Linkuri accesibilitate

Ştiri

Nou incident armat în nordul Irakului - unde este în vigoare o zonă de excludere aeriană

Comandamentul forţelor americane din Europa a făcut cunoscut că forţele irakiene au atacat aparate de luptă americane care patrulau în zona de excludere aeriană din nordul Irakului. Un incident similar s-a petrecut vineri în sudul Irakului. Statele Unite au anunţat că aceste atacuri sînt considerate drept o încălcare a ultimei rezoluţii ONU asupra inspecţiilor de armament şi e posibil ca oficialităţile de la Washington să decidă să supună aceste incidente atenţiei Consiliului de Securitate ONU.

Reuniune a guvernului maghiar cu reprezentanţii ungurilor din ţările vecine

La Budapesta a avut loc întîlnirea reprezentanţilor guvernului maghiar, ai partidelor parlamentare din Ungaria şi a reprezentanţilor organizaţiilor maghiare din ţările vecine Ungariei. Singurul punct de pe agenda convorbirilor a fost modificarea legii statutului maghiarilor din afara graniţelor acestei ţări.

Dumitru Iuga va dezvălui numele ofiţerilor de securitate implicaţi în cazul său

Într-un interviu acordat Europei Libere, fostul dizident-anticomunist şi fostul lider al sindicatului liber din televiziunea română Dumitru Iuga a declarat că este decis să dezvăluie numele tuturor ofiţerilor de securitate implicaţi în cazul său.

Ştirea zilei

Înainte de 1989, Dumitru Iuga a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru complot împotriva orînduirii socialiste. Fostul dizident a adresat Parchetului General două plîngeri penale, una împotriva lui Ilie Merce, fost ofiţer de securitate şi membru în partidul România Mare, pentru violare de domiciliu, şi o alta împotriva a 10 ofiţeri de securitate. Parchetul a răspuns că în ambele cazuri “faptele s-au prescris”.

Dar “faptele” nu au putut fi cunoscute şi mai ales nu au putut fi probate decît o dată cu consultarea dosarului de securitate. De aceea Dumitru Iuga este decis să adreseze aceste plîngeri şi Curţii Europene a Drepturilor Omului de la Strasboug. El susţine că securitatea trebuie deconspirată cu orice pret şi e gata să recurga din nou la o formă extremă de protest, cum ar fi greva foamei, aşa cum a făcut-o şi pe vremea cînd lupta pentru independenţa televiziunii.

Aiatolahul Hamenei cere revizuirea sentinţei de condamnare la moarte a unui universitar reformist

Liderul suprem al Iranului, aiatolahul Ali Hamenei a ordonat justiţiei de la Teheran să revizuiască sentinţa de condamnare la moarte a unui proeminent universitar reformist Hashem Aghajari. Aghajari, profesor de istorie şi militant politic a fost acuzat de blasfemie pentru că a cerut reformarea religiei de stat din Iran. Preşedintele parlamentului iranian Mehdi Karubi a anunţat că aiatolahul a dat acest ordin răspunzînd unui apel făcut de mai mulţi profesori universitari. Condamnarea la moarte a declanşat un val de proteste studenţeşti, cele mai ample în ultimii trei ani, dar şi din partea unor înalte oficialităţi guvernametale şi chiar a unor conservatori proeminenţi.

Secretarul general NATO: Irakul poate evita războiul

“Războiul cu Irakul nu este inevitabil” sau cel puţin aceasta este opinia secretarul general NATO şi a şeful inspectorilor de armament ai Naţiunilor Unite. Într-un comentariu publicat în ediţia de duminică a cotidianului spaniol “El Mundo”,

Ştirea zilei

secretarul general al Alianţei Nord- Atlantice George Robertson a declarat că un război împotriva Irakului nu este ceva gata stabilit. Robertson a adăugat că deşi e posibil ca o numărătoare inversă să fi început după ce consiliul de securitate ONU a aprobat rezoluţia referitoare la dezarmarea Irakului, faptul că inspectorii ONU se află în drum spre Irak face posibilă evitarea războiului. Aceeaşi opinie a fost exprmiată de Hans Blix, şeful inspectorilor de armament ONU. Înainte de a se îmbarca la Viena în avionul care l-a dus spre Cipru, Blix a fost întrebat dacă războiul cu Irakul este inevitabil. El a răspuns că inspecţiile ONU sînt o şansă de a evita războiul pentru guvernul irakian.

