Linkuri accesibilitate

Gh.Cojocaru: Decizia SUA sună, practic, ca o sentință în cazul lui Vlad Plahotniuc


Vladimir Plahotniuc, în ziua alegerilor parlamentare, 24 februarie 2019
Vladimir Plahotniuc, în ziua alegerilor parlamentare, 24 februarie 2019

Punct de vedere săptămânal, în dialog, despre ultimele evoluții pe scena politică.

Gheorghe Cojocaru: „Surpriza acestui început de an 2020 vine de peste Ocean. Secretarul de Stat american, Michael Pompeo, a anunțat că oligarhul Vlad Plahotniuc, dispărut din Republica Moldova în vara anului trecut, a fost inclus pe lista persoanelor cu interdicție de aflare în Statele Unite ale Americii. Fostului „coordonator” al Partidului Democrat i se incriminează implicarea „în acte de corupție care au subminat statul de drept și au compromis sever independența instituțiilor democratice din Republica Moldova”. O asemenea decizie a autorităților americane sună, practic, ca o sentință în cazul lui Vlad Plahotniuc și anunță zile grele pentru fostul, dar și actualul încă oligarh de la Chișinău.”

Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Europa Liberă: Președintele moldovean Igor Dodon mai demult își anunțase speranța sau visul să-l vadă pe Plahotniuc adus în cătușe la Chișinău. Unii spun că doar astfel va scăpa de presupusa dependență de oligarhul democrat. Opoziția, la rândul ei, îl avertizează pe Dodon că ar putea ajunge și el în situația lui Plahotniuc, dacă va păși exact pe urmele oligarhului. Și după ce Plahotniuc a devenit inacceptabil în Statele Unite, fiecare își arogă o parte, dacă nu întreg meritul aplicării sancțiunilor americane. Ce concluzie rezultă din aceste reacții?

Gheorghe Cojocaru: „Primele reacții în legătură cu includerea lui Plahotniuc pe lista persoanelor supuse sancțiunilor de Guvernul american au aparținut foștilor parteneri de guvernare, liderilor socialiști și celor de la Blocul ACUM, care, într-adevăr, au inițiat mai multe demersuri, încă în vara anului trecut, în vederea identificării și aducerii acasă a lui Plahotniuc, acuzat de implicare în devalizarea sistemului bancar din Republica Moldova. Și se pare că aceste demersuri, ca și ale altor instituții și actori interesați de aducerea lui Plahotniuc în fața instanței de judecată, încep să dea, iată, primele roade.”


Europa Liberă: Întrebarea cetățeanului simplu: va ajunge, oare, fostul oligarh vreodată în fața justiției moldovene?

Gheorghe Cojocaru: „După pașii întreprinși de Guvernul american, posibilitatea unei asemenea evoluții trece din zona dezideratelor, practic, în cea a iminențelor. Ceea ce părea ireal un an în urmă, astăzi începe să ia un contur tot mai pronunțat. Problema care se pune acum este în fața cărei justiții va trebui să compară Plahotniuc, în eventualitate aducerii sale acasă? Justiția pe care a lăsat-o în urmă, la fuga sa în taină de la Chișinău, nu pare să fi trecut în tot acest interval printr-un proces de curățare și aliniere la standardele unei justiții corecte și libere de influențe extrajuridice.”

Europa Liberă: În mozaicul tumultuos al reacțiilor la trecerea lui Plahotniuc pe „lista neagră” a Guvernului american nu s-a auzit totuși o voce relevantă de la Partidul Democrat. Cum explicați acest fapt?

Gheorghe Cojocaru: „După anunțul Departamentului de Stat în legătură cu interdicțiile împotriva lui Vlad Plahotniuc, se pare că o undă de șoc a lovit conducerea democrată. Probabil, democrații au nevoie de timp pentru a reflecta asupra consecințelor care ar rezulta pentru ei în urma acestei noi situații, în care a ajuns liderul de ieri al partidului. Dar este clar că, în ciuda eforturilor actualei conduceri democrate de a se distanța tot mai mult de Vlad Plahotniuc, statutul de indezirabil al acestuia pe teritoriul american aruncă o umbră asupra trecutului formațiunii și i-ar putea cauza mai multe vulnerabilități din perspectiva viitoarelor evoluții în acest caz.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG