Început de campanie electorală pentru Vladimir Cebotari, dar şi de anchetă penală în legătură cu concesionarea aeroportului

Vladimir Cebotari

Ceea ce s-a aflat astăzi nou e că Procuratura vede cazul concesionării ca o acțiune „în interesul unui grup criminal organizat”.

Deputatul democrat Vladimir Cebotari, el şi candidat al democraţilor la şefia Chişinăului, a fost lipsit astăzi de imunitate parlamentară pentru a fi cercetat într-un dosar legat de concesionarea, în urmă cu şase ani, a aeroportului international Chişinău. Decizia în privinţa lui Petru Jardan, un deputat din fracţiunea Şor căruia procurorul interimar la fel i-a solicitat ridicarea imunităţii, a fost amânată din cauza lipsei acestuia din ţară. Fiind primul democrat lipsit de imunitate şi primul demnitar ajuns în vizorul procuraturii pentru concesionarea aeroportului, Cebotari, care a deţinut mai multe funcţii publice, inclusiv de ministru al justiţiei în timpul guvernării democrate, spune că noua majoritate vrea de fapt să-i reducă şansele în campania pentru Primăria Chişinău.

Your browser doesn’t support HTML5

Început de campanie electorală pentru Vladimir Cebotari, dar şi de anchetă penală în legătură cu concesionarea aeroportului



Faptele ce i se impută democratului ţin de activitatea sa de adjunct de ministru la transporturi în 2013, când s-a produs concesionarea aeroportului. Cebotari a făcut parte din comisia de concurs. Membrii unei anchete parlamentare vorbesc de câteva săptămâni despre caracterul ilicit al concursului şi despre nevoia de a-i cerceta şi pe demnitarii implicaţi. Printre pretenţiile mai importante ce au sunat până acum în timpul anchetei parlamentare la adresa concursului sunt că a scos învingătoare o companie fictivă şi că i-a atribuit facilităţi economice nesperate, inclusiv dreptul de a percepe o taxă de modernizare de 9 euro. Bănuiala autorităţilor e că investiţiile ce au urmat în aeroport ar fi provenit tocmai din acea taxă.

Ceea ce s-a aflat astăzi nou, cu prilejul examinării demersului împotriva lui Cebotari, despre acuzaţiile din ancheta legală la adresa participanţilor la concesionare e că Procuratura vede cazul ca şi o acţiune „în interesul unui grup criminal organizat”.

Procurorul interimar, Dumitru Robu: „Toate persoanele care au fost implicate în ilegalitatea la concesionarea aeroportului vor fi identificate şi cercetare penal”.


Din comisia de concurs au făcut parte, pe lângă Cebotari, alte şapte persoane. Un argument cu care s-a apărat Cebotari e că ancheta legală nu pare să le fi vizat până acum pe vreuna din ele. La fel, Cebotari a spus în apărarea sa că comisia nu a făcut decât să execute ceea ce s-a decis în executiv. Printre votanţii din Guvern, a mai spus el, ar fi fost şi actuala prim-ministră, Maia Sandu, o acuzaţie care a mai sunat la adresa acesteia şi pe care Sandu a respins-o de mai multe ori până acum.

Eu înțeleg că nu vă este convenabil să aveți concurenți în campania electorală...
Vladimir Cebotari


Vladimir Cebotari: „Chiar dacă comisia, tehnic, a atribuit puncte şi a identificat concesionarul, raportul şi contractul au fost aprobate de Guvern. Cine era membru al Guvernului atunci? Doamna Maia Sandu nu a ridicat mâna pentru această decizie? Eu înţeleg că nu vă este convenabil să aveţi concurenţi în campania electorală.”

Fireşte că democraţii au interpretat acţiunea ca persecuţie politică cu miză electorală. Doar Parlamentul a luat decizia la câteva ore de la depunerea de către Cebotari a cererii de înregistrare în cursa de primar al Chişinăului. Autoritatea electorală are la dispoziţie o săptămână pentru a decide în privinţa înregistrării sau nu a acestuia în cursă. Procurorul interimar a spus presei la încheierea şedinţei că procuratura nu are intenţia de a-l reţine pe Cebotari.