Linkuri accesibilitate

Ştiri

Copenhaga criticată în urma arestării unei lider cecen

Zelimkhan Iandarbiyev, fost preşedinte al Ceceniei a protestat împotriva deciziei guvernului danez de a-l aresta pe emisarul separatist cecen Ahmed Zakaiev. Autorităţile de la Copenhaga au primit astăzi cererea oficială a Moscovei pentru extrădarea lui Zakaiev. El este acuzat de implicare în operaţiunea de săptămîna trecută, cînd rebeli ceceni au luat sute de ostateci într-un teatru moscovit.

Program Phare: Agenţia pentru egalitatea de şanse

România va avea o Agenţie Naţională pentru Egalitatea de Şanse, care va fi înfiinţată printr-un program PHARE, a anunţat şeful Delegaţiei Comisiei Europene, Jonathan Scheele, la o dezbatere privind problema egalităţii şanselor între femei şi bărbaţi, la care au participat reprezentanţi ai Parlamentului României, Parlamentului European şi ai societăţii civile. Agenţia va avea un buget de două milioane euro, din care 200.000 euro reprezintă contribuţia autorităţii române. În acest program, care va fi pus în aplicare de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, funcţionarii publici, reprezentanţii patronatelor şi sindicatelor vor fi pregătiţi în domeniul egalităţii de şanse din Uniunea Europeană. Proiectul va începe în aprilie 2003.

Proiectul de Lege privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie

Promisiunea, oferirea sau darea de bani, de daruri ori alte foloase, direct sau indirect, unei persoane care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar, pentru a-l determina să facă ori să nu facă un act ce intră în atribuţiile sale de serviciu reprezintă o infracţiune şi va fi incriminată.

Această prevedere este inclusă în proiectul de Lege privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, discutat într-o primă formă în şedinţa de joi a Guvernului.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, noua incriminare este necesară, deoarece, în prezent, infracţiunea de trafic de influenţă priveşte numai fapta "vînzătorului de influenţă", nu şi fapta "cumpărătorului de influenţă".

Declaraţia unui lider din opoziţia irakiană

Liderii opoziţiei irakiene consideră că folosirea de către Statele Unite a forţei militare este necesară pentru înlăturarea de la putere a preşedintelui irakian, Saddam Hussein, însă trupele americane trebuie să recurgă la minimum de forţă şi să părăsească ulterior teritoriul irakian cît mai curînd posibil. O declaraţie în acest sens a fost făcută de Jalal Talabani, liderul Uniunii Patriotice a Kurdistanului care controlează o parte a enclavei kurde din partea de nord a Irakului.

Strategia naţională pentru societatea informaţională - aprobată de guvern

Guvernul a aprobat strategia naţională pentru societatea informaţională. Preşedintele Iliescu a precizat că în perioada 7-9 noiembrie va avea loc la Bucureşti Conferinţa europeană în domeniul societăţii informaţionale. Conferinţa de la Bucureşti are ca scop pregătirea Congresului mondial privind societatea informaţională de la Geneva, care va avea loc în anul 2003.

Sîmbătă: miting de protest al minerilor din Motru

Minerii din Motru au adresat o scrisoare deschisă preşedintelui Iliescu şi premierului Năstase, în care le cer să sprijine rezolvarea problemelor sociale ale zonei.

. Potrivit liderilor sindicali, minerii din Motru vor organiza sîmbătă dimineaţa un miting de protest, la care se aşteapă să participe aproximativ o mie de persoane. Mai multe mine din zona Motru vor fi închise în următorii ani, majoritatea epuizîndu-şi rezervele sau fiind nerentabile, după cum precizează administraţia Companiei Naţionale a Lignitului Oltenia.

Ambasadorul nord-coreean la Moscova: Fenianul nu dispune de arme nucleare

Ambasadorul Coreei de Nord la Moscova, Pak Hui Chun a declarat că ţara sa are dreptul să fabrice arme nucleare dată fiind ameninţarea pe care Statele Unite o prezintă pentru suveranitatea sa. Ambasadorul nord-coreean a afirmat însă că regimul de la Fenian nu are un program de înarmare nucleară. Vice-ministrul de externe rus, Aleksandr Losiukov a afirmat că explicaţiile date de nord-coreeni sînt ambigue şi nesatisfăcătoare.

Cutremur de pămînt în Italia

Cel puţin trei copii şi-au pierdut viaţa în urma unui cutremur de pămînt produs în partea centrală şi de sud a Italiei. Într-un sat aflat la nord-est de Napoli, peste 50 de copii şi cîţiva adulţi se aflau într-o şcoală al cărei acoperiş s-a prăbuşit. Cutremurul a avut magnitudinea de gradul 5,4 pe scara Richter.

Extinderea NATO - măsuri ante şi post summit - în atenţia autorităţilor române

Guvernul a analizat un program al măsurilor pe care autorităţile române trebuie să le ia pînă la summit-ul NATO de la Praga din luna noiembrie, dar şi măsurile post-Praga pentru ratificarea cît mai rapidă în Parlamentele ţărilor membre a unei eventuale invitaţii adresate României de aderare la Alianţa Nord-Atlantică. Preşedintele Iliescu şi premierul Adrian Năstase au subliniat că momentul Praga reprezintă doar un început, anul 2003 fiind foarte important în cadrul procesului de aderare nord-atlantică, deoarece invitaţia pe care România speră să o primească la Praga de a deveni membru al Alianţei Nord-Atlantice va trebui ratificată de Parlamentele tuturor statele membre NATO.

Japonia deplînge eşecul negocierilor cu Coreea de nord

Şeful delegaţiei japoneze la tratativele de normalizare a relaţiilor cu Coreea de Nord şi-a exprimat regretul pentru eşecul discuţiilor care au avut loc săptămîna aceasta în Malaiezia. După cum a spus reprezentantul nipon Katsunari Suzuki, nu s-a înregistrat nici un progres în chestiunea privind cetăţenii japonezi răpiţi de Coreea de nord în anii 70.

Ştirea zilei

Totodată, la cererea Japoniei ca Fenianul să renunţe la programul de înarmare nucleară, partea nord coreeană a declarat că această chestiune trebuie rezolvată numai prin dialog cu Statele Unite. Washongton-ul a exclus orice discuţii la nivel înalt cu Fenianul după ce Coreea de Nord a admis că a menţinut un program secret de înarmare nucleară încălcînd un acord încheiat cu Statele Unite în 1994.

Agenda şedinţei de guvern

Şedinţa de guvern de astăzi, condusă de preşedintele Ion Iliescu discută despre măsurile prin care autorităţile de la Bucureşti ar trebui să rezolve problemele semnalate în raportul Comisiei Europene privind Romania. Între principalele probleme semnalate se numără aceea a corupţiei. Pe agenda şedinţei se află şi un raport referitor la pregătirea Romaniei pentru Summitul NATO de la Praga din luna noiembrie, strategia naţională pentru dezvoltarea sectorului informaţional şi un proiect de ordonanţă de urgenţă privind sistemul asigurărilor sociale.

Dubla cetăţenie: în dezbatere la Chişinău

Parlamentul de la Chişinau votat în primă lectură un proiect de lege privind anularea restricţiei constituţionale care interzice cetăţenilor Republicii Moldova să deţină, concomitent, şi cetăţenia altor state. Această modificare a fost determinată, potrivit deputaţilor, de numărul mare al cetăţenilor moldoveni care au obţinut sau doresc să obţină cetăţenia altor ţări precum România sau Rusia. Restricţia în această privinţă, prevăzută de constituţia ţării, ar fi obligat autorităţile moldovene să refuze acestor persoane cetăţenia Republicii Moldova.

Comuniştii din Consiliul municipal Chişinău nu scumpesc tariful la apă din considerente electorale

Consiliul municipal Chişinău a respins cererea primăriei de a dubla tariful pentru apă, în pofida faptului că această decizie ar putea duce la falimentarea furnizorului Apa-Canal. Consilierii comunişti, care deţin cele mai multe mandate în Consiliul Municipal Chişinău, s-au pronunţat împotriva majorării pe motiv că populaţia nu va putea achita noul tarif. La rîndul lor, reprezentanţii celorlalte partide au declarat că sînt gata să susţină majorarea tarifului dacă şi comuniştii vor proceda la fel. Surse din cadrul primăriei afirmă că membrii Consiliului refuză să majoreze tariful la apă, deoarece în primăvară, în municipiul Chiţinău vor avea loc alegeri locale.

Premierul Năstase şi Acordul social

Premierul Adrian Năstase a dat asigurări că Executivul va încerca să rezolve problemele din teritoriu legate de aplicarea Acordului social, astfel încât în relaţiile dintre sindicate şi PSD să nu intervină dificultăţi. Prezent la deschiderea Conferinţei naţionale a CNSLR "Frăţia", Adrian Năstase a explicat că, în unele cazuri, Guvernul se află între ciocan şi nicovală, trebuind să răspundă exigenţelor Fondului Monetar Internaţional şi cerinţelor populaţiei.

Dovezi împotriva rebelilor ceceni care au luat ostatecii de la Moscova

La o conferinţă de presă ţinută la Moscova, autorităţile ruse au prezentat o serie de probe în legătură cu recenta criză a ostatecilor. Jurnaliştilor le-au fost arătate grenade, materiale explozive şi alte probe găsite în incinta teatrului. Oficialităţile au prezentat de asemeni înregistrări ale unor convorbiri telefonice care, potrivit lor, arată că rebelii ceceni care au luat peste 800 de ostateci, ar fi acţionat la ordinele liderului separatist cecen Aslan Mashadov.

Ştirea zilei

Tot astăzi, poliţia moscovită a anunţat arestarea unui cecen care avea asupra sa un recipient cu opt kilograme de mercur. Poliţia bănuieşte că suspectul intenţiona să folosească mercurul în scopuri teroriste. În spitalele moscovite se mai află 184 dintre foştii ostateci, trataţi în urma efectelor gazului folosit de forţele speciale în intervenţia contra rebelilor. Cel puţin 117 ostateci au pierit din cauza acestui gaz, pe care Moscova l-a identificat ieri drept Fentanyl, un anestezic foarte puternic pe bază de opium.

Critici vehemente la adresa actualei conduceri a CNSAS

Grupul pentru Dialog Social, Alianţa Civică, Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici FDPR, Asociaţia Pro Democraţia, Asociaţia pentru Educaţie Civică şi Solidaritatea Universitară îşi exprimă îngrijorarea faţă de situaţia din CNSAS şi condamnă "abuzul deţinătorilor de arhive", care blochează deconspirarea celor care au făcut poliţie politică.

Ştirea zilei

"Considerăm inacceptabil faptul că preşedintele Colegiului, Gheorghe Onişoru şi încă patru membri ai Colegiului absentează sistematic de la şedinţele plenare, pentru a împiedica repunerea în discuţie prin vot democratic a funcţiilor pe care le deţin. Condamnăm comportamentul dezonorant al acelor membri CNSAS care continuă să încaseze salariul de la instituţia bugetară, a cărei activtate o paralizează prin absenţă premeditată" se arată într-un comunicat dat astăzi publicităţii.

Criza guvernamentală israeliană

Premierul israelian Ariel Sharon încearcă să formeze un nou cabinet după ce ieri miniştrii din Partidul Muncii au părăsit guvernul de unitate naţională în urma unor neînţelegeri asupra bugetului de austeritate pentru anul viitor, legate de finanţarea aşezărilor evreieşti din teritoriile ocupate. Potrivit presei israeliene, posibilii noi aliaţi ai lui Sharon sînt partidele de extremă dreaptă, care adoptă o poziţie intransigentă în problema palestiniană. Premierul, care este şi lider al partidului Likud, a declarat că va încerca să evite organizarea de alegeri anticipate, prin formarea unei noi coaliţii, fără Partidul Muncii.

Ştirea zilei

Succesorul ministrului israelian al apărării, Beniamin Ben Eliezer, care a demisionat ieri, este Shaul Mofaz, fost Şef al Marelui Stat Major al armatei israeliene. Reacţionînd la numirea lui Mofaz în fruntea ministerului apărării, preşedintele Autorităţii Palestiniene, Yasser Arafat a afirmat că această decizie nu este de bun augur pentru pacea în Orientul Apropiat.

Skopie: şedinţă parlamentară de desemnare a guvernului

Parlamentul Macedoniei s-a întrunit pentru a supune la vot formarea unui nou guvern multi-etnic care include şi un partid al rebelilor etnic-albanezi. Premierul desemnat, Branko Crvenkovski a promis că noul guvern va fi unul onest, modest şi responsabil.

Colin Powell: Fenianul are de ales între înarmarea nucleară şi orice asistenţă financiară externă

Secretarul de stat american, Colin Powell a prezice un viitor şi mai sumbru pentru economia nord – coreeană şi pentru nivelul general de trai din această ţară, dacă autorităţile comuniste de la Fenian nu vor renunţa la programele militare nucleare. Şeful diplomaţiei de la Washington a declarat că regimul comunist nord-coreean nu poate spera să primească asistenţă financiară din exterior în condiţiile în care cheltuieşte bani pentru arme de distrugere în masă.

Ştirea zilei

Colin Powell a facut aceste declaraţii după ce în cadrul convorbirilor purtate în Malaezia între oficiali din Japonia si Coreea de nord, reprezentanţii Fenianului au afirmat că nu vor renunţa la armele nucleare. Potrivit ministrului american al apărării Donald Rumsfeld, nord-coreenii deţin doar una sau două bombe atomice cu putere redusă.

CNSAS: PNL cere demisia lui Gheorghe Onişoru

Gheorghe Onişoru a pierdut sprijinul politic al PNL formaţiunea care l-a propulsat la conducerea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Biroul Executiv al PNL îi cere lui Onişoru să demisioneze considerînd că, sub conducerea sa, CNSAS a devenit o instituţie subordonată SRI.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG