În timp ce în Occident secțiile de votare au fost supra-aglomerate și mulți oameni veniți la alegeri și de la sute de kilometri nu au reușit să voteze, Comisia Electorală Centrală propunea deschiderea mai multor secții de votare în Rusia, unde secțiile de votare au fost pustii.
Your browser doesn’t support HTML5
Vitalie Vovc: „Prima observație este că nu suntem nici măcar la 43 la sută de participare, ceea ce este un scor foarte mic. Dar opinia mea este că acest scor reflectă în primul rând faptul că nimeni nu mai știe câți alegători avem, nimeni nu mai poate duce nicio evidență câți cetățeni avem, câți alegători, unde sunt acești alegători…
Al doilea aspect – am constat și am văzut duminică de-a lungul zilei că birourile de vot din Europa Occidentală au fost toate supra-aglomerate, majoritatea lor, și nu putem să nu ne aducem aminte de acea strategie a CEC-ului, atunci când a decis unde să deschidă birourile de vot. Și Rusia s-a pomenit cu cel mai mare număr suplimentar de birouri electorale. Or vedem acum că birourile de vot acolo au fost pustii.
Deci, ne dăm seama că am pierdut cu totul contactul cu realitatea, am pierdut cu totul contactul cu cetățenii, nu mai știm câți alegători avem, nu mai știm unde sunt acești alegători, nu mai știm unde votează ei, când votează, cum votează…
Nimeni nu garantează securitatea votului electronic în Republica Moldova…
Iar ca să zicem totuși și ceva pozitiv, din punct de vedere tehnic a fost o plăcere să urmărești de-a lungul zilei pe site-ul CEC-ului participarea la vot, felul foarte operativ în care s-au derulat alegerile. A fost la nivel și tehnic vorbind este o performanță și am vrut să menționez acest lucru.
Altceva este că noi avem proceduri, tehnic vorbind totul derulează bine, e frumos, dar nu mai știm cine votează, cum votează, când votează…”
Europa Liberă: În ceea ce privește fenomenul diasporei, a fost o participare mai mare decât în 2016. Cum îți explici acest lucru? Și ar exista opțiuni valabile pentru a rezolva problema participării diasporei la alegeri? S-a vorbit mult despre votul electronic…
Vitalie Vovc: „Eu personal sunt împotriva votului electronic. Da, este o soluție, dar nimeni nu garantează securitatea votului electronic în Republica Moldova. Dacă nu există o urmă scrisă pentru eventualele contestații ulterioare, dacă contestă cineva, se face o investigație și se ajunge la renumărarea voturilor – prin votul electronic acest lucru ar fi mai complicat.”
Europa Liberă: Și care este soluția pentru diasporă?
Vitalie Vovc: „Poate votul prin corespondență. Dar este o problemă extrem de serioasă.”
Europa Liberă: De ce a fost atâta interes în diasporă pentru aceste alegeri?
Un candidat anti-european astăzi devine foarte periculos pentru viitorul Republicii Moldova…
Vitalie Vovc: „Vedem o mobilizare extraordinară în diaspora din Occident. Cred că fiecare persoană care se află aici a înțeles la un moment dat că îi fuge pământul de sub picioare, înțelege că un candidat anti-european astăzi devine foarte periculos pentru viitorul Republicii Moldova din punctul de vedere al deschiderii spre Occident, din punctul de vedere al deschiderii către lumea occidentală.
Și cred eu că toată această lume care, raportat la numărul total al migranților din Republica Moldova, este majoritară aici, în Occident, se simte foarte afectată. Eu cred că acest lucru a contat foarte mult. Pentru că la un moment dat ei au simțit pericolul ca Republica Moldova să fie tăiată definitiv de lumea occidentală. Și este firesc ca toată această lume care trăiește în Occident să-și dorească să păstreze legătura cu țara mamă, cu părinții, cu toate rudele, cu tot ce le este aproape.”