Duminică, în R. Moldova vor avea loc alegeri locale generale, acesta fiind primul test electoral pentru forţele politice guvernamentale, PSRM şi Blocul ACUM, după crearea, în urmă cu patru luni, a unei coaliţii neobişnuite care a reuşit însă debarcarea de la putere a democraţilor. Totodată, sunt primele alegeri locale în care, în Chişinău, ambii favoriţi ai cursei reprezintă guvernarea. Cum decurg ultimele evenimente de campanie şi ce mai sugerează sondajele?
Your browser doesn’t support HTML5
De remarcat ar fi şi decizia celor doi favoriţi din cursa pentru Chişinău de a ignora dezbaterile televizate şi asta tocmai după ce partidele lor au obligat, legislativ, televiziunile să nu se eschiveze de la organizarea de dezbateri.
Analiştii sugerează că Andrei Năstase şi Ion Ceban au anticipat că, întâlniţi într-un platou de televiziune, nu vor putea evita atacurile reciproce şi nu au vrut să pericliteze pactul de negresiune pe care l-au semnat partidele guvernamentale înainte de alegeri. Alţii spun că lipsa de la dezbateri e rezultatul unei convenţii personale a celor doi, din care alegătorii ar trebui să reţină că nu ar avea contracandidaţi serioşi în aceste alegeri, prin urmare ar merita ei şi numai ei să fie votaţi.
Până se va vedea cum Andrei Năstase şi Ion Ceban vor plăti şi dacă vor plăti pentru nesocotirea confruntărilor televizate, gestul a înrăit presa, într-atât încât o cunoscută moderatoare de dezbateri, Lorena Bogza de la Protv Chişinău, a declarat deschis ieri seară, când îi aştepta într-un platou semi-pustiu pe cei doi la ultima confruntare dinaintea votării, că e pentru prima dată când nu va merge să voteze.
Mariana Raţă este jurnalista care a moderat dezbaterile electorale de la TV8. Ea ne-a spus astăzi că e la fel de indignată:
„Tot ei, fiind deputaţi în Parlament, au votat modificări la Codul electoral, prin care presa a fost obligată să desfăşoare aceste dezbateri, în direct, în prime time şi tot ei le-au boicotat. Avem alegător suficient de pregătit ca să-şi dea seama că a fost furat de un drept prin refuzul celor doi candidaţi de a răspunde la întrebări incomode.”
Şansele din sondaje ale lui Ion Ceban, care reprezintă Partidul Socialiștilor şi care a pierdut anul trecut aceeaşi competiţie în faţa lui Năstase, sunt mai mari decât șansele oricărui candidat de stânga de până acum din Chişinău. Se ştie că dreapta europeană a avut mereu de câştigat în capitală, dar de data aceasta candidatul socialiştilor a fugit de geopolitică şi s-a concentrat pe problemele urbei, o zonă în care experienţa de câţiva ani de consilier municipal îl plasează deasupra puţin experimentatului în administrarea treburilor publice Andrei Năstase. Totodată, principalii ceilalţi candidaţi de dreapta sunt mai puternici decât cei care i-au făcut concurenţă lui Năstase în scrutinul câştigat în faţa lui Ceban anul trecut, printre aceştia fiind unioniştii Octavian Ţîcu şi Vlad Ţurcanu sau tânărul şi modernul Victor Chironda.
### Vezi și... ### Necunoscutele alegerilor locale. Ce preferințe ale votanților arată ultimele sondajeÎn faţa unor astfel de aşteptări, premierul Maia Sandu a ieşit astăzi, alături de Năstase, cu un mesaj mobilizator: „Nu voi exagera prea mult dacă voi spune că soarta reformelor şi schimbărilor pe care le-am iniţiat depinde de votul pe care îl veţi da pe 20 octombrie. Un guvern proeuropean are nevoie de un Chişinău proeuropean.”
Năstase, şansele căruia sporesc dacă nu pierde în faţa lui Ceban din primul tur şi în caz de ieşire la vot a numărului mare din sondaje al indecişilor, încearcă şi el să-şi mobilizeze suporterii, vorbind în termeni apocaliptici despre o eventuală victorie a socialiştilor în Chişinău, iar ultima dată acesta a invocat chiar posibilitatea părăsirii ţării în caz că pierde competiţia în faţa lui Ceban.
La nivel de republică, blocul ACUM se confruntă, la fel, cu serioase probleme după ce nu a fost capabil să identifice candidaţi potriviţi pentru cel puţin 200 de primării. Aşa că chiar dacă fiecare al doilea reprezentant al ACUM ar câștiga bătălia pentru primăria la care a fost înaintat, oricum pe țară, în cel mai bun caz, rezultatul ACUM va fi o treime din fotoliile de primar, în prognozele analiştilor existând şi posibilitatea ca democraţii, în ciuda declinului de după pierderea puterii, să iasă cu al doilea rezultat, după socialişti, ceea ce ar însemna o lovitură de imagine greu de suportat pentru forţele proeuropene din blocul ACUM.