Guvernul de la Chișinău va participa marţi la manifestările festive din Piața Marii Adunări Naționale cu ocazia Zilei Independenței. Potrivit unui comunicat al Executivului, seara va avea loc, pe spațiul verde din fața clădirii Guvernului, o întâlnire a miniștrilor cu cetățenii, ulterior va fi un concert. Marţi, președintele Igor Dodon va organiza o recepţie cu ocazia celei de-a 28-a aniversări de la proclamarea Independenței Republicii Moldova.
Your browser doesn’t support HTML5
Guvernul condus de Maia Sandu promite o sărbătoare a independenței mai accesibilă pentru cetăţeni, fără opreliști și restricții impuse în urmă cu un an de guvernarea democraților. Din 2016, când PD a preluat fără echivoc guvernarea, Ziua Independenței era însoțită de proteste antiguvernamentale. Pentru a-i ține de oamenii nemulțumiți la distanță, Piaţa Marii Adunări Naţionale era îngrădită şi păzită de cordoane de poliţişti, ceea ce provoca indignarea cetățenilor dispuși să participe la festivități.
Chiar dacă în acest an noua guvernare vrea să schimbe macazul, mai mulţi locuitori ai capitalei cu care am stat de vorbă spun că nu au motiv de sărbătoare.
„Nu am văzut nimic bun în aceşti 28 de ani. Noi nu suntem independenţi. Noi suntem ocupaţi de armata rusă şi de ruşi. Când stă armata la doi paşi în Transnistria, ce fel de libertate avem.”
„Da ce a fost bine? Nu au făcut nimic bun. Au închis fabricile, zavoadele, oamenii pleacă peste graniţă, rămân copii needucați şi familii despărțite. Atunci erau toţi gramadă, lucrau unul la zavod, unul la o fabrică, unul la fermă, altul în grădină, dar acum pământurile stau pârloagă.”
„Înainte lumea avea de lucru şi nu fugea peste hotare. Acum toţi fug din ţară. Au rămas practic numai bătrânii, că tineretul nu are posibilitate aici să fie.”
### Vezi și... ### Moștenirea independenței: o sabie cu două tăișuri (VIDEO)Mişcarea civică OccupyGuguţă şi-a reinstalat azi, simbolic, cortul protestului în faţa cafenelei Guguţă, unde activiştii au protestat permanent pe parcursul anului trecut împotriva demolării edificiului. Gestul simbolic vine să reamintească situaţia tensionată de anul trecut când activiştii mişcării şi protestatarii partidelor de opoziţie, ajunse acum la guvernare, au fost evacuaţi în zori de la monumentul lui Ştefan cel Mare unde au protestat toată noaptea împotriva fostei guvernări democrate.
Astfel poliția le-a creat condiții demnitarilor să participe la activitățile protocolare. Atunci un dispozitiv de mascați au evacuat cortul OccupyGuguță din faţa cafenelei şi au confiscat pancartele și lozincile protestatarilor.
### Vezi și... ### Își iau tinerii țara înapoi? - inițiativa Occupy Guguță (VIDEO)Activiştii mişcării spun că noua guvernare, deşi a preluat de puţin timp puterea, deja dă motive de întrebări, nedumeriri şi chiar proteste. Ei intenţionează să afișeze pancarte cu revendicări în fața monumentului lui Ştefan cel Mare la ora dimineții, când Cabinetul de miniştri va depune flori la monument. Aceleaşi revendicări vor fi înmânate miniştrilor seara când membrii cabinetului și-au planificat discuţii cu cetăţenii. Pe lista de revendicări figurează, între altele, păstrarea cafenelei Guguţă şi a stadionului republican, spun activiştii.
Spre deosebire de anii trecuţi, când şefii principalelor instituţii ale statului depuneau împreună flori la monumentul lui Ştefan cel Mare, în acest an şefa cabinetului de miniştri Maia Sandu nu se va sincroniza cu preşedintele Igor Dodon, iar spicherul Zinaida Greceanîi încă nu a anunţat ora la care va depune flori.
Ambasadorul Statelor Unite, Dereck J. Hogan, a adresat azi un un mesaj moldovenilor în ajunul Zilei Independenței: „În doar 28 de ani aţi parcurs un drum lung în calitate de stat suveran şi independent, liber să-şi aleagă singur viitorul. Acesta este un proces continuu. SUA vor continua să susţină R. Moldova şi cetăţenii săi în procesul de construire a unei societăţi mai prospere şi democratice.”
În mesajul său, șeful misiunii diplomatice a mai spus că SUA împărtășesc dorința cetăţenilor de a avea o țară cu un Guvern al poporului, care să întărească instituțiile guvernamentale, inclusiv prin combaterea corupției și reformarea justiției.