietice de la Praga din 21 august 1968. Sunt multe imagini istorice care circulă pe rețele în aceste zile.
Your browser doesn’t support HTML5
Tancuri rusești pe Václavské náměstí și tineri, foarte mulți tineri furioși, indignați, cerându-le socoteală unor soldați sovietici cu fețele posomorâte: „Ce căutați aici? Cine v-a chemat? Ocupanți, cărați-vă acasă!”
Your browser doesn’t support HTML5
În contrast cu acest documentar despre zdrobirea Primăverii de la Praga, care s-ar cuveni predat și în școlile din Moldova, pentru că ne vizează în egală măsură și pe noi, ca fostă colonie a Moscovei, m-a frapat o secvență de sens contrar, la fel de intens „viralizată”, surprinsă sâmbătă, la Gamlitz, în Austria, că tot vorbeam la începutul acestui comentariu despre un „arc peste timp”: Vladimir Putin, cel înghesuit – regimul (nu el personal!) de sancțiuni occidentale – dansând cu foc o mireasă, nimeni alta decât șefa diplomației de la Viena!
Nu sunt moldovenii singurii amnezici, cum se vede, se întâmplă și pe la case mai mari. Nuntă în Austria, dosariadă în Moldova. Focuri de artificii și drama mută a celor mulți, tot mai lipsiți de soluții.
* Opiniile exprimate în acest material aparțin autorului și nu sunt neapărat ale Europei Libere.