Linkuri accesibilitate

Ştiri

Rabinul Arthur Schneier, preşedintele Fundaţiei "Apel pentru conştiinţã", la Bucureşti

Rabinul Arthur Schneier, preşedintele Fundaţiei "Apel pentru conştiinţă", una dintre cele mai importante organizaţii umanitare evreieşti din Statele Unite, face o vizită de 4 zile în România. Rabinul Schneier va avea convorbiri cu premierul Adrian Năstase, cu ministrul Culturii Răzvan Theodorescu, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist, şi Arhiepiscopul Bisericii Romano- Catolice, Monseniorul Ioan Robu. Rabinul Arthur Schneier se va întîlni de asemenea cu prim-rabinul Cultului mozaic din România şi cu academicianul Nicoale Cajal, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.

OSCE critică restricţiile de presă din Rusia

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa a criticat Rusia pentru măsurile luate împotriva mass-media după criza ostatecilor care a avut loc la Moscova luna trecută. Agenţiile de presă citează o declaraţie a OSCE în care se spune că ofiţeri ai serviciilor de securitate au percheziţionat la 1 noiembrie sediul săptămînalului “Versia”, după ce parlamentul rus a adoptat noi restricţii privind relatările din presă despre operaţiunile anti-teroriste. Editorul revistei “Versia” Andrei Soldatov a declarat că în opinia sa raidul a avut loc din cauză că săptămînalul său intenţiona să publice un material despre operaţiunea de salvare a ostatecilor ţinuţi captivi de un comando cecen la un teatru moscovit. La 26 octombrie, forţele speciale ruse au folosit un gaz care i-a ucis pe 117 dintre cei 119 ostateci care au murit în cursul operaţiunii.

Negocierile legate de soluţionarea crizei guvernamentale israeliene

Fostul premier israelian Beniamin Netaniahu a declrat că va accepta oferta actualului prim ministru Ariel Sharon de a prelua funcţia de ministru de externe doar cu condiţia ca noul guvern să organizeze alegeri anticipate. Sharon a continuat negocierile cu potenţiali noi parteneri de coaliţie. Potrivit postului de radio al armatei israeliene, Sharon a discutat cu şapte deputaţi din blocul Uniunea Naţională, ai cărei membri au declarat că nu i se vor alătura decît dacă va sprijini extinderea nelimitată a aşezărilor evreieşti în teritoriile palestiniene ocupate. Partidul Muncii s-a retras din coaliţia guvernamentală a lui Ariel Sharon din în semn de protest faţă de proiectul de buget pe anul 2003, care dă întîietate coloniştilor evrei în faţa programelor sociale.

Instalaţiile militare saudite nu vor fi la dispoziţia Americii în cazul unei intervenţii în Irak

Arabia Saudită, unul din cei mai impotanţi aliaţi ai Statelor Unite în regiunea Golfului Persic, a anunţat că nu va permite Washingtonului să

Ştirea zilei

folosească instalaţiile sale militare împotriva Irakului, chiar dacă Naţiunile Unite aprobă o operaţiune militară împotriva Bagdadului. Într-un interview acordat reţelei de televiziune CNN, ministrul saudit de externe Saud al-Faisal a precizat că regatul saudit doreşte o rezolvare politică a crizei irakiene şi că regimul de la Bagdad a făcut o promisiune foarte clară ţărilor arabe că va respecta rezoluţiile ONU.

Dejucarea planurilor unor răufăcători români şi albanezi în Marea Britanie

Poliţia britanică a arestat încă patru persoane suspectate de implicare în complotul de a o răpi pe Victoria Bekham – membră a grupului pop Spice Girls – soţia fotbalistului David Beckham. Noile arestări fac ca grupul celor reţinuţi de poliţie să se ridice la 9 şapte bărbaţi şi două femei. Ofiţeri de la Scotland Yard şi de la brigada de luptă împotriva crimei organizate arestaseră ieri cinci suspecţi, după ce au primit o informaţie de la ziarul bulevardier “News of the World”. Unul din repoterii acestui ziar s-a infiltrat într-o bandă de răufăcători români şi albanezi care plănuiau s-o răpească pe Victoria Beckham şi pe cei doi copii ai săi, şi să ceară apoi a o răscumpărare de 5 milioane de lire sterline.

Ştirea zilei

Agenţia Mediafax îl citează pe purtătorul de cuvînt al ministerului român de externe Cosmin Dobran cu declaraţia că diplomaţia română este preocupată de presupusa implicare a unor cetăţeni români într-un complot de a o răpi pe Victoria Beckam, soţia fotbalistului britanic David Beckham, în scopul de a obţine o recompensă. Ambasada României la Londra a luat legătura cu autorităţile britanice dar, conform informaţiilor deţinute pînă la această oră, nu s-a stabilit cu exactitate cetăţenia şi identitatea persoanelor arestate. Se pare că din grupul de persoane arestate trei vorbesc româneşte, a spus Dobran, adăugînd că autorităţile britanice vor furniza mai multe informaţii mîine.

Reuniunea NATO de la Praga - Statele Unite contribuie la măsurile de securitate pe perioada summitului

Ambasada Statelor Unite de la Praga a anunăţa că Washingtonul a acceptat să furnizeze aparate de luptă pentru a ajuta la apărarea spaţiului aerian al Cehiei în timpul summitului NATO din luna noiembrie, prima reuniune completă la nivel înalt a Alianţei de la atacurile din 11 septembrie 2001.

Funeraliile celor 29 de victime ale cutremurului din Italia

În Italia au avut loc funeraliile celor 29 de victime ale cutremurului de joi, dintr-un sat din sudul ţării. 26 de copii şi trei adulţi şi-au pierdut viaţa, după ce şcoala în care se aflau s-a prăbuşit, în urma unui cutremur de 5,4 grade pe scala Richter. Procuratura italiană a deschis o anchetă pentru a determina cauzele distrugerii totale a şcolii – una din putinele afectate de cutremurul de joi.

Separatistul cecen Zakaiev intenţionează să ceară azil în Danemarca

Ziarul danez “Berlingske Tidende” scrie în ediţia sa de dumincă că principalului consilier al liderului separatist cecen Aslan Mashadov, Ahmed Zakaiev, arestat săptămîna aceasta în Copenhaga la cererea Moscovei, intenţionează să ceară azil politic în Danemarca. Autorităţile ruse susţin că atît Zakaiev cît şi Mashadov au legătură cu drama ostatecilor din capitala rusă, în care au fost ucişi mai mult de 150 de oameni acum o săptămînă. Unul din avocaţii lui Zakaiev din Danemarca, Tyge Trier, a declarat că clientul său va cere azil în această ţară, lucru confirmat de reprezentatul separatiştilot ceceni la Copenhaga.

Rusia nu va reduce numărul trupelor din Cecenia

Ministrul rus al apărării Serghei Ivanov a declarat că Moscova a renunţat la planurile de a reduce numărul militarilor ruşi din Cecenia, unde se află actualmente aproximativ 80 de mii de soldaţi ai Federaţiei Ruse. Ivanov a făcut cunoscut că militarilor ruşi li s-au dat ordine pentru îndeplinirea unor noi operaţiuni în republica separatistă. El a adăugat că separatiştii ceceni şi-au schimbat tactica şi e posibil să folosească atentatori sinucigaşi nu numai în Cecenia, dar şi în afara acestei republici.

Premierul Năstase: aplicarea avant la lettre a Ligii conflictului de interese la nivelul guvernului

Premierul Adrian Năstase va solicita consilierilor ministeriali implicaţi în firme private, în calitate de administratori sau cenzori, să aleagă între afaceri şi funcţia guvernamentală. "Mi se pare normal ca Legea conflictului de interese, aflată în dezbaterea Parlamentului, să fie aplicată înainte de adoptarea ei, cel puţin la nivelul Guvernului", a spus Năstase. Verificările efectuate în această săptămînă de Corpul de Control al premierului au scos la iveală că, din 100 de consilieri controlaţi, 49 sînt implicaţi în firme private, în calitate de administratori sau cenzori. După ce Fănel Păvălache, expert în cadrul Secretariatului General al Guvernului, a fost arestat pentru trafic de influenţă, Adrian Năstae a cerut săptămîna trecută Corpului de Control al primului ministru să verifice situaţia consilierilor guvernamentali.

Vicepreşedintele PNL: bugetul pe anul 2003 - un indiciu al intenţiei PSD de a organiza alegeri anticipate

Vicepreşedintele PNL, Teodor Meleşcanu, a declarat că proiectul de buget pe anul 2003 este un proiect de an electoral,

Ştirea zilei

adăugînd că organizarea de alegeri anticipate serveşte "strict" interesele PSD. Vicepreşedintele PNL a mai spus că procesul de alegeri anticipate durează, este costisitor din punctul de vedere al imaginii şi "foarte costisistor" din punct de vedere material. Fruntaşul liberal consideră că România nu-şi poate permite luxul să cheltuiască zeci de miliarde de lei "numai pentru a salva o majoritate pe care domnul Năstase o doreşte doar ca să-l scape de o candidatură la preşedinţie".

Joerg Haider - promotor al axei Klagenfurt - Bagdad

Guvernatorul provinciei Carinthia Joerg Haider, controversat populist de dreapta, a plecat astăzi la Bagdad pentru o a treia vizită, în ciuda faptului că primele două au generat un val de critici în Austria şi pe plan internaţional. Vizita are loc la doar trei săptămîni înaintea alegerilor parlamentare din Austria şi e foarte posibil să genereze noi critici din partea Statelor Unite. Primele două călătorii în Irak, despre care Haider susţine că au fost dedicate unor activităţi parlamentare, se află în ancheta guvernului provinciei Carinthia.

Cutremur de pămînt în Indonezia

Un puternic cutremur de pămînt a avut loc astăzi în largul coastelor de nord-vest ale insulei indoneziene Sumatra. rănind 40 de persoane şi distrugînd cîteva zeci de clădiri. Oficialităţi de la centrul indonezian de meteorologie şi fizică a pămîntului au declarat că mica insulă Simeulue, situată al 275 de km de capitala Medan din nordul Sumatrei a fost cea mai afectată. Oficiul seismologic al Australiei a anunţat că seismul a măsurat 7,7 grade pe scara Richter, şi a avut epicentrul în Oceanul indian la aproxmitaiv 200 depărtare de Medan.

Autorităţile italiene cercetează cauza prăbuşirii şcolii din San Giuliano di Puglia

Autorităţile italiene au lansat o anchetă penală, după ce o şcoală din sudul Italiei s-a prăbuşit în urma cutremurului de joi, de 5.4 grade pe scara Richter, ucigînd aproape 30 de persoane dintre care 26 dc de copii. Aproximativ 3000 de persoane au rămas fără adăpots în regiunea Molise. Mai multe clădiri – unele vechi de sute de ani - din micul orăşel San Giuliano di Puglia au suferit pagube minore de pe urma cutremurului, doar şcoala a fost distrusă în întregime. “Toate clădirile din oraş au rămas în picioare, numai şcoala s-a prăbuşit, şi din acest motiv am ordonat începerea unei anchete”, a declarat pentru televiziunea RAI ministrul italian al infrastructurii Pietro Lunardi.

Fostul premier Netaniahu nu pare înclinat să preia funcţia de ministru de externe israelian

Potrivit postului de radio al armatei israeliene, este posibil ca fostul premier Biniamin Netaniahu să refuze oferta actualului prim ministru Ariel Sharon de a prelua postul de ministru de externe.

Ştirea zilei

Netaniahu s-a pronunţat pentru organizarea de alegeri anticipate, care să permită adoptarea unei noi politici economice. Netaniahu urmează să-i răspundă mîine oficial lui Sharon. Partidul Muncii s-a retras din coaliţia guvernamentală a lui Ariel Sharon din cauza neînţelegerilor privind bugetul pe 2003 şi finanţarea aşezărilor evreieşti. Radioul armatei a mai relatat că ministrul de externe demisionar Peres împreună cu preşedintele parlamentului Avraham Burg i-au dat asigurări şefului negociatorilor palestinieni Saeb Erekat că îşi vor continua efoturile pentru soluţionarea paşnică a crizei din Orientul Mijlociu.

Premierul Năstase şi problema salariului personalului bugetar

Majorarea salariilor personalului bugetar la un nivel care ar depăşi posibilităţile bugetului de stat va crea mari probleme pentru economia naţională pe termen mediu şi lung, a declarat premierul Adrian Năstase.

Ştirea zilei

La deschiderea lucrărilor congresului Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România, Năstase a adăugat că guvernul său nu va reacţiona la eventualele ameninţări ale sindicatelor privind declanşarea unor acţiuni de protest şi a precizat că singurul compromis posibil între cele două părţi ar putea fi lansarea programelor pentru înfiinţarea unor noi locuri de muncă. Premierul român a mai spus că executivul nu va mai menţine locurile de muncă care nu pot fi justificate din punct de vedere economic şi va încerca să găsească soluţii alternative de angajare a persoanelor disponibilizate.

Clericul musulman Abu Bakar Bashir interogat de poliţia indoneziană

Poliţia indoneziană l-a interogat astăzi pe clericul musulman Abu Bakar Bashir, arestat acum două săptămîni sub acuzaţia că e liderul grupării islamice Jemaah Islamiah, considerată de serviciile de informaţii internaţionale o reţea teroristă. Bashir este unul din suspecţii în atacurile din ultimii ani împotriva unor biserici din Indonezia şi e acuzat că a a complotat pentru uciderea preşedintei Megawati Sukarnoputri înainte ca aceasta să ocupe cea mai înaltă funcţie în stat.

Gheorghe Prisăcaru: dubla cetăţenie din Moldova "un act cosmetic"

Preşedintele Comisiei de politică externă din Senat, Prisăcaru consideră că decizia privind acordarea dublei cetăţenii luată de Parlamentul moldovean printr-un amendament constituţional este doar "o simplă cosmetizare",

Ştirea zilei

ca urmare a presiunilor exercitate de Consiliul Europei şi Uniunea Europeană, fiind de fapt destinată celor care vor să obţină cetăţenia rusă, şi nu cea română. "Se urmăreşte alinierea la o politică a CSI, promovată de Rusia şi celelalte ţări membre şi, probabil, favorizarea anumitor populaţii, în orice caz nu a celei române", a mai spus Prisăcaru.

Reducerea fondului de salarizare a personalului SNP Petrom

Dupa ce FMI a refuzat României tranşa a patra din acordul stand-by din cauza salariilor nejustificat de mari de la Petrom, guvernul s-a hotarat să acţioneze.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG