Linkuri accesibilitate

Ştiri

Demonstraţie de protest la Chişinău împotriva sistării retransmisiei programului TVR 1

În jur de o mie de persoane au protestat la Chişinău împotriva sistării, acum trei luni, a retransmisiei programului public al televiziunii române TVR 1 - singurul post de televiziune de limbă română cu acoperire naţională în Republica Moldova. Redacţia ziarului "Jurnal de Chişinău" a organizat un miting în centrul capitalei la care au participat şi jurnalişti de la alte publicatii precum şi liderii cîtorva formaţiuni politice extraparlamentare. Protestatarii au acuzat autorităţile comuniste că favorizeaza presa de expresie rusă, în special pe cea din Federaţia Rusă, în detrimentul celei de limbă romană.

Poliţia încrezătoare că va elucida atacul de la liceul Jean Monnet în scurt timp

În cazul atacului de miercuri seara, din faţa liceului Jean Monnet de la Bucureşti, şeful poliţie capitalei susţine ca lucrurile sînt mai simple decît se crede. Gheroghe Mihai, citat de agenţia Mediafax, s-a declarat convins că autorii atacului, soldat cu rănirea a cinci eleve, între care una grav, vor fi identificaţi în următoarele zile. Pentru moment, poliţia a stabilit numai cu siguranţă că în atac s-a folosit o grenadă defensivă. Sute de persoane au fost anchetate; poliţia ar putea reface primul portret robot, publicat vineri, deoarece trăsăturile sînt prea comune.

Şeful inspectorilor ONU speră să-şi înceapă activitatea într-o săptămînă

Deşi Irakul nu a răspuns încă oficial dacă acceptă rezoluţia ONU, şeful inspectorilor ONU Hans Blix s-a declarat încrezător că va reveni în Irak într-o săptămînă. De la reluarea inspecţiilor militare, Irakul are, potrivit rezoluţiei 1441, 30 de zile pentru a furniza toate informaţiile legate de programele de dezvoltare a armelor nucleare, biolgice, chimice şi a rachetelor balistice; perioadă considerată rezonabil de lungă de către Hans Blix, despre care iniţial se relatase că ar fi criticat termenul de 30 de zile drept mult prea scurt.

Liga Arabă susţine rezoluţia ONU

La Cairo au fost reluate lucrările Ligii Arabe, lucrări axate pe ultima rezoluţie ONU privind Irakul. Ministrul de externe al Siriei, ţară care a votat în favoarea rezoluţiei, a cerut Irakului să respecte prevederile noii hotărîri. Pe de altă parte, la Bagdad, liderul irakian Saddam Hussein a convocat o şedintă de urgenţă a parlamentului.

Statele Unite şi Marea Britanie se pregătesc pentru o eventuală intervenţie în Irak

Cotidianul american New York Times relatează că preşedintele George Bush ar fi aprobat deja planul unei intervenţii militare împotriva Irakului, dacă regimul de la Baghdad nu respectă prevederile ultimei rezoluţii ONU şi nu se dezarmează sub supraveghierea inspectorilor internaţionali. Potrivit cotidianului new yorkez, 200 pînă la 250 de mii de soldaţi vor fi concetraţi pentru atacuri aeriene, terestre şi navale. La rîndul său, ministrul britanic al apărării Geoff Hoon a declarat că ţara sa este pregătită de un eventual atac împotriva Irakului, dacă regimul de la Bagdad nu respectă prevederile ultimei rezoluţii ONU privind dezarmarea.

O nouă întîlnire la nivel înalt americano-rusă - probabil la sfîrşitul lunii noiembrie

La sfîrşitul acestei luni, după reuniunea la nivel înalt NATO de la Praga ar putea avea loc o nouă întrevederte între preşedinţii Rusiei şi Statelor Unite, Vladimir Putin si George Bush. Potrivit adjunctului ministrului rus de externe Mamedov, agenda întrevederii va fi dominată de problema sistemelor defensive anti-rachetă. La rîndul său, adjunctul secretarului de stat american John Bolton a precizat că a examinat astăzi, împreună cu Mamedov progresele făcute de grupul mixt de experţi în probleme de dezarmare. Potrivit agenţiei INTERFAX, întrevederea Bush-Putin ar urma să aibe loc în ultimele 10 zile ale lunii, dar nu la summitul NATO de la Praga.

Preşedintele Putin respinge orice negocieri cu liderul cecen Maskhadov

Preşedintele Rusiei Vladimir Putin l-a acuzat pe liderul separatist cecen Aslan Maskhadov de genocid şi a afirmat că a negocia cu acesta ar echivala cu a negocia cu liderul reţelei teroriste al Qaida sau cu liderul Talibanilor. Putin a mai declarat că Maskhadov este un criminal, care a antrenat Cecenia într-un nou război cu Rusia după ce şi-a ruinat ţara. Putin a respins ideea unui acord de pace similar celui din 1996 care a pus capăt primului război din Cecenia. În schimb, preşedintele Rusiei a vorbit despre posibilitatea organizării unui referendum constituţional în Cecenia.

Partidul liberal cere demisia lui Ristea Priboi - reacţie la dezvăluirile unui muncitor de la Steagu Roşu

Partidul national liberal a cerut demisia deputatului PSD Ristea Priboi din comisia pentru controlul SIE, după ce acesta a fost acuzat de Werner Sommerauer, una din victimele revoltei muncitorilor de la Braşov din 1987, că a fost unul din torţionarii săi.

Ştirea zilei

Anul trecut, în urma altor dezvăluiri privind legăturile sale cu fosta securitate comunistă. Ristea Priboi a fost obligat să se retragă de la conducerea comisiei de control SIE şi din funcţia de consilier al premierului Adrian Năstase.

Reacţionînd atit la dezvălurile făcute vineri de unul din participantii la revolta de la Braşov din 87 cît şi la cererea de astăzi a liberalilor, Ristea Priboi a dat publicităţii o declaraţie în care respinge orice implicare în reprimarea revoltei.

Condoleezza Rice sceptică faţă de reacţia Irakului

Consilierul prezindenţial american pentru securitate naţională, Condoleezza Rice a declarat că Statele Unite nu vor accepta nici o abatere a Irakului de la respectarea prevederilor rezoluţiei ONU. “Toleranţă zero” este politica administraţiei în această problemă – a precizat Condoleezza Rice într-un interviu televizat. Rice s-a declarat însă foarte sceptică cu privire la şansa ca Irakul să respecte rezoluţia ONU – ţînînd cont de experienţa din trecut.

Alegeri în 20 de comune şi în municipiul Topliţa

În 20 de comune şi în municipiul Topliţa vor avea loc, astazi, alegeri pentru posturi de primari şi consilieri. Listele cu candidaţi cuprind reprezentanţi ai tuturor partidelor, precum şi 23 de independenţi.

Legea privind accesul la informaţiile publice - 45% din instituţiile publice o practică

Ministrul Informaţiilor Publice, Vasile Dîncu, a declarat că peste 45% dintre instituţiile din România au pus în aplicare Legea privind accesul la informaţiile publice. Dîncu a arătat însă că procesul de aplicare a legii se va întinde pe mai mulţi ani şi va cuprinde mai multe etape.

Pe de altă parte, ministrul Informaţiilor Publice a apreciat că Legea transparenţei, potrivit căreia proiectele decizionale vor trebui făcute publice înainte de a fi aprobate, va contribui la liberul acces la informaţiile cu caracter public.

Tineretul PSD preocupat de conceptul "role model"

Congresul tineretului PSD l-a ales pe Victor Ponta, în funcţia de preşedinte al organizaţiei de tineret. S-au înregistrat doar 13 voturi "împotrivă" din totalul de 464 exprimate. Ponta a declarat, după vot, că este necesar ca tinerii să-şi găsească modele de viaţă, precizînd că modelul său politic şi public este preşedintele Adrian Năstase. La Congresul tinerilor din PSD, Năstase i-a îndemnat pe participanţi să nu îi ia drept model pe baronii locali ai PSD.

Victor Ponta despre aplicarea principiului conflictului de interese la nivelul consilierilor ministeriali

Consilierii ministeriali care deţin şi funcţii de administratori sau cenzori la societăţi comerciale vor trebui să renunţe fie la calitatea de consilier, fie la cea de om de afaceri. Declaraţia a fost făcută ieri de şeful Corpului de Control al primului ministru, Victor Ponta. El a explicat, pe de altă parte, că acei consilieri care sînt implicaţi în societăţi comerciale cu capital de stat trebuie să rămînă în funcţii, pentru a reprezenta statul. De asemenea, Ponta a anunţat că au început verificările la Registrul comerţului privind datele referitoare la consilierii ministeriali.

Bucureştiul salută rezoluţia ONU

Guvernul a salutat adoptarea rezoluţiei Consiliului de Securitate ONU privind dezarmarea Irakului. De asemenea, Guvernul României susţine poziţia Uniunii Europene de a considera îndeplinirea necondiţionată a termenilor rezoluţiei ca fiind ultima şansă pentru Irak de a-şi îndeplini obligaţiile de dezarmare.

Demonstraţie a studenţilor din Teheran pentru libertatea de expresie

Sute de studenţi de la Universitatea din Teheran au protestat noaptea trecută împotriva sistemului juridic conservator al Iranului. Ei au cerut eliberarea din închisoare a profesorului universitar Hashem Aghajari, condamnat la moartea săptămâna aceasta pentru blasfemie, şi au cerut respectarea libertaţii de exprimare în Iran.

Ştirea zilei

Aghajari, un apropiat al preşedintelui reformist Mohammad Hatami, a fost condamnat pentru insulte aduse profetului Mohamed şi înaltului cler musulman ce conduce republica islamica, într-un discurs pronunţat în cursul acestui an. Anterior, Ministerul de externe iranian a respins criticile internaţionale faţa de acest caz, afirmînd că este vorba de o problema internă a Iranului şi că este posibil ca persoana condamnată să facă apel.

Alegeri prezidenţiale în Slovenia - sfîrşitul erei Milan Kucean

Electoratul sloven a fost chemat duminică la urne în cadrul, după cîte se pare, primului tur al alegerilor prezindenţiale. Nouă candidaţi s-au înscris în cursă, dar cele mai mari şanse de victorie le are premierul Janez Drnovsek, care se bucură şi de sprijinul actualului preşedinte Milan Kucan. Cu toate acestea, majoritatea analiştilor cred că nici un candidat nu va obţine, din primul tur peste 50 la sută din voturi – motiv pentru care va fi necesară organizarea unui tur de balotaj la 1 decembrie. Slovenia este prima fostă republică iugoslavă care şi-a declarat independenţa în 1991 - singura care a reuşit să se despartă de Belgrad aproape paşnic, mai precis după un război de 10 zile, şi singura care, sub conducerea unui preşedinte Kucan, este acum pe punctul de a fi admisă în NATO şi Uniunea Europeana.

Viitoarea conducere a comuniştilor chinezi - o necunoscută pentru observatorii interni şi internaţionali

Elita Partidului Comunist Chinez a început astazi discuţii secrete despre noua generaţie de lideri ce ar urma să fie aleşi săptămâna aceasta în fruntea partidului, dupa retragerea din funcţii a preşedintelui Jiang Zemin şi a altor oficialităţi. Delegaţii la cel de-al 16-lea Congres al partidului nu au oferit nici un fel de detalii despre schimbările ce urmează a fi adoptate. Se aşteaptă însă ca în locul actualului preşedinte să fie numit vicepreşedintele Hu Jintao. În deschiderea congresului PCC, vineri, Jiang Zemin i-a invitat în randurile partidului pe oamenii de afaceri privaţi. Noua conducere a partidului va fi desemnata joi de cei 2114 delegati la Congres.

Alegeri parţiale în 21 de localităţi din ţară

Duminică au loc alegeri locale partiale în 21 de localităţi din ţară. Pentru 19 posturi de primari s-au depus 110 candidaturi, din partea tuturor partidelor. 8 candidaţi sînt independenţi. În 11 circumscriţii electorale au loc alegeri parţiale pentru consiliile locale – pentru 127 de locuri de consilieri candidează 698 de persoane.

Primi paşi în acheta legată de atentatul de la liceul Jean Monnet

Ancheta în cazul atacului de miercuri seară, de la liceul Jean Monnet din Bucureşti nu a înaintat foarte mult. Poliţia a publicat primul portret robot al unui posibil suspect. Totodată, directorul general al poliţiei capitalei Mihai Gheorghe a declarat Europei Libere, că s-a stabilit definitiv că în atac a fost folosită o grenadă defensivă, de provenienţă eventual străină. Motivele atacului nu sînt cunoscute: poliţia lucrează, ca la început, cu trei variante: reglare de conturi, actul unui dement sau o formă de protest Între timp, la Spitalul de urgenţă se mai afla o singură elevă din cele cinci rănite în urma exploziei . Stare ei este stabila – au declarat surse din spital.

Florenţa - centrul mişcării antiglobalizare la acest sfîrşit de săptămînă

Sute de mii de persoane, militanţi împotriva globalizării, protestează la Florenţa, împotriva unui eventual război în Irak. Organizatorii estimează numărul participanţilor la 300 de mii. 6000 de poliţişti sînt masaţi în oraş pentru a preveni orice act de violenţă – pînă acum însă, protestul s-a desfăşurat relativ liniştit.

Autorităţile de la Bagdad examinează rezoluţia 1414

Irakul examinează noua rezoluţie ONU, prin care i se cere să renunţe la arsenalele de distrugere în masă şi să accepte ca procesul să fie supraveghiat de inspectorii ONU. Cunoscută între timp sub numărul ei “1414” – noua rezoluţie

Ştirea zilei

acordă Irakului 7 zile pentru a accepta condiţiile şi alte 23 de zile pentru a–şi dezvălui programele de armament chimic, biologic şi nuclear şi programul de rachete balistice. Inspectorii asupra armamentului vor avea 45 de zile pentru a-şi relua activitatea în Irak. Şi vor trebui să raporteze Consiliului de Securitate în termen de 60 de zile de la reluarea inspecţiilor.

Premier şi pedagog: Adrian Năstase înfierează în faţa tineretului PSD modelul de viaţă al baronilor locali

Victor Ponta, şeful corpului de control al primului ministru, a fost ales la conducerea organizaţiei de tineret a partidului social-democrat. La reuniunea tinerilor, a participat şi preşedintele partidului, premierul Năstase, care i-a îndemnat pe tineri să nu ia exemplul aşa-numiţilor “baroni locali”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG