Rezultatele alegerilor parlamentare din Republica Moldova au arătat că reformele pro-europene sunt foarte importante, dar și influența Rusiei nu este de neglijat. PAS, partidul Maiei Sandu, a câștigat detașat și are majoritate absolută în Legislativ. PAS a obținut 63 de mandate din cele 101 ale Parlamentului. Analistul occidental Vladimir Socor explică ce înseamnă victoria PAS pentru R Moldova și pentru regiune.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Ați acreditat ideea că, odată cu victoria Maiei Sandu la alegerile prezidențiale, îi va trebui putere și în parlament, și în guvern, ca să poată să-și ducă la bun sfârșit programul anunțat în acea campanie electorală prezidențială. Iată că, astăzi, partidul pro-prezidențial PAS are 63 de mandate, o majoritate confortabilă în Legislativul de la Chișinău. Ce poate și ce trebuie să facă PAS cu această victorie?
Vladimir Socor: „Miza reală a acestor alegeri a fost nu atât victoria Partidului Acțiune și Solidaritate, cât câștigarea unei majorități absolute în parlament, în așa fel încât Partidul Acțiune și Solidaritate să poată forma guvernul său, fără să fie nevoit să recurgă la coaliții. Și, într-adevăr, această așteptare a fost îndeplinită și super-îndeplinită, cu 63 de mandate pentru partidul dnei Maia Sandu. Deci, am scăpat de ceea ce eu am numit coșmarul coalițiilor.
Your browser doesn’t support HTML5
Acest coșmar a bântuit toate guvernările din Republica Moldova din anul 2009 încoace și a făcut orice reforme imposibile, deoarece politicienii se ocupau în permanență cu împărțirea și reîmpărțirea puterii, nu cu reforme, nu cu formularea de strategii. Și acest lucru a discreditat în mare parte democrația în Republica Moldova. Iată că acum am scăpat de coșmarul coalițiilor, vom avea o guvernare continuă, de cel puțin 4 ani, eu sper că și mai mult, dincolo de un termen legislativ. Această continuitate a guvernării va permite o planificare strategică pe termen lung și aplicarea reformelor.”
### Vezi și... ### Vadim Pistrinciuc: În șase luni, PAS trebuie să livreze rezultate (VIDEO)Europa Liberă: Se zice că greul abia începe. Dvs. cum vedeți această cale pe care trebuie s-o parcurgă noua guvernare în următorii 4 ani?
Vladimir Socor: „De acord, greul abia începe, deoarece dna Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate au preluat un stat falit, falimentar din toate punctele de vedere, nu numai strict economic, dar și din punctul de vedere al instituțiilor statului, din punctul de vedere al vulnerabilității, al insecurității statului și chiar un stat falimentar din punctul de vedere al conștiinței naționale și al securității statului. Rezultatul alegerilor a demonstrat că majoritatea cetățenilor nu s-au împăcat cu această stare de lucruri, deoarece anume dna Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate le-au oferit cetățenilor șansa de a scoate Republica Moldova din situația de stat falit. Este o însărcinare la care acum se înhamă Partidul Acțiune și Solidaritate și Președinția Republicii Moldova. Va fi foarte greu, dar ajutorul din partea Uniunii Europene va fi foarte important și-i va da posibilitate Republicii Moldova să se refacă.”
Europa Liberă: Câștigul unui partid proeuropean, pentru prima oară în istoria de 30 de ani a Republicii Moldova, acest câștig ar însemna o pierdere pentru influența Rusiei în această zonă, inclusiv în Republica Moldova?
În viziunea mea, Rusia rămâne un imperiu al răului, cum a denumit-o Ronald Reagan
Vladimir Socor: „Desigur înseamnă acest lucru, dar să nu uităm, tot la capitolul greutăților pe care le-ați evocat, dna Valentina, să nu uităm că, în comparație cu Ucraina sau cu Georgia, sau cu Azerbaidjanul, Republica Moldova stă mai prost, o treime din parlament constă din deputați cu viziuni rusofile. Din fericire, PAS-ul are majoritatea absolută și nu are nevoie să recurgă la coaliții cu aceste două partide. Rusia rămâne cu unele pârghii de influență în Republica Moldova, printre altele, ceea ce au constatat și observatorii ruși chiar cu ocazia acestor alegeri, și anume faptul că o mare parte a populației are o atitudine prietenoasă față de Rusia. Eu nu înțeleg motivele sau, mai bine spus, le înțeleg, dar nu le aprob. În viziunea mea, Rusia rămâne un imperiu al răului, cum a denumit-o Ronald Reagan. Indiferent de forma de guvernare a Rusiei – țaristă, comunistă sau putinistă –, Rusia rămâne un imperiu al răului, dar o parte bună a cetățenilor din Republica Moldova nu conștientizează acest fapt, ceea ce conferă Rusiei anumite rămășițe de pârghii de influență. Partidul Acțiune și Solidaritate și președinția vor fi obligate să țină seama de acest fapt și dna Maia Sandu deja a clarificat intențiile de politică față de Rusia. Anume dna Sandu și PAS-ul s-au abținut de la orice campanie electorală cu lozinci geopolitice. Ei sunt obligați să țină seama de interesele limitate, dar reale, pe care le are Republica Moldova în Rusia, și anume: accesul la piața rusă care, deocamdată, e practic blocat; interesele gastarbeiterilor moldoveni din Rusia și așteptările unei părți mari a electoratului din Republica Moldova ca relațiile cu Rusia să fie bune. Chiar cei care au votat pentru PAS, în marea lor majoritate nu doresc relații încordate cu Rusia.”
Atâta timp cât nu avem domnia legii în Republica Moldova, nu putem reintegra Transnistri
Europa Liberă: Ce evoluții admiteți că ar putea să se înregistreze pe dosarul transnistrean?
Vladimir Socor: „Problema Transnistriei a fost practic absentă din această campanie electorală. Nici PAS-ul, nici socialiștii, nici alte partide nu au ridicat problema Transnistriei, au pus-o deoparte. Și, într-adevăr, cred că au avut unele motive bine întemeiate. Conflictul din Transnistria care, repet, este un conflict interstatal, provocat de către Rusia pe teritoriul Republicii Moldova, nu-i un conflict local, este un conflict interstatal, această problemă nu poate fi rezolvată în viitorul apropiat în termeni care să corespundă intereselor Republicii Moldova.”
Europa Liberă: De ce?
Vladimir Socor: „Republica Moldova este încă prea slabă pentru așa ceva. Republica Moldova nu are capacitatea să absoarbă Transnistria, capacitatea instituțională, capacitatea politică. Nu are această capacitate și, mai presus de orice, Republica Moldova încă nici pe departe nu a devenit un stat de drept. A reintegra Transnistria în Republica Moldova, în condițiile în care în Republica Moldova nu există un stat de drept, condamnă Republica Moldova la domnia fărădelegii, nu la domnia legii. Asta ar însemna ca în Republica Moldova să pătrundă interesele Rusiei în mod direct, să pătrundă grupări de interese de pe malul stâng al Nistrului, care nu au nimic în comun cu interesele Republicii Moldova, înseamnă din nou tranzacționări, înseamnă din nou guverne de coaliție, înseamnă din nou blocaj. Atâta timp cât nu avem domnia legii în Republica Moldova, nu putem reintegra Transnistria. Aceasta nu înseamnă că trebuie să neglijăm problema...”
Europa Liberă: Credeți că se va schimba poziția Moscovei în funcție de culoarea partidului care a venit la putere în Republica Moldova în raport cu soluționarea problemei transnistrene? Adică, dacă au fost forțele pro-estice la putere și nu s-a identificat o soluție pentru criza transnistreană, acum, pe timpul guvernării Republicii Moldova de către PAS, s-ar putea găsi mai ușor o soluție?
Vladimir Socor: „Interesul fundamental al Rusiei este să nu rezolve problema, să mențină problema într-o stare nerezolvată, cu scopul ca o eventuală soluție să ducă la o paralizare internă a Republicii Moldova. Acesta este interesul Rusiei pe termen nedefinit, pe termen lung și chiar nedefinit, dar, în același timp, Rusia ar putea să coopereze la o rezolvare a problemei Transnistriei, dacă aceasta ar constitui un precedent pentru o rezolvare asemănătoare în Ucraina, și anume prin conferirea regiunii separatiste a unui statut special în cadrul Republicii Moldova sau în cadrul Ucrainei.
### Vezi și... ### Corupția și contrabanda – pericolul reprezentat de Transnistria pentru perspectiva europeană a R. MoldovaRusia are interesul să stabilească acest precedent în Republica Moldova, dar o rezolvare în interesul Rusiei, nu în interesul Republicii Moldova. Ceea ce Republica Moldova poate și trebuie să facă este să oprească procesul de desuveranizare a Republicii Moldova pe malul stâng al Nistrului și, corespunzător, de suveranizare treptată a Transnistriei. Este procesul numit al „pașilor mici”, pe care l-am moștenit de la dl Steinmeier, ministrul de externe al Germaniei, actualmente președinte, și nu am reușit să-l stopăm din anul 2016 încoace. Este meritul dnei Maia Sandu că a spus că acest proces trebuie stopat atâta timp cât nu vedem în ce direcție ne duc „pașii mici”. De fapt, vedem, vedem în ce direcție ne duc, ne duc în direcția intereselor Rusiei și intereselor Tiraspolului. Deci, misiunea Republicii Moldova, a politicii Chișinăului în perioada următoare este să oprească „pașii mici” și să nu permită îndepărtarea continuă și legitimizarea Transnistriei pe termen lung, pas mic cu pas mic.”
Europa Liberă: Cum comentați participarea cetățenilor din stânga Nistrului la acest scrutin parlamentar anticipat și ce părere aveți despre votul etnic în cadrul acestor alegeri de duminică?
Vladimir Socor: „Participarea foarte redusă a alegătorilor din stânga Nistrului face parte din politica generală a Rusiei față de aceste alegeri, și anume, Rusia nu a dorit ca Partidul Socialiștilor să câștige aceste alegeri.”
Europa Liberă: Chiar credeți că atât de categorică a fost decizia Moscovei?
Vladimir Socor: „Categoric, Rusia nu a dorit ca Partidul Socialiștilor să câștige nici în alegerile prezidențiale din 2020.”
### Vezi și... ### Vecinii salută rezultatele scrutinului moldovean; de la Moscova vine un semnal diferit
Europa Liberă: De ce nu și-ar fi dorit Rusia această victorie a partidelor de stânga?
Vladimir Socor: „Deoarece Rusia nu dorește să preia întreținerea economică a Republicii Moldova și nu dorește să-și complice și mai mult relațiile cu Occidentul, după complicațiile imense pe care le are cu Ucraina. Rusia nu dorește să apară încă o dată în postura de cuceritor, de restaurator al imperiului. După tot ce s-a întâmplat în Ucraina, Rusia dorește să rezolve tensiunile cu Occidentul, nu să adauge încă un dosar la conflictul dintre Rusia și Occident. Acesta este un considerent. Alt considerent este că Republica Moldova nu prezintă interes strategic pentru Rusia, spuneam adineaori că Rusia este un imperiu al răului și dorește să restabilească vechiul imperiu, dar Rusia nu urmărește această prioritate absolută în toate regiunile și în același timp. Rusia are o agendă graduală și Republica Moldova în această perioadă nu se numără printre prioritățile Rusiei. Dacă Rusia ar fi reușit să aducă la putere Partidul Socialiștilor sau o coaliție prorusă de stânga, Rusia ar fi fost obligată să preia întreținerea economică a Republicii Moldova. Rusia dorește să mențină Republica Moldova într-o zonă gri, cu o politică zisă multi-vectorială sau echilibrată, așa cum propunea dl Dodon, și să dea Uniunii Europene și, eventual, României să le transfere sarcina de a întreține economic Republica Moldova. Ceea ce dorește Rusia este să aibă un pachet de blocaj în sistemul politic al Republicii Moldova. Partidul Socialiștilor oferea un pachet de blocaj, să nu permită Republicii Moldova să meargă în mod consecvent spre Occident, dar să o mențină într-o mlaștină a politicii zise echilibrate, acesta era obiectivul Rusiei.”
Europa Liberă: Dar fruntașii Blocului socialiștilor și comuniștilor vor insista și pe viitor că doar cu aportul lor pot fi rezolvate problemele care persistă în cooperarea moldo-rusă?
Vladimir Socor: „Acum, ei nu mai pot să pretindă la așa ceva. Relațiile dintre Chișinău și Moscova vor fi preluate în mod legitim de guvernare și de președinție. Până acum, dl Dodon monopolizase această relație în calitatea lui de șef de partid, de fapt, și, mai ales, în calitate de șef de partid rusofil, în primul rând. Acum, acest monopol al socialiștilor dispare, relația între Chișinău și Moscova va fi preluată în mod legitim de către președinție și de către guvern, așa cum este și firesc.”
### Vezi și... ### Presa din România: Moldova și serviciile secrete din Federația Rusă
Europa Liberă: V-am întrebat ceva mai devreme despre votul etnic o părere, ținând cont și de faptul că în Găgăuzia totuși de această dată s-a observat o prezență mult mai modestă la vot.
Vladimir Socor: „Da, exact. Spuneam adineauri că Rusia nu a făcut efortul de a mobiliza alegători din Transnistria ca să voteze pentru Partidul Socialiștilor, Rusia n-a făcut nici cel mai mic efort și nu e prima dată, Rusia n-a făcut acest efort nici la alegerile prezidențiale din 2016, nici la alegerile parlamentare din 2019, nici la alegerile prezidențiale din 2020, Rusia nu i-a mobilizat pe alegătorii din Transnistria, nu i-a mobilizat nici pe gastarbeiterii din Rusia să voteze pentru Partidul Socialiștilor. Și iată o dovadă în plus a interesului foarte limitat pe care-l demonstrează Rusia față de politica Republicii Moldova, interes limitat, mai bine spus, obiectiv limitat de a-și asigura un pachet de blocaj, dar nu de a asigura victoria forțelor proruse. Rusia n-a acordat socialiștilor nici propagandă prin televiziune, nici vizitele lui Dodon la Vladimir Putin, nici implicarea Bisericii Ortodoxe Ruse, nici măcar un împrumut pe care Rusia îl oferise la alegerile trecute, un ajutor cu vaccinul anti-COVID foarte modest, un număr foarte mic. Deci, Rusia a dovedit cu prisosință că nu dorește victoria Partidului Socialiștilor, în parte și deoarece Partidul Socialiștilor și dl Dodon personal au dezamăgit Rusia, întâi necâștigând alegerile din 2019, acceptând controlul lui Plahotniuc asupra Partidului Socialiștilor și apoi pierzând alegerile prezidențiale din 2020. Deci, dl Dodon a dezamăgit Rusia crunt de două ori, acum, dl Dodon este un abducted perdant...”
### Vezi și... ### Igor Boțan: Cum citim rezultatele alegerilor și... ce urmează?
Europa Liberă: Și Dvs. credeți că Moscova va căuta un alt lider pe stânga?
Vladimir Socor: „Da, așa cred! Dar, între timp, Moscova va dovedi o deschidere, cel puțin la început, va demonstra o deschidere maximă pentru relații constructive cu guvernarea și cu președinta Maia Sandu. Cu puțin timp înaintea alegerilor, ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a enunțat foarte clar obiectivul strategic al Rusiei. Îl parafrazez pe dl Lavrov: Rusia nu dorește o victorie completă a forțelor prooccidentale, așa s-a exprimat dl Lavrov, nu dorește o victorie completă a forțelor prooccidentale. Înseamnă că deja Rusia se dezamăgise de Partidul Socialiștilor și de dl Dodon. Sigur Moscova nu s-a așteptat ca Partidul Socialiștilor să piardă la un asemenea scor, așa de categoric, dar obiectivul Rusiei acesta era – să nu fie o victorie nelimitată a partidelor prooccidentale. De asemenea, Rusia își dă seama și a spus asta și dna Maria Zaharova, a spus-o și analistul cunoscut Fiodor Lukianov, cu puțin timp înaintea alegerilor, o mare parte a electoratului partidelor proeuropene nu este dușmănos față de Rusia, are atitudini prietenoase sau de simpatie, sau de deschidere față de Rusia și nu dorește conflict cu Rusia. E o situație specifică a Republicii Moldova, pe care nu o întâlnim nici în Ucraina, nici în Georgia, nici în Azerbaidjan, este o vulnerabilitate a Republicii Moldova față de Rusia, dar asta este situația reală. Deci, ne putem aștepta ca în viitorul apropiat Rusia să manifeste deschidere față de relații constructive cu Republica Moldova. Rusia va pune condiții, va pune condiții pentru redeschiderea pieței rusești pentru agricultorii din Republica Moldova, va pune, probabil, condiții pentru un acord interguvernamental referitor la situația gastarbeiterilor din Republica Moldova, mai ales în ceea ce privește drepturile la pensie. Rusia desigur că va dori să organizeze o vizită a Maiei Sandu la Moscova, precedată, probabil, de o vizită a ministrului de externe sau a primului ministru. O asemenea vizită era luată în considerare în anul 2019, dar nu a mai putut avea loc din cauza căderii guvernului Maiei Sandu de atunci.”
### Vezi și... ### Gh. Cojocaru: Aceste alegeri ar putea reînnoda speranțele investite în Declarația de Independență
Europa Liberă: Care va fi sprijinul pe care poate să i-l ofere Occidentul Republicii Moldova? Se consideră că anume sprijinul venit din partea Bruxelles-ului, a Washingtonului ar putea să ajute ca în Republica Moldova să fie implementate reformele, reformele să aibă impact, cetățenii să simtă totuși că se aduce bunăstare în acest stat și în casele lor.
Vladimir Socor: „Uniunea Europeană deja a oferit un pachet de asistență de 600 de milioane de euro, eșalonat pe trei ani. Și acesta este numai un prim gest, cu siguranță că vor urma și alte gesturi. Uniunea Europeană va intra ea însăși într-o situație dificilă din cauza pierderilor suferite prin pandemia COVID. Uniunea Europeană va trebui să aloce fonduri foarte mari pentru propria ei redresare economică, dar cu toate acestea vor fi fonduri pentru Republica Moldova și cu siguranță că va fi mai mult decât pachetul inițial de 600 de milioane de euro pentru trei ani.”
Europa Liberă: În cât timp ar trebui noul guvern să livreze rezultate, ca cetățenii să își sporească încrederea în cei cărora le-au acordat votul de încredere?
Vladimir Socor: „Aici va fi foarte important ceea ce se numește, ceea ce politologii numesc gestionarea așteptărilor. Așteptările cetățenilor din Republica Moldova sunt foarte mari, ele vor trebui gestionate corespunzător de către președinție și de către guvernare. Situația, cum spuneam la începutul discuției noastre, dna Valentina, este că PAS-ul și dna Sandu au preluat un stat falit, el trebuie scos din această situație și e nevoie, bineînțeles, și de răbdare, și de muncă.”
### Vezi și... ### UE: se pot mobiliza până la 17 miliarde de euro pentru dezvoltarea durabilă a țărilor din Parteneriatul Estic
Europa Liberă: Și de cât timp?
Vladimir Socor: „Greu de spus, dar nu de puțin, nu de puțin timp și acest lucru trebuie explicat cetățenilor. Guvernarea sau componența guvernului nu va fi una de partid.”
Europa Liberă: Asta ziceți Dvs. că ar fi bine, le sugerați, dar decizia le va aparține PAS-ului și președinției.
Vladimir Socor: „Sigur, dar nu numai că le sugerez, dar prevăd acest lucru sau, mai bine spus, prognozez acest lucru, componența guvernării nu va fi una de partid. Majoritatea parlamentară va fi una de partid, dar guvernul va fi unul de specialiști competenți, indiferent dacă fac parte sau nu fac parte din PAS și poate că majoritatea lor nici nu vor face parte din PAS, cu excepția primului ministru. Și este o situație firească să fie așa, la guvernare avem nevoie de oameni competenți, nu de politicieni, politicienii sunt în parlament și s-a creat o situație foarte favorabilă reformelor prin aceea că avem o majoritate disciplinată a partidului majoritar.”
Europa Liberă: Dar care funcție e mai importantă, cea de președinte al parlamentului sau de șef al guvernului?
Vladimir Socor: „Greu de spus, ambele sunt importante, dar președintele parlamentului trebuie să fie un politician, în timp ce șeful guvernului ar trebui să fie un specialist. Și situația actuală este una foarte favorabilă, deoarece avem un partid majoritar categoric în parlament, care va fi un partid ce se va comporta în mod disciplinat și va vota în mod disciplinat prin ridicarea de mâini proiectele de reforme care vor fi înaintate de către guvernul de specialiști. Aceste două niveluri le vom avea: guvernul de specialiști, de tehnocrați, probabil, sper, și majoritatea parlamentară de politicieni care în mod disciplinat va vota reformele. E o situație foarte favorabilă pe care n-am avut-o niciodată în Republica Moldova, e pentru prima dată în 30 de ani că vom avea o situație de acest fel.
În ceea ce privește poziția președinției și a dnei Maia Sandu personal, victoria partidului este victoria dnei președinte, fără doar și poate. Desigur, legislația nu permite șefului statului să facă o campanie electorală pentru un anumit partid sau contra unui anumit partid, dar identitatea de mesaje între PAS și dna președintă Maia Sandu este o realitate care nu poate fi negată, este o realitate a Republicii Moldova, președinția și partidul au venit cu mesaje identice și nu de acum, dar începând cu anul 2016. De atunci și până acum, PAS și personal dna Maia Sandu au avut exact același mesaj. Ar fi fost cu totul nefiresc să ne așteptăm ca în această campanie electorală dna Maia Sandu să se abțină de la a comunica același mesaj. De aceea, anume dna Maia Sandu a fost locomotiva electorală a partidului, chiar dacă din punct de vedere tehnic sau juridic acest lucru nu e posibil, dar aceasta este realitatea. Cei care au votat PAS, de fapt, au votat-o pe dna Maia Sandu, este o realitate a Republicii Moldova. În percepția cetățenilor, partidul se confundă cu personalitatea liderului, așa este în cazul tuturor partidelor, fără excepție. Și identitatea de mesaje care a existat între dna Maia Sandu și partid din 2016 încoace a continuat în mod firesc și în această campanie electorală. Dna Maia Sandu a creat partidul și partidul a învins datorită dnei Maia Sandu.”