Zelenski a vorbit cu Trump pe 19 iulie, la o zi după ce fostul președinte american și din nou candidat republican a acceptat nominalizarea partidului său și a promis să pună capăt războiului din Ucraina dacă va fi ales.
„Am vorbit cu Donald Trump pentru a-l felicita pentru nominalizarea republicană și pentru a condamna tentativa șocantă de asasinat din Pennsylvania. I-am urat putere și siguranță absolută în viitor”, a declarat Zelenski într-o postare pe X, referindu-se la împușcăturile din 13 iulie de la un miting Trump care l-au rănit ușor pe candidat.
Zelenski a declarat că a fost de acord cu Trump „să discute la o întâlnire personală ce pași pot face pacea echitabilă și cu adevărat durabilă”, fără a oferi detalii despre când și unde ar avea loc o astfel de întâlnire.
Trump a declarat într-o postare pe Truth Social, pe 19 iulie, că a avut o „convorbire foarte bună” cu Zelenski, în care au discutat despre invazia Rusiei în Ucraina.
Trump a promis să „aducă pacea în lume și să pună capăt războiului care a costat atât de multe vieți” prin negocieri.
„Ambele părți vor fi capabile să se întâlnească și să negocieze un acord care să pună capăt violenței și să deschidă calea spre prosperitate”, a declarat Trump.
Invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina, care a ucis zeci de mii de oameni de ambele părți, se află acum în cea de-a 29-a lună și nu se întrevede sfârșitul. Rusia ocupă în prezent aproximativ 17 % din teritoriul Ucrainei.
Apelul lui Zelenski vine în contextul în care, la Kiev și în alte capitale europene, crește îngrijorarea cu privire la alți patru ani de Trump la Casa Albă.
Șansele republicanului de a câștiga alegerile din noiembrie 2024 s-au îmbunătățit în urma prestației slabe a președintelui în exercițiu Joe Biden, în vârstă de 81 de ani, în cadrul unei dezbateri desfășurate luna trecută, care a ridicat semne de întrebare cu privire la starea sa fizică și mentală.
Relațiile Trump-Putin
Trump și-a exprimat admirația față de președintele autoritar al Rusiei, Vladimir Putin, a calificat drept „geniale” tacticile de preinvazie ale liderului de la Kremlin și a criticat în mod repetat aliații europeni ai NATO pentru că nu cheltuiesc mai mult pentru apărarea colectivă.
Parlamentarii republicani din Camera Reprezentanților, care sunt strâns aliniați cu Trump, au blocat luni de zile pachetul de ajutor de 61 de miliarde de dolari al lui Biden pentru Ucraina, lăsând forțele ucrainene fără muniție și apărare aeriană. Lipsa de muniție a Ucrainei a contribuit la câștigurile teritoriale rusești din acest an, au declarat experții.
Trump nu și-a exprimat clar opinia cu privire la viitorul sprijin acordat Ucrainei, deși săptămâna aceasta l-a ales drept vicepreședinte pe senatorul de Ohio J.D. Vance, un oponent declarat al ajutorului acordat Kievului. Senatorul în vârstă de 39 de ani a declarat că Statele Unite nu au capacitatea militară de a sprijini Taiwanul, Israelul și Ucraina și că ar trebui să acorde prioritate primelor două.
În timpul discursului său de acceptare din 18 iulie, care a durat 92 de minute, Trump a declarat că, dacă va fi ales, va instaura pacea și stabilitatea la nivel mondial. El a declarat anterior că va „rezolva” războiul din Ucraina, în cazul în care va câștiga alegerile, chiar înainte de a pune piciorul la Casa Albă în ianuarie 2025.
- Te-ar putea interesa și: Trump este candidat prezidențial oficial. La Convenția Republicană a povestit despre atentat
Cu toate acestea, Trump nu a spus ce condiții ar propune Rusiei și Ucrainei. Zelenski a declarat că obiectivul său este de a alunga forțele ruse de pe teritoriul ucrainean, inclusiv Crimeea, pe care Kremlinul a cucerit-o în 2014. După contraofensiva eșuată a Ucrainei în 2023, unii experți spun că obiectivele Ucrainei sunt nerealiste și că Kievul va trebui să facă concesii.
Prim-ministrul ungar Viktor Orban a zburat în Florida la 11 iulie pentru a discuta cu Trump despre o încetare a războiului din Ucraina. Întâlnirea lui Orban cu Trump a urmat vizitelor la Moscova și Beijing.
Zelenski și Trump au o relație complicată care datează din primele zile de mandat ale președintelui ucrainean.
Într-o convorbire telefonică din iulie 2019, la două luni după ce fostul comediant a devenit președintele Ucrainei, Trump i-a cerut lui Zelenski să cerceteze afacerile ucrainene ale fiului lui Biden, Hunter Biden.
Trump a fost acuzat de Camera Reprezentanților, controlată de democrați, că s-a folosit de puterea funcției sale pentru a-l presa pe Zelenski să intervină în politica americană în schimbul unei vizite la Casa Albă, devenind al treilea președinte din istoria Statelor Unite care a fost pus sub acuzare. Cu toate acestea, el a fost achitat de către Senat.
Articol preluat de la Europa Liberă România.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te