Invazia rusă din Ucraina nu merge după plan, nu este războiul rapid pe care l-a imaginat Kremlin-ul, sunt de părere analiștii occidentali.
Opinie susținută între timp și de declarații, făcute cu jumătate de gură, de oficiali ruși, ca șeful Gărzilor Naționale. Ministerul ucrainean al Apărării susține că, până acum, au fost uciși peste 12.000 de soldați ruși. Cifră imposibil de confirmat.
### Vezi și... ### Rusia se aștepta la o victorie rapidă în Ucraina. S-a bazat oare pe informații greșite?Unele estimări ale oficialilor americani pun numărul victimelor rusești la 6.000, deși alți oficiali au subliniat că numărul este greu de evaluat și este probabil între 2.000 și 4.000. Cifrele de la Moscova, care nu sunt considerate credibile de experții militari, au fost publicate cu parcimonie și până acum au arătat numai 498 de militari ruși uciși.
Corespondentul Europei Libere/Libertatea, Reid Standish a stat de vorbă cu Gustav Gressel, fost oficial austriac în Ministerul Apărării de la Viena și astăzi expert militar la Consiliul European pentru Relații Externe, specializat în Rusia.
Suntem într-un moment decisiv
Gustav Gressel crede că după aproape trei săptămâni de la lansarea invaziei rusești, în Ucraina s-a ajuns într-un moment decisiv al campaniei militare. Totul depinde de reziliența Occidentului, crede expertul: „Dacă Occidentul reușește să blocheze economia rusă, așa cum Putin nu a anticipat [și] dacă [Occidentul] furnizează Ucrainei arme suficiente pentru a menține rata pierderilor rusești la nivelul actual, [atunci] cred Rusia ar putea începe să [căute] o ieșire, iar societatea rusă ar putea să nu mai sprijine războiul așa cum [spera] Putin”.
În caz contrat, victoria ar putea fi în continuare de partea lui Putin.
„(...)greu de prezis. Ne aflăm într-un moment decisiv iar acțiunile noastre de acum vor determina cursul războiului în următoarele săptămâni” crede expertul austriac. Tot acum s-ar putea decide și șansele Ucrainei de a supraviețui.
Your browser doesn’t support HTML5
Obiectivele Rusiei, mai spune Gustav Gressel, sunt toate obiective „încă realizabile. [Dar] prețul este mult mai mare decât a anticipat Rusia”.
Marile orașe, Kiev-ul în primul rând, rezistă încă, datorită ripostei neașteptat de „bine organizate” a armatei ucraineine, însă „multe în acest război depind de moralul local, de aptitudinile locale și de inițiativa locală a comandanților” mai crede Gressel.
„ Ucrainenii mai încă o șansă mică să provoace în continuare pierderi grele armatei rusești și să o oblige să se retragă”.
### Vezi și... ### Șeful Gărzii Naţionale dn Rusia admite că războiul din Ucraina nu se desfășoară conform planuluiPutin ar putea aștepta până pe 1 aprilie, data când vin noii recruți
Gressel crede că în acest moment, din cauza pierderilor grele și a rezistenție ucrainene, președintele rus ar putea fi obligat să temporizeze, inclusiv negocierile. Să aștepte până pe 1 aprilie, data la care au loc noile recrutări în armată și data când militarii cu contract ar putea fi convinși să semneze unul nou, pentru războiul din Ucriana.
„ Putin ar putea avea nevoie de recruții obișnuiți dar și de rezerviști (...)” așa că data de 1 aprilie devine importantă, explică Gustav Gressel.
„Este motivul pentru care, cred, nu vedem pentru moment nicio soluție diplomatică, nici o încercare serioasă de a negocia din partea Rusiei. Așteaptă 1 aprilie, când și-ar putea regenera forțele armate și [până] nu încearcă și această cale, nu cred că Rusia va face o încercare serioasă de a ajunge la pace” mai spune expertul militar austriac.
Jocul cu cifre
Dar cât de serioase sunt pierderile suferite de ruși în cele aproape trei săptămâni de campanie militară împotriva Ucrainei? Mii de soldați uciși, cum susțin Kiev-ul și experții occidentali sau „numai” câteva sute, cum arată cifrele oficiale de la Moscova?
Când vine vorba de echipament militar distrus, Gressel crede că cifrele ucrainene sunt relativ corecte.
„Aproximativ două treimi din ceea ce pretind ucrainenii că a fost distrus, a fost cu adevărat distrus”.
Mult mai puțin fiabile sunt cifrele despre militari uciși.
„Cifra generală a victimelor [ dată de ucraineni ] ar putea fi exagerată, dar numărul de vehicule [militare rusești distruse] nu este prea departe [de adevăr]”.
Pentru moment însă, aceste cifre, exagerate sau nu, nu vor fi decisive pentru strategia Kremlin-ului, care se hrănește mai mult din ideologie, decât cu realitățile de pe teren. Cum remarca și fostul secretar general NATO, Andres Fogh Rasmussen (tot într-un interviu cu Europa Liberî/Libertatea), Putin „nu se va opri în Ucraina, așa că [Occidentul] trebuie să i se opună acum, de o confruntare oricum nu scapă”. Și tot fostul secretar general NATO comenta o lecție a istoriei, valabilă și în cazul războiului din Ucraina: orice încercare de a ajunge la o înțelegere cu dictatorii „nu duce la pace, duce la război și conflict”.
### Vezi și... ### Război în Ucraina: ziua 20