Linkuri accesibilitate

Ştiri

Gheorghe Onişoru renegat de PNL

Biroul Executiv al PNL a hotărît să-i ceară preşedintelui Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), Gheorghe Onişoru să demisioneze din funcţia pe care o deţine, pe motiv că nu a desfăşurat o activitate managerială de natură să ducă la îndeplinirea obiectivelor CNSAS stabilite prin lege. Liberalii consideră că sub conducerea lui Onişoru CNSAS a devenit o instituţie subordonată Serviciului Român de Informaţii.

Ştirea zilei

Mircea Dinescu, Horia Roman Patapievici şi Andrei Pleşu, membri ai Colegiului, au criticat în mai multe rînduri SRI şi conducerea Colegiului CNSAS pe motiv că tergiversează deconspirarea foştilor ofiţeri de Securitate care au făcut poliţie politică, în timp ce Onişoru este susţinut de membrii Colegiului propuşi de PSD şi PRM, care se opun desconspirării tuturor foştilor ofiţeri de Securitate.

Nerespectarea confidenţialităţii datelor pe internet - aspru pedepsită la Timişoara

Un hacker în vîrstă de 24 de ani a fost condamnat de o instanţă a Judecătoriei din Timişoara la doi ani şi şase luni de închisoare pentru şantaj şi violarea secretului corespondenţei. Poliţiştii au stabilit că în august 2000 Nicolae Mircea Harapu a reuşit să intre prin reţeaua Internet în serverul companiei Zwirl Com of New York din SUA, de unde a sustras 15 fişiere cu date confidenţiale despre clienţii firmei şi despre cărţile lor de credit. El a contactat apoi prin e-mail compania americană şi a ameninţat că, dacă nu va primi 5.000 de dolari, va face public faptul că serverul de la Zwirl nu este sigur şi nu asigură confidenţialitatea datelor. Mircea Nicolae Harapu a făcut apel la sentinţa pronunţată de Judecătoria Timişoara.

Ameliorarea procedurilor electorale în Statele Unite - lege semnată de preşedintele Bush

Preşedintele Statelor Unite, George W. Bush a semnat o lege menită să împiedice repetarea dificultăţilor de vot ivite în alegerile prezidenţiale din anul 2000. În următorii trei ani va fi cheltuită suma de aproape 4 miliarde de dolari pentru îmbunătăţirea procedurilor electorale.

Scrisoare deschisă adresată preşedintelui Putin de Congresul mondial cecen

La Congresul Mondial Cecen, desfăşurat la Copenhaga, cecenii din exil au cerut preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, să pună capăt războiului din Cecenia. Lui Putin i-a fost adresată o scrisoare deschisă în care se subliniază că nu există o alternativă la dialogul politic. Delegaţii la Congres, se mai afirmă în scrisoare, condamnă terorismul, inclusiv cele întîmplate săptămîna trecută la Moscova, subliniind însă că terorismul de stat este cea mai periculoasă formă de terorism. Rusia a protestat împotriva desfăşurării Congresului Cecen de la Copenhaga.

Poziţia Franţei în privinţa rezoluţiei ONU asupra dezarmării Irakului

Franţa doreşte ca membrii Consiliului de Securitate Onu să cadă în curînd de acord asupra unei rezoluţii privind Irakul, dar se opune ca textul unei rezoluţii să menţină deschisă opţiunea unei acţiuni militare necondiţionate. Afirmaţia a fost făcută de ministrul de externe francez, Dominique de Villepin, care s-a adresat Camerei inferioare a Parlamentului de la Paris.

12 mii de angajaţi din industria de armament - disponibilizaţi în următorii 2 ani

Agenţii economici din industria de apărare vor disponibiliza, în următorii doi ani, aproximativ 12.000 de persoane, a declarat preşedintele Comisiei economice din Senat, Dan Mircea Popescu, precizînd că se poartă negocieri între autorităţi şi sindicate cu privire la modalitatea în care vor fi recompensaţi cei care vor rămîne fără locuri de muncă.

Potrivit senatorului PSD, guvernul ar fi dispus să ofere între 12 şi 15 salarii compensatorii, în timp ce reprezentanţii sindicatelor solicită 36 de salarii.

Retragerea unei noi garnituri de tren cu muniţii din Transnistria - poate mîine?

Următoarea garnitură de tren încărcată cu muniţii din dotarea Grupului Operativ de Trupe Ruse, cea de a cincea la număr, ar putea pleca mîine din regiunea transnistreană a Republicii Moldova spre Federaţia Rusă, au declarat Europei Libere membri ai Misiunii OSCE la Chişinău.

Responsabilul de relaţiile cu publicul al Misiunii OSCE, Matti Sidoroff, a precizat că un grup de experţi ai Organizaţiei au fost admişi ieri la depozitul de muniţii ruseşti de la Colbasna pentru a inspecta garnitura de tren.

El a adăugat că, de data aceasta, experţii militari ai OSCE nu au întîmpinat nici un fel de obstacole nici din partea autorităţilor de la Tiraspol, nici a conducerii Grupului Operativ de Trupe Ruse, aşa cum s-a întâmplat la inspectarea garniturii precedente.

Cheltuirea în România a fondurilor comunitare - controlată de Comisia Europeană

Negociatorul şef pentru România al Comisiei Europene, Enrico Pasquarelli a făcut cunoscut că este investigată alocarea şi cheltuirea unor fonduri comunitare în România, aşa cum există astfel de anchete şi în state membre sau candidate la Uniunea Europeană.



Şeful Delegaţiei Comisiei Europene în România, Jonathan Scheele, a precizat că, în cazul în care investigaţiile relevă că banii nu au fost folosiţi corect, sumele trebuie rambursate.

Ion Iliescu la Baku

Aflat la Baku, preşedintele Ion Iliescu a pledat la convorbirile avute cu preşedintele Azerbaidjanului, Gaidar Aliev pentru intensificarea schimburilor comerciale bilaterale şi dezvoltarea colaborării economice, în special prin realizarea proiectului de interconectare a spaţiului Mării Caspice cu România şi restul Europei.

Şeful statului român s-a pronunţat pentru reînvierea Drumului Mătăsii, o iniţiativă a preşedintelui Gaidar Aliev. Ion Iliescu a apreciat că proiectul liniei de transport al gazelor naturale şi petrolului din Marea Caspică la Marea Neagră ar putea fi interconectat cu proiectul realizat în comun de România, Iugoslavia, Croaţia şi Italia pentru transportul petrolului la Marea Adriatică.

Anestezic puternic folosit la neutralizarea teroriştilor de la Moscova - părere a unui specialist german

Un medic german a afirmat că forţele de securitate ruseşti au folosit un anestezic puternic pentru a-i neutraliza pe cei care au luat ostateci într-un teatru din Moscova. Thomas Zilker, medic toxicolog de la clinica universitară din Muenchen, unde sînt internaţi doi germani care fuseseră luaţi ostateci la Moscova, consideră că forţele de securitate ruseşti nu au comis o greşeală în ce priveşte dozarea anestezicului, dat fiind că era esenţial ca acesta să aibă un efect imediat. Autorităţile ruseşti refuză să precizeze ce fel de gaz a fost folosit împotriva rebelilor ceceni, gaz despre care se presupune că a provocat moartea a 115 ostateci.

Proiectului de lege pentru completarea Legii regimul străinilor - Ministerul justiţiei solicitat

Deputaţii din Comisia de apărare au solicitat prezenţa reprezentanţilor Ministerului Justiţiei la dezbaterea proiectului de lege pentru completarea Legii regimul străinilor. Principalul subiect de discuţie îl constituie prevederea conform căreia pe teritoriul naţional este interzisă intrarea cetăţenilor străni despre care există "date certe" că au comis sau au participat la comiterea unei infracţiuni contra păcii şi omenirii ori a unei crime de război sau crime contra umanităţii, prevăzute în convenţiile internaţionale la care România este parte.

Oficiul Naţional de Prevenire şi Control al Spălării Banilor din România înfrăţit cu Oficiul Italian de Informaţii Financiare din Italia

Uniunea Europeană a finanţat cu 375.000 euro un proiect de înfrăţire instituţională între Oficiul Naţional de Prevenire şi Control al Spălării Banilor din România, Oficiul Italian de Informaţii Financiare din Italia şi Banca Naţională a Austriei. Şeful Delegaţiei Comisiei Europene în România, Jonathan Scheele, a declarat la o conferinţă de presă, că proiectul de extindere a capacităţii instituţiilor româneşti în prevenirea şi combaterea spălării banilor a urmărit armonizarea legislaţiei româneşti cu cea a Uniunii Europene, îmbunătăţirea identificării şi prelucrării tranzacţiilor suspecte şi îmbunătăţirea colaborării instituţionale.

Subvenţionare parţiale a creditelor pentru renovarea locuinţelor

CEC va acorda, începînd din anul 2003, credite cu dobîndă subvenţionată parţial de stat pentru consolidarea şi amenajarea locuinţelor, a declarat la Arad, Sergiu Sechelariu, secretar de stat în cadrul Ministerului Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei.



Potrivit Ministerului Lucrărilor Publice, asociaţiile de proprietari vor putea solicita credite şi pentru renovarea faţadelor sau consolidarea clădirilor, iar statul va subvenţiona o parte din dobîndă.

Scumpirea ţigărilor - începînd de luni

British American Tobacco şi Japan Tobacco International vor majora, începînd de luni, cu sume cuprinse între 1.000 de lei şi 2.000 de lei pachetul, preţurile de comercializare a ţigărilor. Măsura este luată pentru a se acoperi cheltuielile legate de plata unor taxe speciale şi de creşterea preţului la care se achiziţionează timbrele de marcaj.

Cozmin Guşă - evoluţiile din CNSAS :un spectacol de prost gust

Secretarul general al PSD, Cozmin Guşă a afirmat într-o conferinţă de presă că scandalul din Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii este ˝un spectacol de prost gust, care îi pune în lumină penibilă pe cei care deconspiră dosarele fostei securităţi”.

Copenhaga cere Moscovei să dovedească că la Congresul mondial al cecenilor participă terorişti

Ministrul de externe danez, Per Stig Moeller a cerut Rusiei să prezinte dovezi că unii din delegaţii la cel de al doilea Congres Mondial al Cecenilor, care are loc la Copenhaga – sînt terorişti. Potrivit ministerului de externe de la Moscova, Congresul Cecen ar fi fost organizat şi finanţat de teroriştii ceceni şi complicii lor din reţeaua Ql Qaida. Şeful diplomaţiei daneze a afirmat că, dacă există dovezi convingătoare în sprijinul celor susţinute de partea rusă, guvernul de la Copenhaga va lua imediat măsuri. La Congres participă circa 100 de ceceni, militanţi ruşi pentru drepturile omului şi oficialităţi din alte ţări europene, pe agenda discuţiilor figurînd modalităţile de rezolvare a conflictului din Cecenia.

Preşedintele Iranului pune popularitatea lui Osama bin Laden pe seama unei politici americane "greşite"

Preşedintele Iranului, Mohammad Khatami a afirmat că sporirea popularităţii în lumea islamică a liderului reţelei teroriste Al Qaida, Osama bin Laden s-ar datora unei politici greşite a Statelor Unite. Aflat la Madrid, într-o vizită oficială, Khatami a mai declarat că Iranul se opune unei acţiuni militare împotriva Irakului, adăugînd că Statele Unite nu pot impune o schimbare de regim la Baghdad, decizie care, a susţinut el, poate fi luată numai de poporul irakian

Ministrul de externe irakian acuză Washingtonul şi Londra de "neocolonialism"

Ministrul irakian de externe Naji Sabri a acuzat Statele Unite şi Marea Britanie de “fărădelegi” în tentativa lor de a trece prin Consiliul de Securitate o nouă rezoluţie privind dezarmarea Irakului. Într-un interviu la BBC, Sabri a afirmat că proiectul de rezoluţie sprijinit de Statele Unite şi Marea Britanie reprezintă o tentativă de a folosi Naţiunile Unite pentru lansarea unei noi ere de “colonialism” american şi britanic.

Convorbiri exploratorii nipono-nordcoreene la Kuala Lumpur

Negociatori din Japonia şi Coreea de Nord se întîlnesc într-o tentativă de a restabili relaţiile diplomatice între cele două ţări. Întîlnirea de două zile, prima de acest fel din ultimii doi ani, are loc în capitala Malaieziei, Kuala Lumpur. Tratativele survin la cîteva zile după ce Statele Unite, Japonia şi Coreea de sud au cerut Coreii de Nord să renunţe la programul său de înarmare nucleară. Oficialităţi nipone au declarat că procesul de normalizare a relaţiilor va fi stopat dacă Fenianul refuză cererea de a pune capăt programului de înarmare nucleară.

Parlamentul palestinian aprobă noul cabinet propus de Arafat

Parlamentul palestinian a aprobat lista celor 19 membri ai noului cabinet al preşedintelui Autorităţii Palestiniene, Yasser Arafat. Cabinetul va rămîne în exerciţiu pînă la alegerile prezidenţiale şi legislative programate pentru luna ianuarie. Cabinetul precedent a demisionat luna trecută, anticipînd că nu va primi un vot de încredere în legislativul palestinian. În discursul rostit cu prilejul anunţării noului cabinet, Arafat a făcut un nou apel la reconciliere cu Israelul, subliniind că respingerea ocupaţiei israeliene în teritoriile palestiniene nu înseamnă negarea dreptului Israelului la existenţă.

Vizita coordonatorului special al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-est la Chişinău

La Chişinău continuă vizita coordonatorului special al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-est, Erhard Busek. Programul de astăzi prevede întîlniri cu vicepremierul Stefan Odajiu şi cu ministrul de externe Nicolae Dudău. Ieri preşedintele Vladimir Voronin a repetat intenţia Republicii Moldova de a adera la procesul de cooperare în sud-estul Europei. Voronin a subliniat interesul Republicii Moldova de a subscrie la Memorandumul privind crearea unei pieţe regionale a Energiei.

Preşedintele Moldovei Voronin speră într-o reducere la jumătate a sărăciei pînă în 2015

Presedintele moldovean, Vladimir Voronin a declarat că sărăcia în Republica Moldova va putea fi redusă la jumătate pînă în anul 2015, în prezent 88 la sută din populaţia ţării avînd venituri sub minimul de existenţă.

Voronin a făcut aceasta declaratie în cadrul unui forum organizat cu sprijinul Bancii Mondiale, la care se discută principiile de elaborare a Strategiei de creştere economică şi reducere a sărăciei. Acest program va sta la baza finanţării externe a Republicii Moldova în următorii trei ani. Pentru punerea lui în practică, Guvernul de la Chişinău speră să obţină de la organismele financiare internaţionale credite concesionale de peste 200 de milioane de dolari.

Premierul Năstase la Sofia

Premierul Adrian Năstase, aflat la Sofia într-o vizită oficială l-a îndemnat pe omologul său bulgar, Simeon Saxa-Coburg-Gotha, să accepte ca România şi Bulgaria să îşi unească forţele în eforturile de aderare la Uniunea Europeană pînă în anul 2007. După cum relatează agenţia Associated Press, Năstase a afirmat că aderarea celor două ţări ar putea fi amînată ca urmare a cooptării în 2004 a 10 noi membri, dat fiind că numeroase state ale Uniunii Europene sînt iritate de extinderea unională.

Val de arestări la Moscova - încercare de depistare a complicilor teroriştilor ceceni

Ministrul de interne rus, Boris Grîzlov a făcut cunoscut că poliţia a reţinut zeci de persoane suspectate de implicare în luarea ostatecilor de la Moscova. Grîzlov a precizat că ministerul de interne a lansat o operaţiune “fără precedent” de lichidare a ceea ce el a numit reţelele teroriste din Moscova. Potrivit procurorului-şef al Moscovei, Mihail Avdiukov, mai mulţi dintre cei reţinuţi au fost prinşi cu materiale pentru fabricarea de explozive.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG