Informațiile noi, care nu erau cunoscute public până acum, se conțin în demersul depus de o avocată a lui Plahotbiuc la tribunalul federal pentru Districtul Estic din New York, în luna februarie, după ce secretarul de stat american Mike Pompeo a anunțat interdicție de viză pentru oligarhul moldovean.
### Vezi și... ### Gh.Cojocaru: Decizia SUA sună, practic, ca o sentință în cazul lui Vlad PlahotniucDocumentul aflat sub sigiliu a fost scurs în presă de deputatul socialist moldovean Bogdan Țîrdea, pe 11 iunie. Solicitat de Europa Liberă, Țîrdea a refuzat să spună de unde a obținut documentul. Europa Liberă nu a putut confirma deocamdată autenticitatea lui. Totuși, datele din registrul tribunalului federal din New York arată că un asemenea demers a fost depus în luna februarie, având același număr de înregistrare care apare în documentul scurs în presă de deputatul socialist.
Șansele lui Plahotniuc de a primi azil în Statele Unite au fost spulberate în ianuarie 2020, când secretarul de stat american, Mike Pompeo, l-a declarat pe el și pe membrii familiei sale neeligibili pentru viză în Statele Unite, invocând acțiuni de corupție ale oligarhului moldovean care “au compromis sever independența instituțiilor democratice din Moldova”.
În cererea de chemare în judecată a Departamentului de Stat, se spune că decizia lui Pompeo l-ar fi lipsit pe Plahotniuc de un proces corect în chestiunea cererii de azil, periclitându-i grav viața și libertatea.
### Vezi și... ### Moldova la un an după fuga lui PlahotniucCel mai puternic om din R. Moldova în perioada 2016-2019, Plahotniuc a fugit în străinătate în iunie 2019, când partidul său a pierdut puterea, în urma formării unei noi majorități parlamentare cu medierea Rusiei, Statelor Unite, României și altor parteneri europeni. Autoritățile de la Chișinău i-au intentat dosar penal lui Plahotniuc, acuzându-l de spălare de bani, și l-au anunțat în căutare internațională. Recent, i-a fost intentat un al doilea dosar în R. Moldova, în care este acuzat de escrocherie și crimă organizată, inclusiv de obținere de beneficii din devalizarea băncilor moldovene, în 2014.
După fuga lui Plahotniuc, s-a speculat îndelung că s-ar afla în Statele Unite, dar fără probe. Interdicția de viză pentru el și membrii familiei sale anunțată în ianuarie de secretarul de stat Pompeo a fost salutată la Chișinău, inclusiv de puterea concentrată mai ales în mâinile președintelui Igor Dodon, liderul informal al Partidului Socialiștilor.
În luna martie, Europa Liberă a relatat despre faptul că Plahotniuc locuiește în Statele Unite, aflându-se acolo chiar în momentul anunțării interdicției de viză și fiind văzut de mai multe ori în orașul Miami. Tot în martie, ambasada americană la Chișinău a confirmat că fostul oligarh moldovean se află într-adevăr în Statele Unite, spunând că împotriva acestuia au început procedurile administrative de deportare, care pot dura însă mult timp.
### Vezi și... ### Vlad Lupan: „Plahotniuc vrea să se asigure că orice guvern din Republica Moldova nu-l va incrimina și nu-l va pune după gratii”În demersul de chemare în judecată a Departamentului de Stat, apărut acum, la aproape un an de la fuga lui Plahotniuc din R. Moldova, se spune că acesta are în biografia sa eforturi anticorupție demonstrate, că a încercat să reducă influența Rusiei asupra sistemului politic moldovean și că a fost ținta unor tentative de asasinat multiple. “Rusia nu va ezita să-l asasineze (pe Plahotniuc) oriunde în Europa, în timp ce încearcă să atingă o dominație geopolitică peste tot în fostul spațiu sovietic”, se mai spune în demers.
Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat contactat de Europa Liberă după apariția acestui demers a refuzat să comenteze pe marginea procesului în curs. Din demers mai rezultă că Plahotniuc a ajuns în Statele Unite pe 15 iunie 2019 și că a depus cerere de azil politic în septembrie 2019. Cererea i-a fost respinsă pe 10 ianuarie, decizie urmată de anunțul privind interdicția de viză.