Dezastroasă frecventare a scolii în Republica Moldova

Situaţia instruirii copiilor de vîrstă şcolară şi preşcolară din Republica Moldova este alarmanta, se spune într-un studiu al Departamentul Statistică şi Sociologie de la Chişinău. De la începutul acestui an de învăţământ, aproximativ 3 mii 600 sute de copii moldoveni cu vîrste între 7 şi 16 ani nu frecventează şcoala. Doar 700 dintre acestia au rămas acasa din motive de sănătate, majoritatea absenţelor de la şcoală datorîndu-se situaţiei materiale precare în care se află familiile lor. 80 la suta din copiii neşcolarizati locuiesc în mediul rural.

Departamentul Statistica si Sociologie a constatat de asemenea că doar 60 la sută din copiii de 5 ani au început un curs de instruire preşcolară. În cazul copiilor de 6 ani, procentul celor neîncadraţi în învăţămînt este de 14 la sută.

Ministerul Administraţiei Publice cere elucidarea acuzaţiilor PNL la adresa conducerii PSD din Ialomiţa

Într-un comunicat în legătură cu acuzaţiile PNL referitoare la faptul că sume importante din programul guvernamental "Cornul şi laptele" ar fi fost virate în conturile PSD, Ministerul Administraţiei Publice solicită Parchetului Naţional Anticorupţie ca rezultatele anchetei să fie aduse neîntîrziat la cunoştinţa opiniei publice, iar cei vinovaţi să fie pedepsiţi, inclusiv cei care se va dovedi că au recurs la dezinformarea cetăţenilor. Liberalii au solicitat ca Parchetul Naţional Anticorupţie să se autosesizeze în privinţa unui caz de corupţie din judeţul Ialomiţa, în care este implicată toată conducerea locală a PSD.

Ristea Priboi acuzat din nou de implicare în ancheta făcută muncitorilor braşoveni

Partidul Naţional Liberal a prezentat la o conferinţă de presă, mărturia lui Ghorghe Duduc, fost muncitor de la uzina Tractorul Braşov, care declară că deputatul PSD Ristea Priboi a fost implicat în anchetarea participanţilor la revolta din 1987.

Ştirea zilei

Mărturia a fost consemnată de istoricul Stejărel Olaru. În înregistrarea pusă la dispoziţia presei, Duduc afirmă că a fost arestat pe data de 15 noiembrie 1987, în faţa Prefecturii din Braşov, şi că la anchetarea brutală la care a fost supus de către securişi a participat şi Ristea Priboi. La conferinţa de presă de azi, purtătorul de cuvînt al Partidului Naţional Liberal Eugen Nicolăescu a anunţat că liberalii cer din nou Serviciului de Informaţii Externe, Serviciului Român de Informaţii şi preşedintelui Ion Iliescu publicarea integrală a dosarelor referitoare la evenimentele de la Braşov.

Kofin Annan începe un turneu în statele din fosta Iugoslavie

Capitala Bosniei, Sarajevo este prima escală a turneului balcanic pe care secretarul general ONU Kofi Annan îl începe astăzi, turneu care include, de asemenea, Kosovo, Iugoslavia şi Croaţia. În Bosnia, unde va rămîne două zile, Annan va avea între altele consultări despre preluarea de către UE a comandei forţei internaţionale de poliţie subordonată acum Naţiunilor Unite.

După 1995 anul încheierii războiului, poliţia ONU a monitorizat şi a antrenat forţele locale de ordine, inclusiv trupele de grăniceri, urmărind crearea şi eficientizarea acestor structuri. La sfărşitul acestui an, atribuţiile poliţiei ONU din Bosnia vor fi preluate de UE.

Ministrul de externe israelian Netanyahu se pronunţă din nou pentru expulzarea lui Yassir Arafat

Dacă terorismul palestinian continuă, liderul autorităţii palestiniene Yasser Arafat ar putea fi expulzat şi guvernul său înlăturat de la putere, a declarat ministrul israelian de externe Biniamin Netaniahu pentru postul de radio din Israel, comentînd masacrul care a avut loc în oraşul Hebron acum două zile. Netaniahu a mai spus că data exactă a expulzării lui Arafat va fi decisă de un grup restrîns de oficialităţi. În atacul de la Hebraon, supranumit “masacrul de Sabbath” 12 israelieni au fost ucişi şi alţi 14 răniţi, dintre care 4 se află în stare gravă. Trei dintre făptaşii palestinieni au fost ucişi de armata israeliană.

Arestarea la Londra a 3 magrebieni suspectaţi de legături cu Al Qaida

Poliţia britanică a arestat şi a pus sub acuzare trei bărbaţi suspectaţi de pregătirea unui atac terorist. Cei trei au fost inculpaţi în baza legislaţiei britanice pentru deţinerea de materiale care ar fi putut fi folosite la pregătirea, instigarea sau comiterea unui act de terorism.

Ştirea zilei

Oficialii de la Londra au refuzat să comenteze un articol apărut în Sunday Times, în care se susţine că este posibil ca cei trei arestaţi să fi pus la cale răspîndirea unui gaz otrăvitor în metroul londonez. Presa britanică relatează ca arestaţii sînt tunisieni sau marocani si se presupune că au legături cu reţeaua teroristă al Kaida. Cei trei vor compărea mîine în faţa unui tribunal.

Represalii israeliene în Hebron

Armata israeliană îşi continuă operaţiunile la Hebron în Cisiordania, oraş reocupat sîmbătă ca represalii pentru ambuscada de acum două zile, în care un grup înarmat alcătuit din trei palestinieni a ucis 12 israelieni, a rănit 14 dintre care 4 grav.

Atacul de vineri a fost revendicat de Jihadul Islamic, iar participanţii la ambuscadă au fost în cele din urmă împuşcaţi de militarii israeleni. Forţele israeliene au demolat mai multe clădiri la Hebron şi au arestat circa 40 de persoane, inclusiv rude ale teroriştilor.

La primele ore ale dimineţii, elicoptere ale armatei siraeliene au lansat rachete şi au distrus un atelier metalurgic în localitatea Khan Younis din Gaza, atelier în care se presupune că se fabrica armament. Atacul nu s-a soldat cu victime.

Hans Blix: nu admite spioni în rîndul inspectorilor sau tergiversări din partea irakienilor

Aflat într-o vizită la Paris, şeful inspectorilor ONU a promis că va elimina din echipa de inspectori pe oricine se va dovedi că face spionaj. De asemenea, Hans Blix a avertizat autorităţile de la Bagdad să nu întîrzie sau să nu refuze accesul inspectorilor în nici un amplasament unde ar putea fi disimulate arme de distrugere în masă.

Saddam Hussein speră în ridicarea sancţiunilor impuse Irakului

Autorităţile de la Bagdad salută revenirea în Irak a inspectorilor ONU. Într-un mesaj scris transmis parlamentului irakian, preşedintele Saddam Hussein declară că reluarea inspecţiilor va demonstra că Irakul nu deţine arme de distrugere în masă şi că sancţiunile impuse cu 12 ani în urmă trebuie ridicate.

Ştirea zilei

La rîndul său, vicepremierul Tareq Aziz a precizat că ţara sa va colabora cu şefii echipei de experţi Hans Blix şi Mohamed ElBaradei, care sînt aşteptaţi să sosească mîine la Bagdad. Şeful inspectorilor ONU, Hans Blix, şi Mohamed ElBaradei, directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, vor începe luni o evaluare preliminară, urmînd ca activitatea propriu zisă de monitorizare să fie reluată pînă la 27 noiembrie.

Confirmarea unui raid al aviaţiei americano-britanice în sudul Irakului

Agenţia oficială de la Bagdad susţine că şapte irakieni au fost ucişi şi patru au fost răniţi într-un raid al aviaţiei americano-britanice în sudul Irakului. Comandamentul Central american confirmă că aparate de luptă americano-britanice au ripsotat cu rachete la un atac lansat de baterii antiaeriene irakiene în zona de interdicţie aeriană din sudul Irakului.

Legea statutului maghiarilor din afara graniţelor Ungariei: pe agenda discuţiilor premierilor român şi slovac

Prezent la Varşovia la reuniunea socialiştilor europeni, premierul Adrian Năstase a discutat cu omologul său slovac Mikulas Dzurinda, despre modificările la legea statutului maghiarilor din afara graniţelor Ungariei, deplîngînd în context faptul că discuţiile pe marginea amendamentelor aduse legii între guvernele de la Budapesta, Bucureşti şi Bratislava s-au amînat foarte mult.

“Nu am dori să fim puşi în faţa unui fapt împlinit”, a spus Năstase, arătînd că modificările ce vor fi aduse legii statutului vor trebui să respecte standardele europene şi să nu creeaze efecte extra-teritoriale în România sau în Slovacia, sau în alte ţări unde o astfel de lege ar putea să producă efecte de acest tip. Mediafax relatează că premierii român şi slovac au convenit să aibă consultări foarte strînse pentru a urmări felul în care legea statutului va fi definitivată, astfel încît ea să nu creeze probleme politice în ţările vecine şi să se înscrie în filozofia europeană privind promovarea şi protecţia drepturilor pentru persoanele aparţinînd minorităţilor naţionale.

Trupele israeliene ripostează ocupînd oraşul Hebron după atentatul palestinian de sîmbătă

Trupele israeliene au reocupat oraşul Hebron din Cisiordania după ce 12 israelieni au fost ucişi sîmbătă într-un atac al militanţilor palestinieni, revendicat de gruparea Jihadul Islamic. Premierul israelian Ariel Sharon s-a consultat cu ministrul apărării Shaul Mofaz asupra ripostei israeliene. Unele oficialităţi israeliene au cerut o ripostă militară dură, în timp ce lideri din străinătate, cum ar fi Înaltul Comsiar ONU pentru refugiaţi Sergio Vieira de Mello şi ministrul francez de externe Dominique de Villepin au cerut Israelului să dea dovadă de reţinere. Atacul a avut loc în timp ce coloniştii se întorceau de la rugăciune în apropierea aşezării evreieşti Kiriat Arba. 9 militari israelieni şi trei colonişti au fost ucişi în atac. Trupele israeliene i-au împuşcat pe trei dintre palestinienii care au lansat atacul, arestînd apoi mai multe zeci de persoane suspectate că sînt militanţi.

Premierul moldovean : privatizarea o mare greşeală

Primul ministru moldovean, Vasile Tarlev a reluat criticile asupra modului în care a fost efectuată privatizarea în Republica Moldova în ultimii zece ani. Declaraţiile lui Tarlev survin în contextul scandalului legat de intenţia autorităţilor comuniste de a-l expropria pe cel mai important investitor străin din Republica Moldova, grupul spaniol Union Fenosa. Vasile Tarlev a declarat că privatizarea din ultimii 10 ani în Republica Moldova a fost o mare greşeală, reprezentînd mai degraba o acaparare a întreprinderilor de stat. Premierul molodovean a pledat pentru oprirea procesului de înstrăinare a întreprinderilor rămase în proprietatea statului.

Abdullah Gul - noul premier turc

Preşedintele Turciei Ahmet Sezer l-a desemnat pe Abdullah Gul, vicepreşdintele Partidului pentru justiţie şi dezvoltare, în funcţia de prim ministru şi i-a cerut să formeze noul guvern al ţării. Abdullah Gul a fost desemnat în ciuda faptului că Recep Erdogan este liderul acestei formaţiuni politice, de orientare islamistă moderată, care a cîştigat alegerile din 3 noiembrie. Dar Erdogan nu poate ocupa funcţia de premier din cauza unei condamnări pentru incitare la ură religioasă. Cu toate acestea se aşteaptă ca Erdogan să domine scena politică turcă pînă ce parlamenterii vor putea să schimbe Constituţia ţării pentru a-i permite să devină şeful guvernului.

Hans Blix: misiunea ONU în Irak nu va fi uşoară

Şeful inspectorilor de armament ai Naţiunilor Unite, Hans Blix a declarat că nu se aşteaptă ca misiunea echipei sale de a căuta armele de distrugere în masă ale Irakului să fie una uşoară. “Sîntem conştienţi de dificultăţile şi incetitudinile care ne aşteaptă”, a declarat Blix la Paris, înainte de a pleca spre Cipru, unde se adună inspectorii ONU pentru a se deplasa luni la Bagdad. Inspecţiile ar putea începe peste aproximativ 10 zile. Autorităţile irakiene au declarat astăzi că Blix nu va găsi nici o dovadă că Irakul posedă arme interzise de lege.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG