Linkuri accesibilitate

Ştiri

Grupuri pentru drepturile omului adresează un apel preşedintelui Bush în chestiunea cecenă

Grupări cecene pentru drepturile omului i-au adresat un apel preşedintelui George W. Bush, cerînd protecţie împotriva a ceea ce au numit “agresiunea militară” a Rusiei. Într-o scrisoare deschisă către Bush, liderii a opt grupări cecene pentru drepturile omului îi cer de asemenea preşedintelui american să acţioneze ca mediator în conflictul cecen.

Preşedintele Armeniei nu vede necesitatea aderării la NATO

Preşedintele Armeniei Robert Kocharian a declarat că decizia Georgiei de a cere oficial o invitaţie de aderare la Nato nu va afecta agenda de politică externă a ţării sale. În declarţiile făcute la sediul Europei Libere din Praga, preşedintele Armeniei a avertizat însă totodată alianţa să nu creeze ceea ce el a numit “noi linii de divizare” în regiunea Caucazului de sud. Preşedintele georgian Eduard Shevarnadze a cerut oficial liderilor Nato întruniţi la Praga, ca ţara sa să fie invitată să intre în alianţă. Shevarnadze a spus că admiterea în Nato ar oferi Georgiei “garanţii definitive de securitate”. Kocharian a declarat că decizia Georgiei de a cere intrarea în Nato nu va determina Armenia să urmărească intrarea în alianţă. Armenia este membră în Tratatul de Securitate Colectivă al CSI, care mai cuprinde Rusia, Belarus, Kazahstan, Kîrghistan şi Tadjikistan.

Votarea în primă lectură a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat

Parlamentul de la Chişinău a votat în prima lectură, Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2003. Executivul a propus ca mărimea contribuţiei de asigurări sociale pentru persoanele aflate în cîmpul muncii să fie de 29 la sută din fondul de retribuţie a muncii. Proiectul prevede totodată majorarea pînă la 576 lei a contribuţiilor de asigurări sociale de stat achitate de persoanele fizice care arendează terenuri agricole şi pînă la 653 de lei a contribuţiilor fondatorilor de întreprinderi individuale.

Ministrul de externe bulgar elogiază relaţiile cu România

Ministrul bulgar de externe Solomon Passy a subliniat importanţa cooperării cu România pentru succesul înregistrat de ambele ţări la summitul Nato de la Praga, unde au primit invitaţia de a începe negocierile de aderare la alianţă. În declaraţii făcute la sediul Europei Libere din Praga, ministrul bulgar a spus totodată că relaţiile Bulgariei cu România sînt în acest moment mai bune decît în orice moment al istoriei postbelice. Întrebat despre rolul pe care Bulgaria este dispusă să îl joace într-o eventuală alianţă condusă de Statele Unite contra Irakului, Passy a spus că pînă în acest moment Sofia nu a primit nici o cerere din partea Washingtonului.

Preşedintele Moldovei cere mecanisme noi de aplicare a Parteneriatului NATO

Preşedintele Republicii Moldova Vladimir Voronin a declarat la Praga, la reuniunea Consiliului Parteneriatului Euro-Atlantic, că în urma apropiatei admiteri în Nato a celor mai activi membri ai Parteneriatului şi după stabilirea unor relaţii speciale de parteneriat între Nato şi Rusia, se impune elaborarea unor mecanisme noi de aplicare în practică a Parteneriatului, imprimîndu-i acestuia un caracter mai personificat şi mai flexibil. În opinia sa, “soluţionarea energică a problemelor de nivel regional ar fi de natură să aducă Parteneriatului cea mai esenţială înnoire”. În acest context, preşedintele Voronin s-a referit în discursul său şi la chestiunea transinstreană. Totodată, preşedintele Voronin a amintit totdată că Republica Moldova este gata să adere la coaliţia antiterorsită, exprimîndu-şi disponibiliatea să depună toate eforturile necesare “în lupta împotriva acestei ciume a selocului XXI”.

PNL refuză orice colaborare formală cu PSD de schimbare a Constituţiei

PNL examinează posibilitatea de a-şi retrage reprezentanţii de la discuţiile privind modificarea Constituţiei, dacă PSD va încerca să modifice legea fundamentală

Ştirea zilei

pentru a facilita alegerile anticipate în 2003 şi pentru crearea postului de senator pe viaţă pentru Ion Iliescu. În cadrul unei conferinţe de presă, liderul partidului Theodor Stolojan a declarat că liberalii resping “manevrele” puterii de organizare a alegerilor anticipate în 2003, considerînd că această acţiune este justificată doar de dorinţele politicianiste ale PSD de a exploata electoral şi demagogic decizia de invitare a României să înceapă negocierile de aderare la NATO.

Încheiera summitului NATO de la Praga

Liderii Nato au încheiat astăzi summit-ul de două zile de la Praga, în cursul căruia alianţa a invitat şapte ţări est-europene să înceapă negocierile de aderare. În cadrul reuniunii celor 46 de ţări din Consiliul Parteneriatului Euro-Atlantic,

Ştirea zilei

secretarul general Nato George Robertson a cerut dezvoltarea în continuare a cooperării cu ţările ne-membre Nato din acest Consiliu. Robertson a spus că membrii parteneriatului trebuie să găsească modalităţi noi de combatere a terorismului. Summitul Nato de la Praga a examinat modalităţile de transformare a alianţei pentru a putea face faţă noilor ameninţări de securitate şi a decis formarea unei forţe de reacţie rapidă a alianţei, care să poată fi desfăşurată oriunde va fi necesar în lume.

Rechemarea de la Post a ambasadorilor din Moldova şi Italia

Ambasadorul României în Republica Moldova, Adrian Bălănescu şi ambasadorul Romaniei în Italia, Şerban Stati au fost rechemaţi de la post printr-un decret semnat, recent, de preşedintele Ion Iliescu. Adrian Bălănescu fusese numit la Chişinău anul trecut. Şerban Stati ocupa funcţia de ambasador din 1999. Cei doi ambasadori îşi încheie misiunea în trei luni de la data publicării decretului de rechemare în Monitorul Oficial.

Convorbirile Bush Putin

Preşedintele american George W. Bush s-a întîlnit cu omologul său rus Vladimir Putin la Sankt Petersburg, pentru a-i da asigurări că extinderea spre est a Alianţei Nord-Atlantice nu reprezintă o ameniţare pentru Rusia.

Ştirea zilei

Discuţiile au avut loc după ce la summitul NATO de la Praga, şapte ţări foste comuniste au fost invitate să înceapă negocierile de aderare, aderare care va aduce alianţa pînă la graniţele Rusiei. În cadrul unei conferinţe de presă după discuţiile cu omologul său american, preşedintele Putin a spus că deşi Rusia consideră în continuare că extinderea nu era necesară, Moscova acceptă poziţia preşedintelui Statelor Unite şi speră în dezvoltarea relaţiilor cu toate ţările membre Nato. Putin a dat de înţeles totodată că Rusia ar fi gata să intensifice cooperarea cu Nato, în ansamblu. Pe agenda discuţiilor s-a aflat de asemenea criza irakiană. Odată cu discuţiile celor doi preşedinţi, a fost difuzată o declaraţie comună a guvernlor rus şi american în care se spune că Irakul trebuie să se conformeze deplin recentei rezoluţii a Consiliului de Securitate ONU, în caz contrar avînd de suportat consecinţe grave. De la Sankt Petersburg, preşedintele Bush a plecat la Vilnius în Lituania, iar mîine va fi prezent pentru cîteva ore la Bucureşti

Prognoză optimistă privind economia românească - Economist Intelligence Unit

Actuala tendinţă de creştere economică se va menţine în România şi în următorii doi ani, ca urmare a sporirii masive a investiţiilor, apreciază experţii de la Economist Intelligence Unit. Potrivit ultimei analize a EIU, creşterea reală anuală a produsului intern brut ar putea atinge 4,5 la sută în 2003 şi 5 la sută în 2004. Aceeaşi analiză anticipează o rată a inflaţiei de 14 la sută în 2003, şi consideră că obiectivul de 11 la sută în 2004 nu va putea fi îndeplinit, datorită cheltuielilor din campania electorală. De asemenea, EIU prognozează că rata şomajului va urca la 11,1 la sută în 2003, pe seama accelerării aşteptate a restructurării întreprinderilor, în concordanţă cu cerinţele FMI, după care va scădea la 9,8 la sută în 2004.

Lucrările Consiliului Parteneriatului Euro-Atlantic

În cea de-a doua şi ultima zi a summitului de la Praga, liderii ţărilor Nato s-au întîlnit cu omologii lor din celelalte state membre în Consiliul Parteneriatului Euro-Atlantic. Consiliul cuprinde 46 de state, între care numeroase ţări din Europa şi Asia Centrală,

Ştirea zilei

care au intrat în acorduri de parteneriat cu Nato. Secretarul general Nato George Robertson a declarat că membrii parteneriatului trebuie să privească spre viitor, dincolo de modurile tradiţionale de cooperare şi să găsească modalităţi noi de combatere a terorismului. Înainte de a pleca de la summit, pentru convorbiri în Rusia cu preşedintele Putin, şeful administraţiei americane George W. Bush a declarat că Statele Unite sprijină Consiliul Parteneriatului Euro-Atlantic şi consideră că parteneriatul cu Nato întăreşte securitatea şi stabilitatea în ţările membre.

Progrese în elucidarea atentatului din Bali

Poliţia indoneziană declară că suspectul identificat ca organizatorul atentatului cu bombe de luna trecută, din insula Bali, a mărturisit că a avut un rol în acel atac. Şeful poliţiei naţionale a declarat că suspectul Imam Samudra a recunoscut că el a ales locul atentatului şi a ordonat altor militanţi să execute atacul. Atentatul s-a soldat cu moartea a 180 de oameni.

Ministrul de externe ucrainian nu dezvăluie numele ţărilor cărora li s-a livrat armament ajuns ulterior în Irak

După una dintre întîlnirile de astăzi de la Praga, în Consiliul Nato-Ucraina, ministrul ucrainean de externe Anatoly Zlenko a repetat că sînt false afirmaţiile potrivit cărora ţara sa ar fi vîndut ilegal echipament militar Irakului.

Vorbind după întîlnirea cu omologii săi din Nato, Zlenko a recunoscut că Ucraina a vîndut altor ţări sistemul radar Kolchuga. Dar Kievul, a adăugat Zlenko, nu poate să dezvăluie detalii datorită obligaţiilor prevătute în acordurile comerciale bilaterale.

Preşedintele ucrainean Leonid Kuchma a participat la reuniunea Consiliului Parteneriatului Euro-Atlantic, în pofida tensiunilor cu liderii Nato, legate de afirmaţiile privind vînzarea de echipament militar către Irak.

Premierul Năstase nu exclude staţionarea unor baze de rachete americane

Premierul Adrian Năstase nu exclude posibilitatea ca România să găzduiască în viitor baze de rachete americane, transmite agenţia germană de ştiri DPA. Premierul Adrian Năstase afirmă că “nu poate comenta”

Ştirea zilei

dacă România va găzdui în viitor baze de rachete americane. Dar, adaugă agenţia DPA, premierul român nu a exclus această posibilitate. În interviul acordat DPA, Nastase spune că guvenrul României este gata să discute toate chestiunile care sînt legate de apartenenţa României la Nato. “Aderarea la alianţă nu înseamnă numai drepturi, ci şi noi responsabilităţi, trebuie să împărătşim aceste responsabilităţi şi sîntem gata să facenm acest lucru”, a declarat Năstase.

Referendum asupra unei noi constituţii în Cecenia în luna martie

Ministrul rus pentru afaceri cecene, Stanislav Ilyasov a declarat că în luna martie va avea loc un referendum asupra unei noi constituţii în Cecenia.

După cum a declarat Ilyasov, Kremlinul a aprobat o propunere de constituţie care prevede înfiinţarea unei republici prezidenţiale cecene în cadrul Rusiei. Referendumul ar deschide calea unor alegeri prezidenţiale şi parlamentare în Cecenia.

Între timp, în pofida criticilor Moscovei, parlamentul Danemarcei găzduieşte astăzi o conferinţă asupra Ceceniei care abordează chestiuni privind campania militară a Rusiei, precum şi reţinerea în Danemarca a lui Ahmet Zakaiev, emisar special al liderului separatist Aslan Mashadov.

Secretarul de stat american despre o eventuală intervenţie a Statelor Unite în Irak

Statele Unite nu au nevoie să respecte calendarul dacă se decid să lanseze o lovitură militară împotriva Irakului a declarat secretarul de stat american Colin Powell la Praga, într-un interviu pentru o televiziune americană.

Ştirea zilei

El a adăugat că, deşi iarna este o perioadă ideală pentru o operaţiune militară, America ar putea lupta împotriva Irakului şi vara, în special noaptea, dacă Saddam Hussein aşteaptă să treacă iarna şi abia apoi să obstrucţioneze inspecţiile ONU de armament. La Washington se speculează intens cu privire la faptul că Statele Unite ar prefera ca o eventuală operaţiune militară să aibă loc cu mult înaintea începerii verii. Căldura poate îngreuna mobilitatea militarilor americani, în special atunci cînd ei poartă echipamente speciale de protecţie împotriva armelor biologice asu chimice. Secretarul de stat american a mai spus însă la Praga că Statele Unite nu caută neapărat războiul, dacă Saddam Hussein cooperează cu inpectorii ONU de armament.

Ion Iliescu şi George Bush în Piaţa Revoluţiei

Serviciul de Pază şi Protocol a dat publicităţii un comunicat în care se spune că preşedinţia română şi ambasada Statelor Unite îi invită pe cetăţenii Bucureştiului mîine în Piaţa Revoluţiei pentru a asista la discursurile pe care le vor rosti preşedinţii Iliescu şi Bush.

Ştirea zilei

Cei care doresc să participe la acest eveniment sunt invitaţi să sosească la ora 10.00. Începînd cu ora 11.00, va avea loc un program muzical. Nu sînt necesare bilete sau invitaţii pentru a avea acces în zona galbenă. Invitaţiile sunt necesare doar pentru accesul în zona de rezervă, de culoare albastră. Participanţilor la adunare li se recomandă să nu poarte bagaje, sticle pentru apă sau alte obiecte. Cei care vor dori să-l salute pe preşedintele american pe căile de deplasare sau cei care se vor găsi în trafic pietonal sînt rugaţi să respecte indicaţiile agenţilor de ordine, să nu traverseze decît prin locurile marcate, atunci cînd li se permite şi să nu deschidă geamurile sau uşile balcoanelor dispuse spre străzile pe care se deplasează coloana oficială, se mai spune în comunicatul SPP.

Preşedintele Bush: extinderea NATO benefică şi Rusiei

Înainte de plecarea sa din Praga, unde a participat la summitul NATO, preşedintele George Bush a declarat că îl va asigura pe omologul său rus Vladimir Putin că extinderea Alianţei Nord-Atlantice este şi în interesul Rusei

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG