În 1989, un val de proteste de mare amploare împotriva regimurilor comuniste a cuprins țările din Europa de Est. Evenimentele de desfășurau cu repeziciune, iar reporterii occidentali reușeau cu greu să țină pasul.
Peste 250 de mii de oameni au protestat din nou la Praga împotriva premierului Andrej Babis, protest organizat cu o zi înainte de a se marca 30 de ani de la Revoluția de catifea care a dus la căderea regimului comunist din fosta Cehoslovacie.
Cehii marchează sâmbătă, 16 noiembrie, 30 de ani de la Revoluția de Catifea, care s-a încheiat cu răsturnarea regimului comunist. Pentru mulți cehi însă bucuria aniversării celor trei decenii de libertate ar putea fi însă mult umbrită de bătăliile politice din zilele noastre.
Căderea Zidului Berlinului era prezentată de televiziunile din Rusia, acum 10 ani, ca un triumf al libertății. Astăzi, însă, retorica s-a schimbat dramatic. În același ton cu autoritățile, posturile TV rusești numesc reunificarea Germaniei „anschluss” – „anexare” și o „nedreptate”.
Comisia de Informații a Camerei Reprezentanților din Congresul SUA demarează, săptămâna aceasta, audierile publice care ar putea conduce la demararea procedurii de demitere (punerea sub acuzare) a președintelui Donald Trump.
Regizorul ucrainean Oleh Sențov, despre eliberarea prizonierilor politici ucraineni din Rusia. Interviu oferit pentru Current Time, la Vilnius, unde Sențov a participat la cel de-al șaptelea „Forum al Rusiei Libere”, care a întrunit politicieni, activiști și experți în domeniul drepturilor omului.
Zid… ce caută acesta în centrul Berlinului? Este întrebarea care și-au pus-o în urma cu 30 de ani doi frați-activiști, care își amintesc astăzi cu mari emoții despre căderea Zidului Berlinului și contribuția lor nemijlocită la acest fapt.
Interviu cu A. Ross Johnson, directorul postului de radio Radio Free Europe / Radio Liberty, în perioada 1988-1991. Despre rolul Europei Libere în revoluțiile din 1989 și impactul acestora asupra radiourilor.
La 30 de ani de la căderea Zidului de la Berlin, am revizitat câteva din locurile simbolice ale Berlinului de est.
„Casa împușcaților” („Расстрельный дом”) din Moscova - clădirea care găzduia pe vremuri Colegiul militar al Curții Supreme a URSS și locul unde au fost executați mii de oameni, victime ale regimului stalinist - ar putea deveni magazin de parfumuri.
Încarcă mai mult