Linkuri accesibilitate

Ştiri

Tentativă de furt la un centru de arme biologice din Kahahstan

Autorităţile din Kazakhstan au arestat un barbat surprins în incinta unui fost centru de producere a armelor bacteriologice -- unde continuă să fie păstraţi -- şi studiaţi -- viruşi letali. Directorul-adjunct al Centrului Ştiintific de Carantina şi Infecţii Zoonotice a declarat că inculpatul a pătruns în incintă la sfirşitul zilei de muncă şi intenţiona să fure eprubete conţinînd viruşi -- dar a fost arestat în momentul în care încerca să plece. Directorul a confirmat că la instituţia sa se pastreaza agenti patogeni periculoşi

Imunitatea parlamentară rămîne intactă în constituţia Republicii Moldova

Comisia specială a Parlamentului Republicii Moldova pentru modificarea si completarea Constitutiei a decis să mentină intactă prevederea din Legea Suprema referitoare la imunitatea parlamentară. Desi initial deputaţii comunişti au propus suprimarea aliniatului 3 din art. 70 al Constitutiei, care se refera la imunitatea deputatului, în urma interventiei de săptămîna trecuta a liderului Iurie Rosca, în plenul Parlamentului, membrii Comisiei au renunţat la iniţiativa grupului de autori. În altă ordine de idei, Comisia specială a Parlamentului a respins iniţiativa opoziţiei creştin-democrate de a-i exclude din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pe ministrul Justitiei si pe procurorul general.

Arestări în cazul atentatului Al Qaida de pe insula Djerba

Poliţia franceză a anunţat că agenţi secreţi au arestat opt persoane, în cazul atentatului cu explozivi de la o sinagogă din Tunisia din luna aprilie. Suspecţii au fost arestaţi în apropierea oraşului Lyon şi sînt anchetaţi. Identitatea celor opt nu a fost dezvăluită. 14 din cele 21 de victime ale atacului din aprilie pe insula tunisiana Djerba erau turişti germani. Investigatorii germani au descoperit dovezi ale implicarii în acest atentat a retelei teroriste al-Qaida.

Poliţă unică pentru asigurările auto interne şi externe

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) pregăteşte un act normativ prin care asigurarea de răspundere civila auto obligatorie şi asigurarea Carte Verde - necesară în afara teritoriului Romaniei - vor fi înlocuite cu o poliţă unică. Directorul Directiei Asigurări Obligatorii din cadrul CSA, Tecău a precizat că punerea în practică a proiectului va fi precedată de modificarea Legii 136/1995, privind asigurările şi reasigurările în România, şi de realizarea unei baze de date comune, care va cuprinde o serie de informaţii despre acest domeniu, cum ar fi numărul poliţei de asigurare de răspundere civila auto obligatorie, numărul accidentelor auto sau identitatea şi vîrsta persoanelor care au fost implicate în evenimente rutiere.

Cazul Victoria Beckham : cei cinci arestaţi, printre care trei români, puşi sub acuzare

Cele cinci persoane arestate sub bănuiala de a fi complotat în vederea sechestrării interpretei pop Victoria Beckham au fost puse sub acuzare pentru furt de la casa de licitaţii Sotheby’s de la Londra. Scotland Yard-ul continuă cercetările în legatură cu presupusul plan de răpire a Victoriei Beckham, soţia cunoscutului fotbalist David Beckhem, căpitanul reprezentativei engleze. Dintre cei cinci suspecţi, trei sînt originari din Romania.

Procurorul General al Rusiei încearcă să dovedească la Copenhaga culpa separatistului cecen Zakayev

Rusia a predat autorităţilor daneze noi documente despre care afirmă că dovedesc implicarea în acte de terorism a lui Akhmed Zakayev, înalt emisar al conducerii separatiste cecene, aflat sub arest, în Danemarca. Documentele au fost predate de Procurorul General al Rusiei, Vladimir Ustinov ministrului danez al Justitiei, Lene Espersen -- care declarase anterior că autorităţile daneze nu deţin suficiente informaţii pentru a putea lua o decizie privind cererea de extrădare a lui Zakayev.

Ţările candidate la Uniunea Europeană cer condiţii mai bune de aderare

Ministrii de Finante din zece ţări candidate la Uniunea Europeana au dat publicitatii, la Bruxelles, un document comun în care solicită condiţii de aderare mai bune. Cei zece afirma, printre altele, că ţările lor nu doresc să facă plăţi integrale la bugetul Uniunii, pîna cînd nu vor primi subventii agricole integrale. Ministrul de Finante al Ungariei, Laszlo Csaba a declarat că ţara sa şi alte ţări candidate consideră că oferta de finantare a extinderii făcută de Uniunea Europeana la summit-ul de la Bruxelles mai poate fi negociată.

Cursul valutei europene depăşeşte valuarea dolarului american

Pentru întiia oara dupa luna iulie a acestui an, euro a fost cotat astazi la o valoare mai mare decit dolarul american -- din cauza temerilor investitorilor în legatură cu evolutia economiei americane. Potrivit unor analisti, este improbabil ca euro să îşi continue cursul ascendent în raport cu dolarul, dat fiind faptul că şi în ţările zonei Euro se prognozează probleme de creştere economică.

Consultări în cadrul Tratului de securitate colectivă CSI legate de criza irakiană

Ministrul rus de externe Igor Ivanov a avut convorbiri, la Moscova, cu omologii săi din Armenia, Belarus, Kazahstan, Kirghizstan şi Tadjikistan -- căutind să obţină sprijinul pentru pozitia Rusiei în problema irakiana. Cele cinci ţări menţionate sînt, împreuna cu Rusia, semnatarele Tratatului de Securitate Colectiva al CSI. Ivanov a declarat că situaţia în problema irakiană se complica şi că această criză trebuie solutionată prin mijloace politico-diplomatice.

În China, un purtator de cuvînt al Ministerului de Externe a spus că Beijingul se va folosi de faptul că detine, luna aceasta, presedinţia Consiliului de Securitate, pentru a încerca să obţină un consens care să facă posibilă înapoierea în Irak a inspectorilor specializaţi în armamente.

Pronunţarea sentinţei în cazul Virgil Săhleanu

Investitorul ceh Frantisek Priplata şi fostul director al societatii Tepro Iaşi, Victor Bălan, au fost condamnati -- de tribunalul Satu Mare -- la cîte şase ani de închisoare, în cazul uciderii fostului lider sindical de la Tepro, Virgil Săhleanu. Magistratii au încadrat faptele lor la infractiunea de instigare la lovituri cauzatoare de moarte şi nu de instigare la omor calificat.

Ioan Tofan, cel care i-a aplicat cinci lovituri de cutit lui Virgil Săhleanu, a fost condamnat la 23 de ani de închisoare pentru omor calificat iar cel de-al doilea agresor, Claudiu Irinel Bahner, a fost condamnat la 21 de ani de închisoare pentru omor calificat.

Liderul sindical Virgil Săhleanu a fost înjunghiat de cei doi agresori în dimineaţa de 7 septembrie 2000. în acea perioada, aveau loc mişcari sindicale masive ca urmare a unor divergenţe legate de privatizarea societaţii ieşene Tepro.

Acord ruso-armean de stingere a datoriilor pentru livrarea de energie

Moscova şi Erevanul au căzut de acord asupra stingerii datoriei de 100 de milioane de dolari a Armeniei, pentru livrari ruseşti de energie. In locul banilor, Rusia va deveni proprietara a cinci întreprinderi de stat din Armenia -- o mare termocentrală, o fabrică de produse electronice şi trei institute de cercetări.

Registrul Comertului în subordinea Ministerului Justitiei în ciuda protestelor PD şi PNL

În pofida obiecţiilor ridicate de Partidul Democrat şi de Partidul National Liberal, Camera Deputaţilor a aprobat, pe articole, ordonanţa de urgenţă prin care Registrul Comertului trece în subordinea Ministerului Justitiei.

Ştirea zilei

Reprezentantii P.D. şi P.N.L. au susţinut respingerea ordonantei, pe motiv că aceasta nu se justifică, nu simplifică activitatea Registrului Comertului, ci urmareşte de fapt ca anumite taxe ce se încasează la Registrul Comertului să ajungă venit la bugetul de stat. Votul final a fost amînat pentru şedinta de mîine a Camerei Deputatilor.

Lupte intestine în PD

Vicepreşedintele Partidului Democrat, Bogdan Niculescu Duvăz şi-a reafirmat decizia de a nu demisiona din P.D., dar a precizat că nu va mai participa la şedintele Biroului Permanent National. Duvaz anunţase şi luni seara că nu demisionează din partid -- dupa ce liderul acestuia, Traian Băsescu, îi ceruse în sedinta Biroului Permanent National, ca, pîna la sfîrşitul zilei, să decidă dacă demisionează din P.D. Băsescu i-a reprosat lui Duvaz că a exprimat puncte de vedere personale, diferite de cele ale partidului.

După Copenhaga procuratura rusă emite pretenţii de extrădare la Londra

Procuratura Generală rusă a anunţat că Rusia a cerut Marii Britanii să îl extrădeze pe industriaşul Boris Berezovsky. Berezovsky, fost magnat al petrolului şi al presei, cu puternice relaţii în lumea politicii ruse, s-a refugiat în Marea Britanie în 1997, la puţin timp dupa ce procuratura îl acuzase de frauda. Ulterior el l-a criticat cu asprime pe preşedintele Vladimir Putin. Berezovsky afirmă că nu s-a făcut vinovat de fraudă si că acuzaţiile care i se aduc au substrat politic.

Preşedintele Iliescu în Iugoslavia

Preşedintele Ion Iliescu îşi continuă turneul în Iugoslavia şi Macedonia. În cursul întîlnirii de ieri, la Belgrad, cu preşedintele Vojislav Koştunica, au fost discutate dezvoltarea cooperării economice şi a schimburilor bilaterale, şi eventuale proiecte comune de infrastructură finanţate de instituţiile internaţionale. Tot ieri, părţile au semnat un acord în domeniul ocrotirii minorităţilor. Oficialităţi ale părţii române au declarat că acest acord ar putea fi deosebit de important în special pentru românii vlahi din Valea Timocului. Programul preşedintelui Iliescu a mai prevăzut, în Iugoslavia, o întîlnire cu patriarhul Serbiei Pavle şi o întîlnire la Pancevo cu oficialităţi locale şi cu reprezentanţii minorităţii române.

Convorbiri ASEAN Japonia la încheierea reuniunii din Phnon Phen

Reuniunea la vîrf din Cambogia a Asociaţia Statelor din Asia de Sud-Est se încheie cu convorbiri între liderii ASEAN şi premierul japonez Koizumi, legate în special de cooperarea economică şi de problema nord-coreeană. ASEAN-ul, Japonia, China şi Coreea de Sud au cerut Coreii de Nord să renunţe la programul de înarmare nucleară.

Ştirea zilei

Ieri, ţările din ASEAN şi China au căzut de acord să înceapă împreună formarea celei mai mari zone de comerţ liber din lume. Premierul chinez Zhu Rongji şi liderii ASEAN au semnat un acord prin care se angajează să formeze piaţa comună asiatică în decurs de zece ani, eliminînd tarifele şi alte bariere comerciale.

Preşedintele Bulgariei începe o vizită în Germania

Preşedintele Bulgariei Georgi Parvanov începe o vizită de patru zile în Germania. Parvanov urmează să se întîlnească cu preşedintele german Johannes Rau, cancelarul Gerhard Schroeder, ministrul de externe Joschka Fischer, ministrul de interne Otto Schilly şi ministrul apărării Peter Struck. Se anticipează că agenda discuţiilor se va concentra pe relaţiile economice, extinderea Uniunii Europene şi extinderea Nato.

Alegeri anticipate în Israel

Premierul israelian Ariel Sharon, al cărui guvern de unitate naţională a căzut săptămîna trecută, a declarat că ţinerea de alegeri anticipate este acum “cea mai puţin dăunătoare opţiune”. Preşedintele israelian Moshe Katsav a anunţat azi dimineaţă ţinerea de alegeri anticipate la începutul lunii februarie. Anunţul a survenit după o întâlnire a preşedintelui cu premierul Sharon.

Ştirea zilei

Guvernul de coaliţie a căzut prin retragerea miniştrilor din Partidul Muncii. Ulterior au eşuat negocierile duse de Sharon pentru lărgirea guvernului prin participarea unui bloc ultra-naţionalist. Sharon a spus astăzi că a refuzat să cedeze şantajului politic din partea celor pe care i-a solictat ca parteneri.

70 de localităţi din Republica Moldova: fără curent electric în urma ninsorilor abundente

Aproximativ 70 de localităţi din Republica Moldova au rămas fără energie electrică în urma ninsorilor abundente din noaptea de 4 spre 5 noiembrie. Adjunctul şefului Statului Major din Departamentul situaţii de urgenţă, Victor Blănaru, a declarat că au fost afectate judeţele Orhei, Bălţi, Chişinău şi Ungheni. Referindu-se la situaţia drumurilor, Victor Blănaru a spus că acestea se află într-o stare satisfăcătoare, noaptea fiind curăţite traseele principale.

Fenianul ameninţă cu reluarea testării rachetelor cu rază medie de acţiune

Coreea de Nord a ameninţat că va relua testele rachetelor sale, dacă tratativele pentru normalizarea relaţiilor cu Japonia nu fac progrese. Potrivit unui purtător de cuvînt al ministerului de externe de la Fenian, actualul moratoriu asupra lansărilor de rachete ar trebui reconsiderat, dacă negocierile cu Japonia rămîn fără efect. Purtătorul de cuvînt a mai spus că Japonia a subminat tratativele insistînd să discute chestiunea răpirii unor cetăţeni japonezi cu decenii în urmă şi cerînd ca Fenianul să renunţe la programul de înarmare nucleară.

Judeţul Neamţ afectat de ninsori

149 de localităti din judeţul Neamţ au rămas, azi dimineaţă, fără energie electică, dupa ce doua linii de tensiune medie şi 66 de posturi de transformare au fost avariate din cauza zăpezii, care în unele zone din judeţ a atins zece centimetri.

Eşec în Knesset a trei moţiuni de cenzură

Guvernul premierului israelian Ariel Sharon a supravieţuit unui vot de neîncredere în Knesset, opoziţia de stînga nereuşind să obţină numărul de voturi necesar pentru adoptarea a trei moţiuni de cenzură pe care le-a iniţiat cu scopul de a provoca prăbuşirea cabinetului care are în acest moment o susţinere parlamenatră foarte fragilă.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG