Linkuri accesibilitate

Ştiri

Avertizat, ameninţat, şantajat ? - Guvernul de la Chişinău şi concernul rus Gazprom

Concernul rus Gazprom a cerut autorităţilor de la Chişinău să restrîngă consumul de gaz al ţării cu 25 până la 30 de procente începînd de la 1 noiembrie, să plătească de urgenţă datoriile pentru gazul consumat şi să se aştepte la preţuri majorate de la anul. Agenţia ITAR-TASS relatează că aceste avertismente sînt cuprinse într-o scrisoare adresată de Gazprom preşedintelui Moldovei Vladimir Voronin.

Preşedintele Putin despre obstinaţia liderilor transnistreni - o încăpăţînare interesată

Vorbind la o conferinţă de presă la sediul Uniunii Europene din Bruxelles, preşedintele Rusiei Putin a spus că este în interesul ţării sale să-şi retragă integral armamentul din Trans-nistria şi a dat de inţeles că retragerea este lentă din cauza liderilor de la Tiraspol. “Din nefericire, a spus Putin, conducerea trans-nistreană este alcătuită din oameni cu care este greu să discuţi asemenea chestiuni. Ei au propriile interese, propria lor concepţie despre interesul naţional. Eu cred că această concepţie este greşită. Vom continua să discutăm cu ei aceste chestiuni” – a mai spus preşedintele Putin.

Respingînd acuzaţiile americane Kievul cere sprijinul ONU

Guvernul Ucrainei a cerut Naţiunilor Unite să verifice acuzaţiile potrivit cărora un sistem radar ucrainean ar fi fost vândut Irakului, în ciuda embargoului ONU. Kievul a cerut implicarea Naţiunilor Unite după ce Statele Unite s-au arătat nemulţumite de felul cum a cooperat Ucraina cu o recentă inspecţie a experţilor americani şi britanici. Washingtonul susţine că are informaţii potrivit cărora despre tranzacţiile ilegale cu Irakul ar fi avut cunoştinţă chiar şi preşedintele Ucrainei, Leonid Kucima.

Ambasadorul moldovean la Bucureşti vede în România un mesager al ţării sale, dacă....

Chişinăul va saluta invitarea României în NATO, dacă liderii alianţei vor lua această decizie săptămâna viitoare la Praga – a declarat Europei Libere ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Emil Ciobu. El a mai spus că prin invitarea României în NATO, Republica Moldova va avea un ambasador în alianţă. Ambasadorul Emil Ciobu ne-a mai declarat că speră ca relaţiile dintre Chişinău şi Bucureşti să se îmbunătăţească rapid, după criza din ultimul an, provocată de acuzaţiile de expansionism aduse României de oficiali din guvernul comunist al Moldovei.

Deprecierea leului moldovenesc

Leul moldovenesc s-a depreciat cu un procent în ultimele doua săptămîni în raport cu dolarul şi moneda euro. Un dolar costă acum la Chişinău 13 lei şi 99 de bani, iar un euro - 14lei, cotatia monedei europene depăşind-o pe cea a dolarului. Analiştii economici spun că deprecierea leului faţă de dolar este un fenomen sezonier, caracteristic pentru lunile de toamnă. În acelaşi timp, economiştii explică scumpirea mondei euro în Republica Moldova prin aprecierea acesteia pe piaţa internatională. Economiştii prognozeaza o noua creştere a preţurilor în Republica Moldova ca urmare a deprecierii monedei naţionale.

Legislaţia românească a privatizării: fixată pe un cadru legal ambiguu

Într-un nou studiu pe tema legislaţiei româneşti a privatizării, analiştii de la Economist Intelligence Unit afirmă că prin legile adoptate în acest an guvernul de la Bucureşti a încercat să elaboreze politici de privatizare competitive cu ale altor ţări din regiune şi care să satisfacă atât cerinţele sindicatelor cât şi pe cele ale statului, însă rezultatul nu a fost cel scontat.

Ştirea zilei

Ar fi fost de dorit o simplificare şi clarificare a procesului de privatizare, însa noua legislaţie pre- şi post-privatizare, spun experţii de la Economist Intelligence Unit, conţine o structură şi mai complexă decât cea anterioara, fixată pe un cadru legal ambiguu.

Aderarea României şi a Bulgariei la UE - o chestiune de durată: coordonatorul Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est Erhard Busek

Coordonatorul Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est Erhard Busek a deplâns faptul ca Uniunea Europeană încurajează România şi Bulgaria să adere în 2007. Într-un interviu acordat ziarului german “Die Welt”, Busek susţine că ţările balcanice nu vor fi gata să adere atât de curând şi că va mai trece mult timp până la aşa-numitul “al doilea val al extinderii” Uniunii Europene. La summitul din decembrie, de la Copenhaga, Uniunea ar urma să ofere invitaţii de aderare unui grup de 10 ţări candidate, printre care nu se numără România şi Bulgaria.

Segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene sub lupa OSCE

O delegaţie a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa va examina începînd de astăzi chestiunea controlului vamal pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene. Delegaţia are în componenţă reprezentanţi din 10 state membre în OSCE, inclusiv Statele Unite, Rusia, România şi Ucraina. Potrivit unor surse de la misiunea OSCE din Moldova, experţii organizaţiei vor verifica la faţa locului acuzaţiile aduse Ucrainei, în mai multe foruri internaţionale, de a fi favorizat contrabanda pe această porţiune de frontieră, aflată sub controlul regimului separatist de la Tiraspol.

Ristea Priboi şi Comisia parlamentară SIE - o uniune pe viaţă?

Situaţia deputatului PSD Ristea Priboi, acuzat de implicare în reprimarea revoltei muncitorilor braşoveni, din 1987, va fi discutată marţi în comisia parlamentară pentru controlul Serviciului de Informaţii Externe – a declarat Europei Libere Constantin Nicolescu, preşedintele comisiei parlamentare din care face parte şi deputatul Priboi. La sfirşitul săptămînii trecute, Ristea Priboi a fost acuzat de unul din participanţii la revolta muncitorilor de la Braşov că l-ar fi bătut, în detenţie. Duminică, Partidul Naţional Liberal a cerut excluderea lui Ristea Priboi din comisia parlamentară SIE.

Un act normativ despotic - Confederaţiile sindicale despre Codul Muncii

Confederaţiile sindicale ameninţă cu reluarea protestelor, acuzînd guvernul că a modificat fără consultarea lor Codul Muncii, în dauna salariaţilor. Preşedintele Federaţiei Sindicale Cartel Alfa, Bogdan Hossu a declarat la o conferinţă de presă că după concediul de vară executivul a schimbat unilateral prevederi negociate anterior cu sindicatele. Hossu a îndemnat parlamentul să nu aprobe în noua sa formă Codul Muncii, pe care l-a numit “un act normativ despotic, care instaurează un capitalism sălbatic”.

Parlamentul irakian dezbate rezoluţia ONU cu uşile închise

Parlamentul Irakului se va reuni într-o şedinţă de urgenţă cu uşile închise pentru a discuta un posibil răspuns la rezoluţia ONU de săptămâna trecută, care cere reluarea inspecţiilor internaţionale la arsenalele irakiene.

Ştirea zilei

Adoptată prin vot unanim în Consiliul de Securitate ONU vinerea trecută, rezoluţia prevede “consecinţe grave”, dar neprecizate, dacă Irakul obstrucţionează activitatea inspectorilor. Bagdadul este dator să accepte sau să respingă rezoluţia până vineri, 15 noiembrie. La sfârşitul săptămânii, Liga Ţărilor Arabe a cerut Irakului să accepte rezoluţia ONU, avertizînd totodată Statele Unite să nu se abuzeze de ea pentru a ataca Irakul.

28 ianuarie 2003 - alegeri în Israel

Parlamentul Israelului a fixat pentru 28 ianuarie data alegerilor generale anunţate de premierul Ariel Şaron săptămâna trecută, după dezmembrarea coaliţiei de guvernământ. Un purtător de cuvânt al parlamentului israelian a declarat că data alegerilor ar putea fi modificată în caz de urgenţă naţională, o aluzie la temerile că Israelul ar putea fi atacat de Irak, cu rachete, în cazul izbucnirii unui nou război în Golful Persic.

PSD: pro şi contra alegerilor anticipate vor fi tranşate săptămîna aceasta: pro patria semper

Secretarul general al Partidului Social Democrat Cozmin Guşă a declarat că partidul de guvernământ va hotărî săptămâna aceasta dacă doreşte sau nu alegeri anticipate la anul.

Ştirea zilei

Guşă a spus că în conducerea PSD există încă opinii diferite în această privinţă. Recent, premierul Adrian Năstase şi-a exprimat opinia că ţinerea alegerilor după plan, adică în 2004, ar “bloca” un an extrem de important pentru pregătirea aderării la Uniunea Europeană.

O singură eleva a liceului Jean Monnet rămîne spitalizată după atacul de săptămîna trecută

O altă elevă rănită în explozia de la liceul “Jean Monnet” a fost externată, starea ei fiind în prezent bună, a anunţat ministrul sănătăţii Daniela Bartoş. În spital mai rămîne doar unul dintre cei cinci copii răniţi în incidentul de miercurea trecută.

Ştirea zilei

Ultima dintre elevele rănite, Mariana Ciuraru are o evoluţie favorabilă, dar prognosticul rămîne încă rezervat. Ea a fost rănită grav în urma exploziei, suferind multiple leziuni toracice, cu perforaţie de intestin şi ruptură de vezică biliară. Investigaţiile asupra exploziei continuă, cu sprijinul unor cadre din serviciile speciale. Anchetatorii caută un bărbat de vîrstă medie, considerat suspect în cazul exploziei de miercuri, de la liceul Jean Monnet.

Doi diplomaţi ruşi expulzaţi din Suedia: spionaj tehnologic

Suedia a declarat că expulzează doi diplomaţi ruşi în legătură cu un caz de spionaj la firma de telecomunicaţii Ericsson. Un purtător de cuvînt al ministerului suedez de externe a spus că cei doi sînt angajaţi ai ambasadei ruse, fără să dea alte detalii. Săptămîna trecută poliţia suedeză a arestat trei angajaţi sau foşti angajaţi ai companiei Ericsson sub acuzaţia că au transmis documente secrete unui serviciu de informaţii străin. Ericcson fabrică, între altele, sisteme radar şi de ghidare a rachetelor.

Reuniune Rusia - UE: înlesniri de călătorie pentru ruşii din exclava Kaliningrad

Rusia şi Uniunea Europeană au ajuns la o înţelegere care va permite ruşilor din enclava Kaliningrad să călătorească mai uşor spre alte părţi ale ţării lor, după extinderea Uniunii.

Ştirea zilei

Problema enclavei de la Marea Baltică se află în fruntea agendei summitului Rusia-Uniunea Europeană, care are loc la Bruxelles, cu participarea preşedintelui rus Vladimir Putin. Vorbind în numele preşedinţiei Uniunii Europene, premierul danez Anders Fogh Rasmunssen i-a spus preşedintelui rus Vladimir Putin că războiul din Cecenia nu poate fi redus la o luptă cu terorismul. Premierul danez a insistat că problema cecenă poate fi rezolvată numai pe cale politică şi l-a avertizat pe preşedintele rus că Uniunea Europeană va continua să urmărească îndeaproape evoluţiile din Cecenia, inclusiv eventualele încălcări ale drepturilor omului.

Nerăbdător să ajungă la Praga, preşedintele Lukaşenka dispune autorităţilor de la Minsk să se comporte nediplomatic

Belarus a protestat faţă de întîrzierea unei decizii din partea Cehiei de a-i acorda viză preşedintelui Lukashenka pentru a participa la summitul Nato de la Praga. Un purtător de cuvînt al preşedintelui Lukashenka a declarat că simplul fapt că cehii discută dacă să acorde viză este “o insultă pentru Belarus şi umilitor pentru poporul nostru”. Ministerul de interne din Belarus a avertizat că în cazul în care nu se acordă vize delegaţiei din Belarus “reacţia noastră oficială va fi foarte dură şi consecinţele vor fi foarte grave”.

Conferinţă a Convenţiei asupra armelor biologice - spectrul terorismului face necesara înăsprirea acordului

Delegaţii din ţările membre ale Convenţiei din 1972 asupra Armelor Biologice încep o conferinţă la Geneva pentru a discuta modalităţile de a întări prevederile acestei convenţii. Conferinţa va examina posibila introducere a unui sistem care să asigure că cele 146 de ţări care au ratificat convenţia îşi respectă angajamentele.

Ştirea zilei

Experţii avertizează că recentele evoluţii din biotehnologie măresc pericolul ca armele bacteriologice să fie obţinute de organizaţii teroriste.

Libertatea de expresie - un drept pentru care va demonstra mîine Uniunea Jurnaliştilor din Moldova

Uniunea Jurnaliştilor din Moldova a anunţat că va picheta mîine timp de două ore sediul Parlamentului în semn de protest faţă de suspendarea de către forţele de ordine a apariţiei săptămînalului “Accente” şi faţă de faptul că Parlamentul Republicii Moldova nu a luat nici o atitudine în acest sens.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG