Linkuri accesibilitate

Ştiri

Liderul ultranaţionalist sîrb Vojislav Şeşelj condamnat la 6 luni închisoare cu suspendarea pedepsei

Un tribunal din Belgrad l-a condamnat la saşe luni de închisoare cu suspendare pe liderul grupării ultranaţionaliste Partidul Radical Sârb. Vojislav Şeşelj a fost dat în judecată de un om de afaceri sârb, Stanko Subotici, pe care l-a acuzat în public că ar fi fost implicat în asasinarea în anul 1997 a unui şef al poliţiei sârbe, Radovan Stojicici. Şeşelj a ajutat la înfiinţarea unor formaţiuni paramilitare în timpul conflictelor iugoslave din anii 90 şi ar putea fi acuzat de crime de război.

Limba rusă limbă oficială în Moldova? Este convingerea lui Mihail Sidorov, preşedintele comisiei pentru drepturile omului de la Chişinău

Mihail Sidorov, preşedintele comisiei pentru drepturile omului din parlamentul de la Chişinău, a declarat că limba rusă va fi recunoscută în curând ca limbă oficială în Republica Moldova. Potrivit relatării agenţiei ruse de ştiri ITAR-TASS, Sidorov a declarat că rusa este deja limbă oficială în Trans-nistria şi Găgăuzia, fiind în acelaşi timp limbă de comunicare pentru 30 la sută dintre cetăţenii Moldovei.

Comisarul european Verheugen despre beneficiul extinderii pentru actualii membrii UE

Comisarul european pentru extindere, Guenther Verheugen a cerut guvernelor din Uniune să explice mai bine electoratelor lor de ce este bine ca Uniunea să primească noi membri. Vorbind la o conferinţă internaţională la Viena, Verheugen a avertizat că eşecul extinderii ar avea efecte catastrofale pentru întreaga Europă, nu numai pentru candidaţi.

Al Qaida îşi asumă răspunderea pentru atentatul din Bali

Canalul de televiziune american CNN a anunţat cu puţin timp în urmă că reţeaua teroristă Al Qaida şi-ar fi asumat pe o pagină de internet răspunderea pentru atacul petrecut luna trecută în insula Bali, din Indonezia, soldat cu aproape două sute de morţi. Potrivit aceleiaşi surse, Al Qaida ar fi spus că atacul a fost parte dintr-o campanie mai amplă împotriva acelor ţări musulmane care cooperează cu Occidentul.

Poliţia din Chişinău face progrese în elucidarea unui asasinat comis acum 3 ani

Poliţia din Chişinău a arestat două persoane bănuite de implicare în asasinarea unui oficial rus, în urmă cu trei ani. Potrivit relatării agenţiei Associated Press, cei doi cetăţeni moldoveni au fost arestaţi după ce în apartamentul lor au fost descoperite documente de identitate false, arme şi o mare cantitate de marihuana. Cei doi sînt bănuiţi că fac parte dintr-o bandă care a pus la cale în 1999 explozia unui automobil capcană soldată cu moartea lui Viktor Novoselov, membru în consiliul oraşului Sankt Petersburg.

Corupt, mai corupt, România - raport al Institutului pentru o Societate Deschisã

În unele ţări candidate la Uniunea Europeană, corupţia a înflorit după căderea comunismului şi nu este deloc sigur că ea va bate în retragere după aderare – se arată într-un raport al Institutului pentru o Societate Deschisă, dat publicităţii la Budapesta. Raportul nu face un clasament al ţărilor candidate pe criteriul corupţiei, dar spune că România ar fi cea mai coruptă şi că o singură ţară, Lituania, are o strategie cuprinzătoare de luptă împotriva corupţiei.

Convorbire telefonică Bush Putin - agenda: dezarmarea Irakului

Casa Albă a informat că preşedintele american George Bush şi preşedintele Rusiei Vladimir Putin au discutat la telefon despre ultimele evoluţii ale crizei irakiene.

Ştirea zilei

Convorbirea a avut loc pe fondul unei noi ofensive diplomatice internaţionale, care s-ar putea solda cu reluarea inspectării arsenalelor irakiene. Casa Albă speră ca noul proiect de rezoluţie ONU, înaintat de americani, să fie aprobat vineri de Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, în ciuda obiecţiilor unor membri permanenţi ca Rusia, China şi Franţa.

România prelungeşte moratoriul asupra adopţiilor internaţionale

România va prelungi cu o lună moratoriul asupra adopţiilor internaţionale – relatează agenţia Reuter, citînd sub condiţia anonimatului surse guvernamentale de la Bucureşti. Reuter susţine că interdicţia, impusă de români la presiunile Uniunii Europene, va ramîne valabilă pînă la 15 decembrie, pentru a da timp Bruxelles-ului şi parlamentului de la Bucureşti să examineze noi legi, mai stricte, privind adopţiile.

Măsuri speciale de securitate în preajma şcolilor după atacul de ieri din Bucureşti

În mai multe judeţe au fost anunţate măsuri speciale de securitate în preajma şcolilor, după ce aseară mai multe eleve au fost rănite de explozia produsă la liceul Jean Monet din Bucureşti. Două eleve sînt încă în îngrijire medicală, starea lor fiind calificată de medici drept “staţionară”. Investigaţiile poliţiei continuă. În cursul după-amiezii, rezultatele de până acum urmau să-i fie prezentate de ministrul de interne Ioan Rus premierului Adrian Năstase.

Dezbaterile asupra bugetului pe anul viitor

Parlamentul României a început astăzi dezbaterea pe articole a legii proiectului de buget pentru anul 2003. Mai mulţi legislatori de opoziţie au criticat unele prevederi.

Ştirea zilei

Obiecţiile lor au fost respinse de ministrul finanţelor Mihai Tănăsescu, care le-a reproşat că nu cunosc funcţionarea mecanismelor economice. Din discuţiile de astăzi nu se poate anticipa cum vor vota toate partidele parlamentare. Legislativul şi-a propus să încheie dezbaterea bugetului înaintea summitului NATO de la Praga, care va avea loc peste două săptămâni, şi de la care România şi alte şase foste ţări comuniste aşteaptă invitaţii de aderare.

Banca Mondială îngrijorată de intenţia Chişinăului de a naţionaliza companii de distribuţie a energiei electrice spaniole

Banca Mondială se arata "extrem de îngrijorată" de faptul că autorităţile de la Chişinău au iniţiat procedura de naţionalizare a trei companii de distribuţie a energiei electrice, aflate în proprietatea Companiei spaniole Uniona Fenosa, unul dintre cei mai importanţi investitori străini din Republica Moldova. Directorului Oficiului Bancii Mondiale la Chişinău, Carlos Elbirt a declarat presei că, în cazul în care compania spaniola va fi expropriată, pagubaşul pricipal va fi populaţia pauperizată a Republicii Moldova, care va avea de suportat consecinţele deteriorării continuie a climatului investitional. Carlos Elbirt a făcut aceste declaratii dupa ce miercuri Curtea Supremă de Justiţie de la Chişinău a adoptat o hotărîre definitivă prin care a permis Procuraturii Generale să iniţieze în justiţie procedura de expropriere a celor trei reţele de distribuţie pe motiv că ele ar fi fost privatizate de Compania Union Fenosa cu încălarea normelor legale.

Rezultatul alegerilor din Florida neschimbat, chiar după rectificarea numărării voturilor

Autorităţile electorale din statul american Forida au recunoscut că au rătăcit şi nu au numărat la timp peste 100.000 de buletine de vot folosite la alegerile congresionale de marţi, dar au adăugat că în urma adăugării buletinelor pierdute, rezultatele rămân aceleaşi. Greşeala s-a produs în districtul Broward din sudul Floridei, cunoscut pentru rolul jucat în controversatele alegeri prezidenţiale din urmă cu doi ani, câştigate de actualul preşedinte republican George W. Bush.

Rata şomajului în octombrie

În luna octombrie, rata şomajului în România a fost de 8%, cu 0,2% mai mică decât în luna septembrie, dar cu 0,3% mai mare decât în octombrie anul trecut, a anunţat Agenţia naţională pentru ocuparea forţei de muncă. Pe regiuni, cel mai scăzut şomaj, în jur de 3%, s-a înregistrat în câteva judeţe din Ardeal şi în Bucureşti, iar cel mai ridicat, de peste 12%, în judeţele Ialomiţa, Galaţi şi Vaslui.

Aviaţia americană participă la apărarea spaţiului aerian ceh în timpul summitului NATO

Camera inferioară a parlamentului Cehiei a aprobat o lege care va permite avioanelor militare americane să participe la paza spaţiului aerian cehesc în zilele summitului NATO. Participarea americană a fost deja aprobată de guvernul de la Washington. După votul din parlamentul de la Praga, ministrul ceh al apărării Jaroslav Trvdik a declarat că ţara sa nu are capacitatea de a se apăra în proporţie de sută la sută de atacuri aeriene în care pot fi folosite şi aeronave comerciale.

Preşedintele Iliescu despre aspectele negatice ale Internetului

Luînd cuvântul la o conferinţă privind societatea informaţională, la Bucureşti, preşedintele Ion Iliescu a avertizat împotriva transformării internetului şi a altor mijloace moderne de comunicare în “vectori pentru propagarea urii, fanatismului religios, xenofobismului şi rasismului, în instrumente ale structurilor terorismului internaţional şi ale crimei organizate”. Preşedintele Iliescu a mai spus că România a făcut progrese în ceea ce a numit “guvernarea electronică la nivelul administraţiei centrale si locale”.

Pregătirea pentru aderarea UE - România în urma Bulgariei

Experţii Ministerului român al Finaţelor Publice constată că România a progresat mai puţin decît Bulgaria în pregătirea pentru aderarea la Uniunea Europeană. Bulgaria – se arată în raport – are o economie de piaţă funcţională, care poate face faţă concurenţei din Uniunea Europeană. Raportul experţilor ministerului de finanţe mai sugerează că pe plan politic, atît România, cît şi Bulgaria ar îndeplini condiţiile aderării la Uniune.

Revoluţia bolşevică aniversată de nostalgici la Moscova şi Chişinău

Mii de simpatizanţi ai comunştilor s-au adunat în centrul Moscovei pentru a marca cea de a 85-a aniversare a revoluţiei bolşevice din 1917. Demonstranţii, majoritatea oameni în vârstă, purtau steaguri roşii cu secera şi ciocanul şi scandau lozinci care cereau condiţii de viaţa mai bune si refacerea Uniunii Sovietice. Demonstraţii asemănătoare au avut loc şi în Ucraina. La Chişinău, partidul de guvernămînt comunist a organizat un miting, în vreme ce în oraşul Edineţ urma să fie dezvelit un bust în memoria lui Lenin.

Ciocnirea a două avioane MIG în Slovacia

Ministerul apărării din Slovacia a anunţat că un pilot a murit ieri în ciocnirea dintre două avioane de tip MIG. Al doilea pilot a reuşit să se catapulteze la timp şi a scăpat cu răni uşoare. Cele două avioane s-au ciocnit într-o zonă puţin populată din munţii Tatra.

Antentatul din Bali: unul dintre suspecţi îşi recunoaşte vina

Poliţia indoneziana a anunţat că unul din suspecţii, reţinuţi după atentatul din Bali, a recunoscut că a fost implicat în gruparea care a organizat atentatul – soldat cu moartea a aproape 200 de persoane. Se pare că este vorba despre posesorul maşinii care a fost folosită în atacul din 12 octombrie.

Criza din CNSAS va fi analizată de o subcomisie parlamentară

Birourile Comisiilor juridice din cele două Camere ale Parlamentului au decis să înfiinţeze o subcomisie care va analiza criza din interiorul conducerii CNSAS. Potrivit agenţiei Mediafax, decizia a fost luată în urma unei întîlniri cu cei 11 mebri ai Colegiului.

Ştirea zilei

Secretarul comisiei juridice din Senat, Ion Predescu a declarat că subcomisia pe care o va conduce va fi formată din şapte membri - trei senatori şi patru deputaţi. Dintre cei şapte, trei vor fi de la PSD, doi de la PRM şi cîte unul de la PNL şi PD.

Numărul victimelor produse între ostatecii de la Moscova se ridică întretimp la 128

La Moscova , creşte numărul victimelor dramei ostatecilor – petrecută luna trecută într-un teatru din centrul oraşului. Procuratura a informat ca 128 de ostateci au decedat între timp – ca urmare a gazului toxit utilizat de forţele speciale care au luat cu asalt teatrul. Între victime se află şi 8 cetăţeni străini. Toţi membri comandoului cecen au fost ucişi. În teatrul respectiv se aflau în momentul luării de ostateci aproape 800 de persoane.

Separatiştii transnistreni pun condiţii pentru anularea unei taxe vamale exorbitante

Autorităţile separatiste de la Tiraspol au anuntat ca sunt gata să anuleze taxa vamală specială de 20 la sută pe importurile moldoveneşti. Condiţia ar fi ca guvernul de la Chişinău să scutească aceste produse de TVA.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG