Actuala administrație americană dorește să aprofundeze și să consolideze legăturile sale cu Ucraina, întrucât relația militară a celor două țări este de „o importanță capitală” pentru stabilirea de către Kiev a unei relații mai strânse cu NATO, a declarat serviciului ucrainian al postului nostru de radio un înalt oficial al Departamentului de Stat, Derek Chollet.
Your browser doesn’t support HTML5
Consilierul Departamentului de Stat a spus că va exista „un interes mare și reciproc” atunci când președintele american se va întâlni cu președintele ucrainean la Casa Albă, pe 30 august.
„Ucraina face pași importanți pentru a avea o relație de parteneriat mai strânsă cu NATO. Relatia NATO-Ucraina este astazi mult diferită de cea de acum 10 ani, in termeni de cooperare între NATO și Ucraina. Și important, relațiile bilaterale militare între Ucraina si unele țări ale NATO, în primul rând cu Statele Unite, sunt mult mai profunde și mai puternice astăzi decit erau acum 7 ani. Așa că este în interesul Statelore Unite să contine să vadă relația dintre NATO si Ucraina crescînd și maturizându-se.”
### Vezi și... ### Arhitectura de securitate globală din ce în ce mai complexăChollet a fost la Kiev pe 21 iulie pentru a discuta despre sprijinul continuu al Statelor pentru Ucraina, despre eforturile de combatere a acțiunilor rusești în regiune și despre eforturile de reformă economică și de combatere a corupției. Chollet a subliniat îngrijorarea SUA cu privire la acțiunile Rusiei în apropierea frontierei sale cu Ucraina, Rusia continuînd să îi sprijine pe separatstii din estul Ucrainei într-o confruntare armată care durează de 7 ani....
Înaltul oficial al Departamentului de Stat a declarat că întărirea prezenței militare a Rusiei lângă graniță de est a Ucrainei „este o preocupare” a administrației și că Biden i-a exprimat acest lucru președintelui rus Vladimir Putin la summitul de luna trecută de la Geneva. „Am arătat clar că amenințările din Rusia către Ucraina sunt inacceptabile și căutăm să le oferim ucrainenilor mijloacele pentru a se apăra",
Chollet a declarat că Statele Unite vor acorda Ucrainei peste 400 de milioane de dolari asistență de securitate anul acesta, ajungând la peste două miliarde de dolari în șapte ani.
Când președintele Zelenski va vizita Washingtonul pentru a se întâlni cu președintele Biden, relația de securitate militară, precum și relația de securitate energetică și toate celelalte aspecte ale acestui important parteneriat vor fi pe agenda de discuție, a mai spus înaltul oficial al Departamentului de Stat.
### Vezi și... ### Biden îl va primi pe Zelenski la Casa Albă, pe 30 augustUn purtător de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin declarase după summitul Biden-Putin de la mijlocul lunii iunie că apartenența Ucrainei la alianța NATO „este cu adevărat o linie roșie pentru Moscova ”. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spusese cu câteva zile mai devreme că dorește un „da” sau „nu” clar de la președintele Biden cu privire la planul de acțiune pentru aderare (MAP) pentru Ucraina , un plan promis de NATO Ucrainei și care ar însemna un pas important către aderarea Ucrainei la Alianța Nord Atlantica, un deziderat de politică externă a Kievului de ani de zile.
Derek Chollet , a mai spus în interviul cu serviciul ucrainian al postului nostru de radio că în relația Ucrainei cu NATO lucrurile practice sunt importante în ceea ce privește asigurarea ca armata ucraineană să fie una modernă, asigurându-se că are capacitățile necesare pentru a se apăra”.
În ceea ce privește evenimentele din apropierea Ucrainei , Chollet a spus că Washingtonul consideră în prezent Belarusul „mai mult ca o sursă de instabilitate decât de stabilitate”, iar „Calea pe care a ales-o Minskul nu este cea bună. Acestea fiind spuse, ceea ce vedem de la oamenii din Belarus este o dorință puternică de a-și putea alege propriul destin și de a putea apăra valorile liberal-democratice. Și asta este ceea ce noi, Statele Unite, împreună cu partenerii noștri europeni sprijinim foarte mult.”
### Vezi și... ### Lukașenka amenință Europa cu un val de refugați și interdicția tranzitului pentru mărfurile europeneStatele Unite si Uniunea Europeană au impus o serie de sancțiuni economice regimului de la Minsk și împotriva unor înalți oficiali ai regimului, tocmai în sprijinul unui Belarus democratic, cel pentru care zeci de mii de oameni au protestat acum un an iar protestele lor au fost înăbușite cu violență de regimul autoritar al lui Alexandr Lukașenka , a cărui legitimitate ca președinte al Belarusului nu este recunoscută de Statele Unite și de statele democratice occidentale.