Ucraina și Moldova își vor mări cooperarea economică și în domeniul energetic, totodată va fi consolidată „ capacitatea de transport și de tranzit pe teritoriul moldovenesc pentru a organiza coridoare de transport de mărfuri dinspre și înspre Ucraina. Este obligația noastră morală, de vecini și de prieteni să-i ajutăm”, a scris pe pagina sa de Facebook președinta Maia Sandu, care s-a aflat în prima sa vizită în Ucraina de la izbucnirea războiului provocat de Rusia.
La o conferință de presă comună care a urmat întrevederii la Kiev cu președinta Maia Sadu, președintele Volodimir Zelenski a insistat și el pe importanța cooperării economice dar și în domeniul umanitar, mulțumind totodată Moldovei pentru solidaritatea de care a dat dovadă.
Zelenski a avertizat pe de altă parte că Ucraina va reacționa „cu o lovitură”, la orice „palmă” dată din direcția regiunii transnistrene. Mai mult, a avertizat că orice amenințare din acea direcție ar fi „o greșeală globală”, dar a adăugat că „trebuie făcut totul pentru a preveni destabilizarea în regiune [transnistreană]”, relatează agenția Interfax-Ucraina.
### Vezi și... ### Charles Michel: războiul modelează UE - Moldova și Ucraina au statut de candidate la aderareÎnainte de discuțiile cu Zelenski, Maia Sandu a vizitat Borodianka, Bucea și Irpin - localități din apropiere de Kiev, care au devenit simboluri ale crimelor de război de care Rusia e acuzată că le-ar fi comis în Ucraina. Președinta s-a declarat „fără cuvinte, în fața violenței și distrugerilor” pe care le-a văzut în aceste localități.
Vizita în Ucraina a avut loc la numai patru zile după ce Ucraina și R. Moldova au primit oficial statutul de țări candidate la aderarea la Uniunea Europeană, cu ocazia summitului UE de la Bruxelles, din 23-24 iunie.
De la izbucnirea războiului din Ucraina cu patru luni în urmă și decizia Occidentului de a impune Rusiei sancțiuni tot mai drastice și într-o succesiune tot mai rapidă, R. Moldova și-a exprimat mereu solidaritatea cu țara vecină. A acceptat valuri de refugiați, a susținut cauza Ucrainei în toate forurile internaționale – cum reamintea președinta Maia Sandu și astăzi (luni, 27 iunie), într-o postare pe Facebook: „Republica Moldova a condamnat din prima zi agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei și chemăm comunitatea internațională să facă totul pentru a restabili pacea, pentru a investiga și pedepsi crimele nejustificate, comise în acest conflict”, a scris președinta Maia Sandu.
R. Moldova s-a abținut însă să se alinieze activ sancțiunilor occidentale, unul din motive fiind dependența totală de sursele energetice rusești. Poziție care nu i-a fost reproșată de Uniunea Europeană, care pe 23 iunie i-a acordat și statutul de țară candidată la aderare.
### Vezi și... ### Igor Grosu la Kiev: Moldova a condamnat de la început agresiunea militară rusă în UcrainaRespectă însă consecințele sancțiunilor asupra sistemului bancar sau al comerțului și se asigură că R. Moldova nu este folosită drept o cale de evitare a sancțiunilor, după cum preciza președinta Maia Sandu într-o conferință de presă, la începutul lunii aprilie.
Totodată, din cauza statutului de țară neutră, nu a reacționat nici la o cerere, nu foarte insistentă, a președintelui Parlamentului de la Kiev, de a ceda Ucrainei vechile avione MiG-29 de producție sovietică, scoase oricum din uz.
### Vezi și... ### Război în Ucraina | Cel puțin 10 morți după ce rachetele rusești au lovit un supermarket ucrainean